inż. Mamoń 25.04.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Fajnie RYDZU, że znowu piszesz. Dla mnie starego budowniczego (początek w 2004) Twój dziennik to miła klasyka. Jeśli możesz napisz jak będzie skonstruowana studnia chłonna ile kręgów jakich dużych, z czego wypełnienie. Jak głeboko rury pod ziemią, z czego te rury i z jakim spadkiem... itp byle ze szczegółami jeśli mogę prosić. Myślałem nad tym ostatnio i niewiele mi się wymyślić udało bo kolanko do rury spustowej ma 67 stopni czyli spadek rurry biegnącej w ziemi byłby astronomiczny. Jak to będzie u Ciebie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 25.04.2006 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Rydzu piekne ognisko Gratuluje rozpoczęcia sezonu I życzę zapału w dalszych zmaganiach budowlano -ogrodowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 27.04.2006 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Dziękuję wszystkim za wpisy Inzynierze - studnię planuję wkopać ja na jakieś 2m w głąb - dół o średnicy około 2m. Na dnie 40 cm grubych kamieni (żwiru). Na to geowłóknina (żeby się nie zamulało od ziemi) i na tym chcę postawić 2 kręgi (mają chyba po 60 cm wysokości i metr średnicy). Chcę rurę z deszczówką wpuścić do tej studni na głębokości około 1 metra. Od góry dekiel betonowy - jeszcze mam dylemat czy pełny czy z rewizją do czyszczenia studni. Grunt mam dość mocno chłonny - piaszczysty, wić z odprowadzeniem wody nie będzie problemu. Lustro wody jest gdzieś 20 m pod ziemią. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 10.05.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Rydzu piekny widok dziecię i psy bez stresu Co do dachu trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 10.05.2006 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 No Rydzu ogródek masz prze-fajofski.Zazdroszczę Ci bo u mnie ugór jak cholera.Ale powoli z nim walczę więc może coś z tego będzie.Na razie sdrófko - Chardonay białe. Pozdrawiamy całą rodzinkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 11.05.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 heloł!! znowu przegapiłam czytanie takich fajnych wpisów na bieżąco miejsce na ognicho super! (już się zastanawiałam czy nie skopiować....o ile dostanę przyzwolenie ) - a jaki sprzęt go grila świetny! kupiony czy ktoś robił? gdzie i za ile? pozdrawiam wiosennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 13.05.2006 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Siedzę sobie bez sensu w sobotę w pracy (odrabiamy 3 maja - hurrraaa :( ) więc trochę poodpisuję Aga J.G - z tym "bez stresu" to nie jest tak do końca . Jakby obiektyw miał szersz kąt widzenia to ujżałabyś pilnującą porządku Patrycję . Starsza suka ma już w głowie poukładane, ale Badu to dziesięciomiesięczny mutant o małym rozumku. Ona jak biegnie to się nie przejmuje tym, że ma coś na swojej drodze - jak padnie na nas to pól biedy, ale jak trafi na naszą Igę...... . Sama chyba rozumiesz o czym mówię, bo twój Abiś do najmniejszych piesków też nie należy :D:D Nurni - ogródek jest fajny, ale przed domem to mam nadal "kongo" Na dodatek na razie cierpię na syndrom CBK (całkowity brak kasy) więc prace do przodu ruszyć nijak nie mogą. Dziś wieczorem wysączę coś w "słusznej intencji" . Strasznie mi się gusta pozmieniały. Kiedyś tylko białe półwytrawne, a ostatnio tylko czerwone wytrawne "byczokrwawe" popijam. Ech... starzeję się, czy co? Ivonesca - krąg ogniskowy możesz kopiować bez problemów. Gdybyś jakieś obiekcje miała no to ewentualnie możesz wkomponować jakąś tablicę pamiątkową z moim nickiem forumowym Sprzęt do grilowania dostaliśmy od znajomych na parapetówie. Zrobił to jakiś ich znajomy - produkcja małoseryjna na specjalne zamówienia . Widziałem podobne w marketach - ale nie tak fajne i solidne. Pozdrawiam wszystkich czytaczy dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 13.05.2006 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Co do psiaków wiem jak jest bo nasz tez ma jeszcze sieczkę I uwielbia wpadać na nasze córki, choc już jest coraz lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 13.05.2006 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 RYDZU - straszyc nie chce ale ponoc zamilowanie do czerwonego wytrawnego wina nasila sie wraz z latami, na pocieche powiem ze generalnie dla facetow czas łaskawszy niz dla kobiet co do grilla proponuje ulozenie z kostki nawierzchni napis MADE BY RYDZU co do psow - moj nowy nabytek daje mi sie we znaki - wczoraj tak mi walnal łapa w nos ze myslełam ze mi zlamał i bede wygladac jak andrew gołota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 15.05.