Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No durszlaka raczej nie posiadam ;)

Czyli rozumiem że jak nagrzejesz wodę w swoim zasobniku 300L to nie masz żadnego spadku temperatury .Jak by nie patrzeć dom ma o wiele więcej mostków niż zasobnik to logicznie idąc tym tropem powiedz jakie spadki masz na zasobniku czy tam buforze zwał jak zwał .

• Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Czyli rozumiem że jak nagrzejesz wodę w swoim zasobniku 300L to nie masz żadnego spadku temperatury .Jak by nie patrzeć dom ma o wiele więcej mostków niż zasobnik to logicznie idąc tym tropem powiedz jakie spadki masz na zasobniku czy tam buforze zwał jak zwał .

Zasobnik 300l jest tylko i wyłącznie do cwu,grzany do 46st.C

Do akumulacji ciepła służy 60m3 betonu ;)

Do tego ściany z silikatu.

Mam płytę fundamentowa,którą grzeje i ona służy za akumulator.

Zasobnik 300l jest tylko i wyłącznie do cwu,grzany do 46st.C

Do akumulacji ciepła służy 60m3 betonu ;)

Do tego ściany z silikatu.

Mam płytę fundamentowa,którą grzeje i ona służy za akumulator.

Krótko mówiąc dom masz docieplony jak większość ,mostki masz jak każdy i jedyne co cię ratuje to 60m3 betonu na małej powierzchni które oddaje ciepło .

Gość Arturo72
Krótko mówiąc dom masz docieplony jak większość ,mostki masz jak każdy i jedyne co cię ratuje to 60m3 betonu na małej powierzchni które oddaje ciepło .

Nie wiem czy jak większość ale zapotrzebowanie na ciepło mam 40kWh/m2/rok.

Jeśli tak ma większość to jestem w większości ;)

Ty jakie masz zapotrzebowanie ? Też jak większość ?

Nie wiem czy jak większość ale zapotrzebowanie na ciepło mam 40kWh/m2/rok
tylko że to jest średnia .. sezonowa

na energię do ogrzania.

Ale pewnie masz też coś takiego jak obciążenie cieplne oraz wraz lub Htr i Hve podane dla 1/1 czyli W/K np Htr =150W/K + Hve = 90 W/K

co daje łącznie 240 W/K i teraz jest ciągle -20 = 240 * dt 40= 9,6 kW potrzeba przy -20 ale to -20 trwa ile ? góra tydzień w górach.

Gość Arturo72
tylko że to jest średnia .. sezonowa

na energię do ogrzania.

Ale pewnie masz też coś takiego jak obciążenie cieplne oraz wraz lub Htr i Hve podane dla 1/1 czyli W/K np Htr =150W/K + Hve = 90 W/K

co daje łącznie 240 W/K i teraz jest ciągle -20 = 240 * dt 40= 9,6 kW potrzeba przy -20 ale to -20 trwa ile ? góra tydzień w górach.

Tak,jest to oczywiście średnia sezonowa a obciążenie 3,5kW mi wyszło.

Z drugiej strony nie sądzę,że większość ma 0,5m izolacji na stropie
to są jeszcze rzadkie przypadki ..

ale nie oto chodzi w tej grze. Gra toczy się o dobranie wg obliczeń, a nie katalogów producentów kociołków

wszytko palnych. Gdzie wyciąga taki gość prospekt i recytuje wierszykiem prawdy tam objawione.

Każde nawet nawet przybliżone obliczenie strat jest lepsze niż takie coś.

http://www.defro.pl/kotly-z-optima-komfort.html (specyfikacja techniczna) →powierzchnia ogrzewanych pomieszczeń ...:bash: 12 kW do 120 m2 :bash:

prosta droga aby mieć buhaja który przez 99 % czasu nawet nie zbliży się do 80% tej mocy ..

12 kW wg wytycznych standardu pasywnego uciągnie 1200 m2 ... a nie 120 ..

stąd po po okolicy tyle smrodu .. bo buhaj przytłumiony, tylko dym ..

Nie wiem czy jak większość ale zapotrzebowanie na ciepło mam 40kWh/m2/rok.

Jeśli tak ma większość to jestem w większości ;)

Ty jakie masz zapotrzebowanie ? Też jak większość ?

