Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszyczek Rydzów- komentarze

Recommended Posts

Fajnie RYDZU, że znowu piszesz. Dla mnie starego budowniczego (początek w 2004) Twój dziennik to miła klasyka. Jeśli możesz napisz jak będzie skonstruowana studnia chłonna ile kręgów jakich dużych, z czego wypełnienie. Jak głeboko rury pod ziemią, z czego te rury i z jakim spadkiem... itp byle ze szczegółami jeśli mogę prosić. Myślałem nad tym ostatnio i niewiele mi się wymyślić udało bo kolanko do rury spustowej ma 67 stopni czyli spadek rurry biegnącej w ziemi byłby astronomiczny. Jak to będzie u Ciebie?

Pozdrawiam :D

• Odpowiedzi 841
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję wszystkim za wpisy :)

Inzynierze - studnię planuję wkopać ja na jakieś 2m w głąb - dół o średnicy około 2m. Na dnie 40 cm grubych kamieni (żwiru). Na to geowłóknina (żeby się nie zamulało od ziemi) i na tym chcę postawić 2 kręgi (mają chyba po 60 cm wysokości i metr średnicy). Chcę rurę z deszczówką wpuścić do tej studni na głębokości około 1 metra. Od góry dekiel betonowy - jeszcze mam dylemat czy pełny czy z rewizją do czyszczenia studni. Grunt mam dość mocno chłonny - piaszczysty, wić z odprowadzeniem wody nie będzie problemu. Lustro wody jest gdzieś 20 m pod ziemią.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

heloł!! znowu przegapiłam czytanie takich fajnych wpisów na bieżąco :p :p

miejsce na ognicho super! (już się zastanawiałam czy nie skopiować....o ile dostanę przyzwolenie :wink: ) - a jaki sprzęt go grila świetny! kupiony czy ktoś robił? gdzie i za ile?

pozdrawiam wiosennie

Siedzę sobie bez sensu w sobotę w pracy (odrabiamy 3 maja - hurrraaa :(:(:( ) więc trochę poodpisuję ;)

Aga J.G - z tym "bez stresu" to nie jest tak do końca ;). Jakby obiektyw miał szersz kąt

widzenia to ujżałabyś pilnującą porządku Patrycję :D. Starsza suka ma już w głowie poukładane,

ale Badu to dziesięciomiesięczny mutant o małym rozumku. Ona jak biegnie to się nie przejmuje

tym, że ma coś na swojej drodze :-? - jak padnie na nas to pól biedy, ale jak trafi na naszą Igę...... :evil: .

Sama chyba rozumiesz o czym mówię, bo twój Abiś do najmniejszych piesków też nie należy :D:D:D

Nurni - ogródek jest fajny, ale przed domem to mam nadal "kongo" ;)

Na dodatek na razie cierpię na syndrom CBK (całkowity brak kasy) więc prace do przodu

ruszyć nijak nie mogą.

Dziś wieczorem wysączę coś w "słusznej intencji" :D. Strasznie mi się gusta pozmieniały.

Kiedyś tylko białe półwytrawne, a ostatnio tylko czerwone wytrawne "byczokrwawe" popijam.

Ech... starzeję się, czy co? ;)

Ivonesca - krąg ogniskowy możesz kopiować bez problemów. Gdybyś jakieś obiekcje miała

no to ewentualnie możesz wkomponować jakąś tablicę pamiątkową z moim nickiem forumowym :D

Sprzęt do grilowania dostaliśmy od znajomych na parapetówie. Zrobił to jakiś ich znajomy - produkcja

małoseryjna na specjalne zamówienia ;). Widziałem podobne w marketach - ale nie tak fajne i solidne.

Pozdrawiam wszystkich czytaczy dziennika :)

RYDZU - straszyc nie chce ale ponoc zamilowanie do czerwonego wytrawnego wina nasila sie wraz z latami, :wink: na pocieche powiem ze generalnie dla facetow czas łaskawszy niz dla kobiet :wink:

co do grilla proponuje ulozenie z kostki nawierzchni napis

MADE BY RYDZU :lol:

co do psow - moj nowy nabytek daje mi sie we znaki - wczoraj tak mi walnal łapa w nos ze myslełam ze mi zlamał i bede wygladac jak andrew gołota :roll: :roll: :lol:

Ivonesca - krąg ogniskowy możesz kopiować bez problemów. Gdybyś jakieś obiekcje miała

no to ewentualnie możesz wkomponować jakąś tablicę pamiątkową z moim nickiem forumowym :D

Sprzęt do grilowania dostaliśmy od znajomych na parapetówie. Zrobił to jakiś ich znajomy - produkcja

małoseryjna na specjalne zamówienia ;). Widziałem podobne w marketach - ale nie tak fajne i solidne.

no własnie- nie takie fajnie i solidne :-(

co do kręgu - będę dziś męża namawiać :p

Ivonesca - to mnie pocieszyłaś z tymi "schodami" :) Bałem się że tak obciachowa konstrukcja tylko mnie sie mogła przytrafić 8)

Anka Węgrzyn - trawniczek mamy siany w październiku ubiegłego roku. generalnie jest bezobsługowy ;)

- wystarczy odrobina serca + koszenie co 2-3 dni + podlewanie, tez co 2-3 dni. Za to sam rośnie ;)

inż. Mamoń - to nasi spece od ogrodów nam doradzili tą maszynę. Ja bym wolał traktor spalinowy,

wiesz - taki fajny jak stoją w marketach :) Ale ja to facet jestem :p a zona chciała z sercem do tej naszej trawy....

PIXI I DIXI - kosiarka sprawuje się dobrze, Jak każdy sprzęt marketowy wymagała dokładnego

poskręcania i regulacji. Jak masz trawniczek zapuszczony to pierwsze koszenie lepiej zrobić maszyną

większą - spalinową lub elektryczną. Potem jak nie zaniedbasz rygorów czasowych koszenia co max

3 dni to czwartego juz jest ciężko. Ale podobno koło czerwca trawa "zwalnia" i podobno będzie można

trochę rzadziej kosić (tak się pocieszamy ;) ). No i jak nie masz olbrzymiej działki - my teraz mamy

jakies 200-250 m2 trawnika - nie wyobrażam sobie koszenia 1000m2 :o .

Pozdrawiam

dzieki za relację z doświadczeń

hm..........mam na razie 1000 m2 trawnika :o :o :o :o :o :o , ale chciałbym żeby trawa nie była do pasa :evil: , przynajmniej na części działki :p :D a prądu na razie niet, może kupię dwie bębnowe - jedna dla mnie druga dla żony :lol: i może trzecia dla tesciowej :wink:

dom sie "projektuje" i jeszcze troche minie zanim będzie

pixi i dixi

Rydzu, a ja dla odmiany o trochę wspomnień historycznych poproszę :roll: :roll: Jak to u Was z wylewkami było - nam majstry mówią, że po to się agregatem robi półsuche, żeby mniej wilgoci było..."Pani , jaką wodą polewać, żeby mokro było?" I ja już zgłupiałam całkiem. Muszę Ci powiedzieć, że choć się nie ujawniamy, Twój dziennik jest dla nas bardzo cenną wskazówką, co do kolejności prac, na co uważać, czego pilnować :p :p Dzięki za solidną dokumentację :D :D Gdybyś zechciał na chwilę wrócić myślami do tych przyjemnych dni budowlanych....