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Ivonesca - krąg ogniskowy możesz kopiować bez problemów. Gdybyś jakieś obiekcje miała no to ewentualnie możesz wkomponować jakąś tablicę pamiątkową z moim nickiem forumowym Sprzęt do grilowania dostaliśmy od znajomych na parapetówie. Zrobił to jakiś ich znajomy - produkcja małoseryjna na specjalne zamówienia . Widziałem podobne w marketach - ale nie tak fajne i solidne. no własnie- nie takie fajnie i solidne co do kręgu - będę dziś męża namawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 15.05.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 co do grilla proponuje ulozenie z kostki nawierzchni napis MADE BY RYDZU niezłe...warte zastanowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 15.05.2006 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 co do grilla proponuje ulozenie z kostki nawierzchni napis MADE BY RYDZU niezłe...warte zastanowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 19.05.2006 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Rydzu - schody zewnętrzne też takie długo mieliśmy a płotek na skarpie wyszedł OK pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.05.2006 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Rydzu, jaką Ty masz piękną trawkę (siana czy z rolki?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 21.05.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Ręczna kosiarka bębnowa RYDZU - naprawdę nie sądziłem, że ktokolwiek zechce sobie jeszcze zadawać tyle trudu. BRAWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIXI I DIXI 21.05.2006 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 cześć Rydzu, a jak sie ta kosiarka sprawuje? mlecze też zetnie, czy tylko taką śliczna trawkę jak u Ciebie sam myślę o takiej, ale nikt takiej ze znajomych nie ma i dla nich to kosmos pozdrawiam pixi i dixi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 21.05.2006 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Ivonesca - to mnie pocieszyłaś z tymi "schodami" Bałem się że tak obciachowa konstrukcja tylko mnie sie mogła przytrafić Anka Węgrzyn - trawniczek mamy siany w październiku ubiegłego roku. generalnie jest bezobsługowy - wystarczy odrobina serca + koszenie co 2-3 dni + podlewanie, tez co 2-3 dni. Za to sam rośnie inż. Mamoń - to nasi spece od ogrodów nam doradzili tą maszynę. Ja bym wolał traktor spalinowy, wiesz - taki fajny jak stoją w marketach Ale ja to facet jestem a zona chciała z sercem do tej naszej trawy.... PIXI I DIXI - kosiarka sprawuje się dobrze, Jak każdy sprzęt marketowy wymagała dokładnego poskręcania i regulacji. Jak masz trawniczek zapuszczony to pierwsze koszenie lepiej zrobić maszyną większą - spalinową lub elektryczną. Potem jak nie zaniedbasz rygorów czasowych koszenia co max 3 dni to czwartego juz jest ciężko. Ale podobno koło czerwca trawa "zwalnia" i podobno będzie można trochę rzadziej kosić (tak się pocieszamy ). No i jak nie masz olbrzymiej działki - my teraz mamy jakies 200-250 m2 trawnika - nie wyobrażam sobie koszenia 1000m2 . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIXI I DIXI 21.05.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 dzieki za relację z doświadczeń hm..........mam na razie 1000 m2 trawnika , ale chciałbym żeby trawa nie była do pasa , przynajmniej na części działki a prądu na razie niet, może kupię dwie bębnowe - jedna dla mnie druga dla żony i może trzecia dla tesciowej dom sie "projektuje" i jeszcze troche minie zanim będzie pixi i dixi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 22.05.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Ivonesca - to mnie pocieszyłaś z tymi "schodami" Bałem się że tak obciachowa konstrukcja tylko mnie sie mogła przytrafić no co Ty u nas naprawdę długo tak było, a jeszcze wcześniej to po prostu wchodzilismy przez garaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adaman 22.05.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Rydzu, a ja dla odmiany o trochę wspomnień historycznych poproszę Jak to u Was z wylewkami było - nam majstry mówią, że po to się agregatem robi półsuche, żeby mniej wilgoci było..."Pani , jaką wodą polewać, żeby mokro było?" I ja już zgłupiałam całkiem. Muszę Ci powiedzieć, że choć się nie ujawniamy, Twój dziennik jest dla nas bardzo cenną wskazówką, co do kolejności prac, na co uważać, czego pilnować Dzięki za solidną dokumentację Gdybyś zechciał na chwilę wrócić myślami do tych przyjemnych dni budowlanych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts