Cha3K 22.08.2014 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Witam, Konsultując rzut więźby dachowej z wykonawcą zostałem poinformowany, iż krokwie o długości prawie ok. 5,5m bez podparcie przy nachyleniu dachu 35 stopni na 100% się "ugną". Zasugerowana mi zakup 11 krokwi klejonych . Przewidziany materiał na dach to karpiówka lub blacha tytanowo- cynkowa. Natomiast podobno to nie ma różnicy, gdyż największy ciężar(obciążenie) generuje śnieg i wiatr i te 11 krokwi może się ugiąć. Bardzo proszę o wymianę doświadczeń . W załączniku przesyłam rzut więźby. Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 22.08.2014 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Masz projekt, ktoś to przeliczył to po co słuchasz Wykonawcy. On nie bierze odpowiedzialności. Drewno klejone jest znacznie droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cha3K 22.08.2014 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Niestety spodziewałem się takiej odpowiedzi. Nie mam zaufania do obliczeń a wcale do sposobu badania certyfikującego dane drzewo. Bardzo dużo wykonywanych- przeliczanych projektów niestety jest fałszywe. Nie stać mnie na chodzenie po sądach i jakiekolwiek poprawki. Chciałbym poznać opinie niezależnego,doświadczonego wykonawcy. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 22.08.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Jeżeli szukasz doświadczonego Wykonawcy( chyba inżyniera) to musi mu zapłacić. Za darmo nikt tego nie zrobi, inżynierowie z tego żyją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bls 22.08.2014 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Witam, Ciężar między blachą, a karpiówką jest dla dachu bez różnicy? Blacha to ciężar do 15 kg/m2 ( w zależności od grubości) , a karpiówka ok 65 kg/m2. Wykonawca nie ma pojęcia o czym mówi. Również polecam się trzymać projektu. Zazwyczaj krokwie w projektach są przewymiarowane, projektanci lubią dawać sobie zapas Poza tym od czegoś jest kierownik budowy, który taką zmianę będzie musiał wpisać w dziennik budowy i się pod tym podpisać, więc jego zdanie się bardziej liczy niż wykonawcy. Co do drewna polecam zamówić z dobrego polecanego w okolicy tartaku , żeby mieć pewność , że ma takie parametry jakie wymaga projekt. Oczywiście potwierdzone certyfikatem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzprojekty 22.08.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Nie widzę na projekcie gdzie są krokwie o długości 5,5m bez podparcia. W dolnej cześci rysunku między murłatami w rzucie jest chyba 5,5m, co przy kącie dachu 35 stopni daje 6,7 m rozpiętości krokwii. Głównym parametrem odpowiadającym za przeciwdziałanie ugięciu jest wysokość przekroju krokwii, jeżeli masz krokwie o dużej wysokości przekroju to masz odpowiedź że projektant to przewidział. Natomiast jak powiedział przedmówca od tego typu rzeczy jest projektant, jeżeli masz wątpliwości, to zadzwoń do chłopa i porozmawiaj o tym. Projektanci są różni, a doświadczenie rzemieślników warto jest brać pod uwagę, tym bardziej że na budowę nie dostaniesz wysezonowanego drewna, ale pachnące lasem, które zachowuje się różnie, szczególnie na znacznych rozpiętościach.http://www.mzprojekty.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzprojekty 22.08.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 W zdaniu "Zadzwoń do chłopa" chodziło mi o projektanta, a nie o wykonawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cha3K 22.08.2014 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Witam, Ciężar między blachą, a karpiówką jest dla dachu bez różnicy? Blacha to ciężar do 15 kg/m2 ( w zależności od grubości) , a karpiówka ok 65 kg/m2. Wykonawca nie ma pojęcia o czym mówi. Również polecam się trzymać projektu. Zazwyczaj krokwie w projektach są przewymiarowane, projektanci lubią dawać sobie zapas Poza tym od czegoś jest kierownik budowy, który taką zmianę będzie musiał wpisać w dziennik budowy i się pod tym podpisać, więc jego zdanie się bardziej liczy niż wykonawcy. Co do drewna polecam zamówić z dobrego polecanego w okolicy tartaku , żeby mieć pewność , że ma takie parametry jakie wymaga projekt. Oczywiście potwierdzone certyfikatem. Pozdrawiam Jeżeli chodzi o wykonawcę , to wydaje mi się że facet ma pojęcie jak wykonuje dachy na kościołach, basenach itp. nie od wczoraj. (nie chce filozofować ale zalegający śnieg plus wiatr , patrząc na składową pionową ma znacznie większy wpływ na krokwie niż +- 65kg/m2) Kierownik budowy kieruje do projektu i projektanta i że z drzewem jest różnie ... a praktyka jest praktyką... i ja zawsze ceniłem bardziej ludzi którzy mają duże doświadczenie praktyczne niż teoretyczne... Faktycznie krokwie maja pond 6.5 m długości... wymiar 200x80... Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem ? jeszcze raz proszę o poradę praktyczna a nie odnoszenie się do projektu czy kierownika budowy.... Po prostu nie chce żeby było za późno . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzprojekty 22.08.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Krokiew o wysokości 20 cm świadczą o tym, że projektant był świadomy tego co robi, ale faktycznie może być różnie, jak zostawisz drewno na więźbę na 2 tygodnie pod domem to ci się wypaczy w każdą możliwą stronę. Reasumując na takiej rozpiętości, przy takim przekroju jak masz nic nie powinno się stać. Dodatkowo usztywniając dolną część krokwii gęsto wiatrownicami nie będą się wypaczać (twój przekrój krokwii jest dosyć smukły).Teraz, jak facet zasiał ci wątpliwości do du...a. To jakby wędkarz powiedział, że w jeziorze żyje krokodyl, będziesz wiedział że go tam nie ma, ale dziecka i tak nie wpuścisz. Jak masz spać spokojnie, to zapytaj jaka ma być różnica w cenie.http://www.mzprojekty.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 22.08.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Sprawdź to lepiej z projektantem, a nie z wykonawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cha3K 22.08.2014 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 dziękuje, Natomiast z projektantem nie Chciałbym mieć już do czynienia(błędy w projekcie) . Przynajmniej nie z tym co robił ten projekt. Wiecie może jaki jest stosunek wytrzymałości drewna klejonego o tych samych wymiarach do drewna świeżego (mniej więcej .) generalnie już chyba decyzje podjąłem , jeszcze tylko sprawdzę różnice w cenie (owa oczywiście tylko o tych 11 krokwiach). Jeżeli ktoś jeszcze ma jakieś sugestie , proszę pisać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 22.08.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Gdzie na rzucie widzicie takie rozpiętości ? Mnie się wydaje, że nie ma tam więcej niż 5m. Liczy się długość pomiędzy punktami podparcia - na murłatach, płatwiach i punktów zamocowania rozpór (jętek), które masz tam nawet podwójne i nie wiem czy nie przypadkiem poniżej płatwi i powyżej dodatkowo.Jak masz obawy nie wystarczy zwiększyć wymiarów krokwii dla spokoju ? Czy blacha czy karpiówka to fakt, wydaje mi się, że niewielka różnica, dachy o ile dobrze pamiętam projektuje się dla obciążeń rzędu 200-250kg/m2 a śnieg raczej się na takim dachu 35st nie utrzymuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturjn 23.08.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 Moje krokwie mają 5,7m dlugosci dach 40st. W projekcie było bez deskowania, ja dałem z. Kierownik budowy był po skończeniu części konstrukcyjnej dachu i powiedział że jest on przesadzony a robiłem zgodnie z projektem. Sugerował że można spokojnie wyrzucić tężniki, ale wykonawca powiedział że robi zgodnie z projektem i nie będzie ich usuwał. Tak więc sądzę że Twój dach jest podobnie zaprojektowany, ktoś to w końcu przeliczał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts