Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mar tak samo mnie nie interesuje ile spala moje auto, jest mało na wskaźniku to jadę i leję do pełna, widać Wy wszystko liczycie i obserwujecie.

Co pod górkę rodzinka wypad z autka i pchać bo za dużo spali ? :)

Powiem Ci że Ty jeździsz swoim autem na co dzień i go znasz, ja wsiądę do niego pierwszy raz i spalę mniej od Ciebie na nim.

Wiesz dlaczego ? ponad 30 lat nic więcej nie robię tylko jeżdżę a taki potrafi i byka wydoić :)

Nie wiem natomiast jak można nauczyć się zużywać mniej prądu a pompiarze są tego mistrzami :)

• Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mar tak samo mnie nie interesuje ile spala moje auto, jest mało na wskaźniku to jadę i leję do pełna, widać Wy wszystko liczycie i obserwujecie.

Co pod górkę rodzinka wypad z autka i pchać bo za dużo spali ? :)

Powiem Ci że Ty jeździsz swoim autem na co dzień i go znasz, ja wsiądę do niego pierwszy raz i spalę mniej od Ciebie na nim.

Wiesz dlaczego ? ponad 30 lat nic więcej nie robię tylko jeżdżę a taki potrafi i byka wydoić :)

Nie wiem natomiast jak można nauczyć się zużywać mniej prądu a pompiarze są tego mistrzami :)

Mar zużywa na bytowe więcej niż pionan, więc w czym problem?

Poza tym teraz wiadomo dlaczego ekogroszek wg Ciebie taki tani - bo się z pieniędzmi nie liczysz :)

tylko pokazałem na powyższych przykładach jak ściemniasz i że sprzedawców węgla i kotłów należy traktować z przymrużeniem oka :)

Dokładnie tak samo jak zachwyconych pompiarzy, hehe

A tu dopiero są mistrzowie ściemniania.

Poza tym teraz wiadomo dlaczego ekogroszek wg Ciebie taki tani - bo się z pieniędzmi nie liczysz :)

Liczę tak samo jak każdy kolego ale chce normalnie żyć a nie być niewolnikiem licznika.

Dla mnie to co robicie to wariactwo, to nie jest normalne.

Ty pewnie jak z żonką wchodzisz do łóżka to też z kalkulatorem :)

Kochanie dzisiaj będzie tylko 12 razy do przodu i 13 do tyłu :)

Nie pomyl się tylko żeby nie wyszło odwrotnie.

Liczę tak samo jak każdy kolego ale chce normalnie żyć a nie być niewolnikiem licznika

no popatrz. mnie na budowie nie było od początku 4 stycznia, wiem, że jest tam 16*C i nie wiem ile poszło kWh. Ty pewnie w międzyczasie zasypałeś 2-3 razy, wyczyściłeś kocioł, popiół wyniosłeś. niewolnikiem jesteś Ty czy pompiarz?

Widzisz Imrahil ja nie mam problemu z węglem bo go sprzedaję i nikt mi gó..na nie wciśnie.

a pozostałym to można wcisnąć? tak wynika z innych wątków na forum. przy wyborze systemu ogrzewania należy brać to pod uwagę :)

no popatrz. mnie na budowie nie było od początku 4 stycznia, wiem, że jest tam 16*C i nie wiem ile poszło kWh. Ty pewnie w międzyczasie zasypałeś 2-3 razy, wyczyściłeś kocioł, popiół wyniosłeś. niewolnikiem jesteś Ty czy pompiarz?

Ostatni zasyp 13-ego stycznia, następny sterownik wyliczył na 23 stycznia, wtedy wyniesienie 1 szufladki popiołu za drzwi do kosza, znając swoich chłopaków to czyszczenia raczej nie będzie :)

a pozostałym to można wcisnąć? tak wynika z innych wątków na forum. przy wyborze systemu ogrzewania należy brać to pod uwagę :)

Nie obchodzi mnie co robią inni, ja palę tym samym co sprzedaję.

Według tego co piszesz to każdy jest oszust.

Nie każdy musi być zadowolony z palenia w groszkowcu tak jak ja i nie każdy musi być tak za zachwycony pompką jak Ty.

Potrafisz to zrozumieć ? choć nie liczę na to.

Ile Imrahil grzejesz pompką ? pół sezonu, sezon, dwa sezony ?

Ja palę węglem chyba dłużej jak Ty żyjesz, hehe

Ile Imrahil grzejesz pompką ?

nie grzeję pompą. nie napisałem, że każdy jest oszust, ale że z węglem to loteria, chyba nie zaprzeczysz? to Ty zacząłeś dyskusję od negowania zużycia prądu u pompiarza (co powiesz na jeszcze niższe zużycie u pionana?), coś tam wspominałeś o nierealnych cenach pomp ciepła, więc się nie gorączkuj :) - to oczywiste, że sprzedawca kotłów i węgla widzi i słyszy tylko o wycenach pomp za 40-50 tys. :D (za powietrzną pompę)

Nie każdy musi być zadowolony z palenia w groszkowcu tak jak ja

dokładnie. w związku z tym piszę tylko, że znam kilka osób, które nie są zadowolone, bo mają problemy z kotłami i z opałem (i to całkiem drogim), a sprzedawca twierdził, że będzie czysto, tanio i bezobsługowo.

Chłopie jakim niewolnikiem licznika. Podaję to tylko aby uświadomić innym jaki to ten wasz syf jest super tani. Niewolnikami to jesteście wy z tymi swoimi klamotami i syfem. Nawet moja matula kobitka już leciwa i mimo że ma kto koło zasranego ekogroszka chodzić była na mnie obrażona że jej takiego ogrzewania nie założyłem ale niestety jak zmieniała kocioł to o PC nie słyszałem. Nie zapomnę słów fachowca najlepszego w okolicy że do jej domu to min 25KW a wymianę wyliczył na 12tys. bez faktury bo taniej. Kocioł zamówiłem w necie 16kW jeden z ,, lepszych" które tutaj polecacie i dwa popołudnia a całość zamknęło się kwotą 8000zł. Tak samo było u mnie, za kocioł na eko na grzejnikach krzyczeli 30tys zł.doliczając komin za 3tys to wychodzi 33 tys zł. Po półrocznej lekturze w necie o PC zrealizowałem swój projekt czyli PC +DZ +podłogówka+ zbiornik do przepływowego grzania CWU+ ZW+CWU +CCWU i kanalizację zapewniam cię że z tych 30 tys. jeszcze na prąd mi zostało. Wcześniej z instalatorstwem nie miałem do czynienia.

To może i ja wypowiem się w temacie rodzaju ogrzewania.

Doskonale wiem z czym wiąże się palenie w kotle bo sam robiłem za domowego palacza. Bardzo to lubiłem do teraz to mile wspominam. Nie uważam tego za jakąś wielką upierdliwość pod kilkoma warunkami. Wejście do kotłowni bezpośrednio z dworu, dobra wentylacja w kotłowni, szczelne drzwi do kotłowni oraz pogodzenie się z lekkim zapachem dymku. Oczywiście trzeba mieć czas na palenie w piecu, chciał nie chciał:

Opał trzeba kupić ( musi być odpowiedniej jakości )

Opał trzeba wnieść

Codzienna eksploatacja

Czyszczenie pieca

Wyniesie popiołu.

Trzeba to lubić.

Piec na ekogroszek to też potencjalne awarie. Jest sporo wątków typu pomocy ślimak w piecu .... 25kW lub sterownik w moim piecu.....

Tutaj mam porównanie pieca z podajnikiem do zwykłego śmieciucha. Wymienione w tym roku, ten podajnikiem na bardzo dobrym miale ( nienajdroższym tylko najlepszym) nie daje rady, a to się zacina, a to zawiesza, coś nie tak z oprogramowaniem - jednym słowem sporo kłopotów. Ten zwykły bez problemów - wrzucasz i palisz.

karoka Ty nie będziesz palić w piecu tylko twoje chłopaki mam nadzieję, że to polubią jak i ja polubiłem. W innym wypadku będziesz sama dymać z węglem. Znam gościa około 60 lat co pali w piecu jak ma siłę, jak nie ma to przechodzi na gaz. Co uważa za luksus. Daj Bóg zdrowie!

Sprzedawaj ten węgiel i pochodne ale nie neguj innego podejścia do życia. A co do zużycia prądu to myślisz, że za parę $ ktoś będzie się ograniczał? Zresztą czy przy dzieciach 4-10 jest to możliwe?

imrahil, masz rację, u mnie, wydaje mi się, że jest niewielkie zużycie energii elektrycznej. Ostatnia faktura z Tauronu za 2 miesiące (listopad, grudzień), była coś koło 240 złotych - G11.

Tłumaczę sobie to w ten sposób, ze po pierwsze, pół dnia nikogo nie ma w domu. Poza tym, całe oświetlenie to LEDy, reszta sprzętów - raczej nowe i energooszczędne. Choć w domu dwie plazmy 51 i 42 cale, szczególnie ten większy, jak jesteśmy w chacie, działa non stop.

Pompa obiegowa do CO chodzi non stop w okresie grzewczym, ale energooszczędna (LFP - nie pamiętam modelu).

W weekendy często nie ma nas w domu - staramy się zapewnić rozrywki dziecku.

Jednym słowem, styl życia w dużej mierze decyduje o tym ile energii elektrycznej jesteśmy w stanie zużyć.

Dodam jeszcze, że w domu, oprócz systemu CO+CWU, wszystko na prąd.

Gość Arturo72

Wytłumacz to sprzedawcy kotłów na ekogroszek bo widać,że nie jarzy zbytnio.

U mnie też pół dnia nie ma nikogo i na 3 osoby zużycie prądu bytowego to 260-300kWh.

U mnie wszystko na prąd i cale zużycie prądu w domu za ostatni rok czyli c.o+cwu+bytowy to 6500kWh.

Edytowane przez Arturo72

Widzę, że konstruktywna dyskusja przemieniła się w destrukcyjną pyskówkę.

Wykorzystałem Audytora OZC 6,5 pro demo i wyszło mi 60,9 kWh/r/m2. Parametry ścian i podłogi na gruncie bez zmian. Strop pod nieogrzewanym poddaszem 15cm toprock + 10 cm superrock i nad tym 5 cm styropian 0,40 (dach nad poddaszem ocieplony toprock 18cm.) Pozostała część dachu nad ogrzewanymi pomieszczeniami dachówka betonowa tegalit, krokwie 18/7, toprock 18cm + superrock 15cm. Całościowa powierzchnia podłóg 173 cm, Użytkowa (odliczone jedynie schowki pod niskimi skosami - ścianka kolankowa składa się z jednego pustaka) pow 1m wyniosła 161 m2.

Zapotrzebowanie na ciepło 10899 kWh/rok. Temperatura 2 sypialń 21 stopni, 2 pokoi 22 stopnie, korytarz, kuchnia - 22, salon 23, kotłownia 20.

Przy takich parametrach koszt ogrzewania gazem ziemnym to przy taryfie W.3 wyniesie 2397,78 zł (koszt kWh gazu ok 0,22 ze strony Wiessmanna - kocioł kondensacyjny). Koszt eko groszku to 1852,83 (koszt kWh węgla ok 0,17 również Wiessmann). Różnica to 544,95 zł. Niby sporo.

Dziwna jest różnica kubatury podanej w projekcie 796 i wyliczonej w programie (po uwzględnieniu skosów) 398m3. Nawet po uwzględnieniu garażu (ok 65 m3), który jest doklejony do domu i nie był brany pod uwagę w audytorze, różnica jest ogromna i nie wiem z czego wynika.

I znowu jak będzie różnica podgrzania latem cwu gazem i prądem?

To kwestia jaka jest cena prądu w twojej okolicy. Ale mogę cie zapewnić że przy taryfie G12 czy G12W nie będą to znaczące różnice max +- 5gr na kWh tzn może być taniej lub drożej. Jeśli idziesz w gaz to nie jest to istotne najwyżej tylko zainstaluj zbiornik CWU z grzałką w razie ,,W". Masz bardzo podobny dom do mojego powierzchniowo i z zapotrzebowaniem. U mnie dodatkowo 4 okna dachowe i dwa balkony, garaż nieogrzewany ale temp. zawsze w nim pow 10 st. tak że te twoje 14000 jak najbardziej realne jak nie przesadzone ale dokładnie to wyjdzie w praniu.

Też mam 4 okna dachowe fakro u=1,3

Na stronie http://www.mi-ka.pl wyszło, że koszt podgrzania wody do 45 stopni na rok wyszło gazem 422, prądem 751. Różnica na rok to 329 zł.

Edytowane przez przemalski
Czy nad garażem będzie strop płaski, czy zadaszenie. Jeśli płaski, przemyśl to dobrze. Wiem co mówię, sam mam podobnie.

Zadaszenie. Dach ze spadkiem 5% z pełnym deskowaniem ma krokwiach, pokryty papą termozgrzewalną, ocieplony megarock 20 cm i ściany 15 styropian. Garaż jest doklejony od strony zachodniej. Powinien poprawiać bilans cieplny domu. Ze względu na znajdujący się w nim licznik wody musi utrzymywać temperaturę pow.5 stopni. ściana garażu od strony budynku ocieplona od wewnątrz styropianem 5 cm lambda 0,31.

Gość Arturo72

Zapotrzebowanie na ciepło 10899 kWh/rok. Temperatura 2 sypialń 21 stopni, 2 pokoi 22 stopnie, korytarz, kuchnia - 22, salon 23, kotłownia 20.

Przy takich parametrach koszt ogrzewania gazem ziemnym to przy taryfie W.3 wyniesie 2397,78 zł (koszt kWh gazu ok 0,22 ze strony Wiessmanna - kocioł kondensacyjny). Koszt eko groszku to 1852,83 (koszt kWh węgla ok 0,17 również Wiessmann). Różnica to 544,95 zł. Niby sporo.

Niby sporo ?

Coś ty oczadział z wyziewów z kominów z okolicy ? ;)

Jeśli 544,95zł to różnica,która przemówi za syfem w domu to nie mam pytań.

Tanio się cenisz jako palacz we własnym domu...