Czy dla domu 120m2 i dla 200m2 można uzyskać takie samo zapotrzebowanie kw/m2 ?

Gość Arturo72
Czy dla domu 120m2 i dla 200m2 można uzyskać takie samo zapotrzebowanie kw/m2 ?

Oczywiście.

W projekcie moje zapotrzebowanie na cieplo wynosiło 86kWh/m2/rok.

Na forum są domy ok.200m2 z jeszcze niższym zapotrzebowaniem niż moje.

Edytowane przez Arturo72
im większy dom tym łatwiej uzyskać dobry wskaźnik na 1 m2.

Dlaczego im większy to lepiej ?

Oczywiście.

U mnie wyszło 78kw/m2/rok tylko to ma się do sezonu grzewczego czy całego roku ?

Edytowane przez uris
Dlaczego im większy to lepiej ?

głównie przez wentylację, bo z powierzchnią nie zwiększa się strumień wentylacyjny, który powoduje straty. poza tym dwa razy większy dom to zwykle nie oznacza dwa razy więcej przegród zewnętrznych. to między innymi wpływa na obciążenie, czyli prędkość wychładzania się domu (o którym była mowa wcześniej), czy dobór mocy systemu grzewczego. czyli jeśli do domu 100 m2 masz źródło ogrzewania 5 kW, to dla domu 200 m2 raczej będzie to mniej niż 10 kW, chociaż powierzchnia dwa razy większa.

na koszt ogrzewania natomiast mają wpływ także zyski - większa powierzchnia to mniej ludzi na 1 m2, a zatem tu niekoniecznie musi być tak różowo.

U mnie wyszło 78kw/m2/rok tylko to ma się do sezonu grzewczego czy całego roku ?

w ciągu całego roku ogrzewasz tylko w sezonie grzewczym, czyli na jedno wychodzi ;)

Polecam ogrzewanie gazowe a szczególnie gaz płynny firmy ABC zasila urządzenia systemu CO w domu i może służyć do ogrzewania pomieszczeń, podgrzewania wody czy gotowania. Jest to bezobsługowy sposób na ogrzewanie domu, gwarantujący komfort i bezpieczeństwo.

Natychmiastowa dostępność gazu zarówno do ogrzewania jak i jako źródła energii gwarantuje duży komfort oraz efektywność użytkowania poszczególnych urządzeń. Tutaj macie link naprawde warto ......... .

Problem w tym, że za 60 gr za 1 kWh lub inaczej - 1 litr propanu za 4 zł.

To dzięki tobie we wszystkich porównaniach ogrzewanie propanem jest najdroższe.

Po dodaniu garażu, który jest doklejony do ściany zachodniej (temp. wew 8 stopni) oraz zmianie styropianu fasadowego na lambda 0,32 zapotrzebowanie spadło do 50kWh/rok.m3. Po uwzględnieniu zwiększonej powierzchi wyszło 10160 kWh/r.

O dziwo udało mi się spełnić warunki końcowego zapotrzebowania na energię nieodnawialną na 2014r czyli 120kWh/m3/r. Budynek osiągnął przy kondensacyjnym kotle gazowym wynik 114kWh/m3/r. co wcześniej było niewykonalne bo przy kotle kondensacyjnym wychodziło ponad 130, a przy pompie ciepła powietrze-wodo około 121.

Generalnie ten certyfikat mnie nie dotyczy bo pozwolenie na budowę wydane było w 2012r., jednak zastanawiam się o ile wzrosły koszty budowy i jakie parametry powinny spełniać przegrody aby budynki spełniały obecne wymogi. Już wcześniej parametry dachu, podłogi na gruncie i ścian, były sporo poniżej wymagań na 2021r. Również okna spełniały wymagania.

Oczywiście.

Trochę źle zapytałem , czy przy takiej samej izolacji ( podłoga ,ściany itd..) dla domu 120m i 200m2 potrzeba takiego samego zapotrzebowania kw/m2/rok ?

Gość Arturo72
Trochę źle zapytałem , czy przy takiej samej izolacji ( podłoga ,ściany itd..) dla domu 120m i 200m2 potrzeba takiego samego zapotrzebowania kw/m2/rok ?

Do tego dochodzi rodzaj wentylacji ale można przyjąć,że mniej więcej będzie podobnie.