bercow 21.08.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Witam. Mam w pokoju zwykly piecyk ( jakich pelno na allegro od 600 zl). W drugim pokoju nie ma ogrzewania, a wode grzeje bojlerem elektrycznym. Widze, ze ten piecyk na jeden pokoj to dosyc duzo i wiele ciepla mi poprostu ucieka, a grzanie drugiego pokoju pradem i wody pradem nie jest tanie. Na piecyki chcial bym wezownie miedziana, dalej ciepla woda miala by sie rozejac na grzejnik do drugiego pokoju i cwu, ew. maly grzejnik na recznik w lazience. Miedzy piecykiem, a lazienka gdzie byla by cala instalacja jest okolo 2 m, a do pokoju gdzie grzejnik okolo 7. Calosc instalacji na jednym pietrze. Czy moge wymieszac co z cwu ? Tj. Rozdzielaczem pchac wode do grzejnikow a jednym kanalem bezposrednio na bojler ? Czy lepiej grzejniki odrazu od kominka, a cwu przez wymienik do bojlera. Bojler z podejsciem na ciepla wode z piecyka te bym chcial, ale to raczej dopiero za rok. Na chwile obecna wazne jest nagrzanie drugiego pokoju. W duzym uproszczeniu chcial bym aby wygladalo to tak, bez filterkow zaworow itd. http://cl.ly/image/3L112e2v1K42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 21.08.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Przepływowo nie dasz rady ogrzać wody. Wymiennik by musiał mieć ponad 30kW i piec tyle samo aby nadążył grzać.Nie bardzo rozumiem twojego toku myślenia, ale wody co z cwu w jednych rurach nie możesz pomieszać. Po pierwsze woda pitna po przejściu przez piec będzie niesmaczna. Druga sprawa wszystko zajdzie kamieniem, łącznie z pompą obiegową gdyż nie jest to przystosowane do wody bieżącej tylko kotłowej przegrzanej nieagresywnej.W układzie który prezentujesz musiałbyś zamontować dodatkową pompę cyrkulacyjną do CWU. Ona by mieszała wodę CWU po jednej stronie wymiennika płytowego a po drugiej pompa co z wodą z pieca. Dzięki wymiennikowi jedna woda fizycznie z drugą się nie zmiesza. Takie coś ma szansę działać pod warunkiem utrzymywania odpowiedniej temperatury na kotle tzn nie będziesz puszczał w grzejniki 35*C tylko tak z 50*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bercow 21.08.2014 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Dziekuje za odpowiedz. Wode CWU mam z sieci, czy wymiennik plytowy stawia na tyle duzy opor, ze cisnienie wody z wodociagow nie da rady ? Tylko woda na CO miala by pompe. Musial bym zrobic wezownice i sprawdzic jak mocno jestem w stanie podgrzac wode, ale wydaje mi sie, ze 50° C jestem w stanie uzyskac. Wiem, ze to zadna miarodajna informacja, ale po rozpaleniu kominka termometr przymocowany do blachy pokazuje mi 350° C - 400° C, czyli jak wszystkiego jest pelno, potem juz tylko dokladam, temp. spada i zazwyczaj utrzymuje sie 150° C - 200° C. Wezownica miedziana zajela by cala tylna scianke kominka, jezeli by zaszla taka potrzeba dolozyl bym dodatkowa na komin, ew. rozwiazanie w takim stylu link allegro Bardziej interesuje mnie, w ktorym momencie dac pompe, gdzie zawory, filtry et cetera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 22.08.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Witam. Nie rozumiem cię dokładnie ale przypuszczam że chcesz ogrzać kozą lub kominkiem 2 pokoje.Jeśli jest taka możliwość to wstawiłbym ten piec w pośrodku ściany między tymi pokojami wtedy przód grzeje 1 pokój a tył drugi,budowanie wężownicy bądż innego wymiennika to spore koszty i smoła w piecu,poza tym kolega yaiba 83 ma rację, wody pitnej nie można mieszać z grzewczą bo szybko zarośnie kamieniem kotłowym,u mnie ekstremalnie twarda woda to w ciągu roku góra 2 lata rury zarośnięte na amen.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bercow 23.08.2014 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 To dobry pomysl, ale ma dwie wady, nie bede nadal mial cieplej wody, wiec podgrzewam ja pradem w 100%. I drugi pokoj nie ma mozliwosci regulacji temp. ze w pokoju gdzie stroi kominek bedzie cieplo to juz sie pogodzilem Druga sprawa musial bym pociagnac komin przez caly pokoj, dalo by sie to zrobic i zabudowac, ale koszt rury kominowej i wszystkich ksztaltek byl by napewno znaczny. Budowa wezownicy, dokladnie takiej S na tylnej scianie kominka to wcale nie jest duzy koszt (tak sie mi wydaje), okolo 2-2,5m miedzy (18mm), ksztaltki, a polutuj sobie sam. Juz bardziej dokladnie, ale napewno nadal nie tak jak powinno chcial bym zrobic to tak. http://cl.ly/image/423X1C2V0V30 Co jest zle, i czego mi brakuje. Wiem o naczyniu wzbiorczym, ale mieszkam na poddaszu, wiec nie bardzo mam jak wystawic go ponad ta minimalna wysokosc, czy wystarczy poprostu "pod sufit". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 23.08.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 a nie można dać wody na wężownicę bojlera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bercow 23.08.2014 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) Moze wprowadzilem Was troche w blad, ale tylko taki obrazek mialem, jest to zwykly elektryczny bojler. Wymiennik plytowy kosztuje 100zl, bojler elektryczny juz mam, a taki nowy z wezownica to wydatek okolo 500 min. W przyszlosci napewno wymiennie, ten wymiennik plaszczowy na bojler z wezownica. Edytowane 23 Sierpnia 2014 przez bercow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts