Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszyczek Rydzów- komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 841
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Hej,

Ja także ostatnio zabrałem się za sprawdzenie komina, a szczególnie drożności wodnego wmiennika ciepła nasadzonego na kasetę kominkową. Zauważyłem, że wolniej mi się woda nagrzewa niż na początku :( Wewnątrz zastałem podobne coś jak i ty - czarny spiek... Nie wszędzie udało mi się dotrzeć niestety, ale to co mogłem to wyczyściłem.

Takie są zapewne efekty palenia mokrym drewnem - czyżbyś także popełnił ten błąd (pytam, bo nie pamiętam co tam pisałeś o swoich zapasach :lol: )? To właśnie skropliny robią takie cuda... Zastanawiam się nad środkami katalitycznie dopalającymi osady wewnątrz kominków i rur spalinowych - flamit czy jakoś tak... Ciekawe, czy ktoś to próbował... Sypie się to na żar i podobno załatwia sprawę.

Kochani Rydze,

No to Wy juz sobie mieszkacie, wygląda to troche jak dom Wałęsy pomiedzy blokami. Zaglądam tu zrzadka, ale postep widac jak na dloni. Te farbe do posadzki w warsztacie zapisalem, pewnie skorzystam. A już ta żona (kobieta) - spawacz z migomatem to coś nowego jescze tego nie grali. Sam troche spawam, ale wtedy moja aśćka zamyka sie w domu żeby nie patrzec. Mówi że nie może patrzeć na to jasne ś2wiatło. Fajnie zet en kominek, o krtorego budowie czytalem jakis czas temu dobrze sie sprawdza, tez zamierzam zainstalowac podobny jako wspomaganie szczegolnie w okresie przejsciowym.

Najwazniejsze ze sprawe masz wygraną, teraz on bedzie musial sie troszkę nagiąc, a jak bedzie, zobaczymy.

Takie są zapewne efekty palenia mokrym drewnem - czyżbyś także popełnił ten błąd (pytam, bo nie pamiętam co tam pisałeś o swoich zapasach :lol: )? To właśnie skropliny robią takie cuda... Zastanawiam się nad środkami katalitycznie dopalającymi osady wewnątrz kominków i rur spalinowych - flamit czy jakoś tak... Ciekawe, czy ktoś to próbował... Sypie się to na żar i podobno załatwia sprawę.

Witaj!

Generalnie palę suchym drewnem. Problem raczej lezy w tym, że palone jest w kominku raczej zawsze

ze skręconym na maksa powietrzem - inaczej jest za goraco. Komin ma 4 mb z czego 2,5 wystaje ponad

dachem. Spaliny mają w związku z tym niestety dość czasu by ostygnąć i pewnie stąd ten nagar.

Palę brzozą i dębiną - ta ostatnia podobno daje zwiekszone ilości produktów osadzających się w kominach.

Ciekawe jaka jest zasada działania takiego środka dopalającego? - nie chciałbym wywołać pożaru w kominie ;)

Pozdrawiam

Kochani Rydze,

No to Wy juz sobie mieszkacie, wygląda to troche jak dom Wałęsy pomiedzy blokami. Zaglądam tu zrzadka, ale postep widac jak na dloni. Te farbe do posadzki w warsztacie zapisalem, pewnie skorzystam. A już ta żona (kobieta) - spawacz z migomatem to coś nowego jescze tego nie grali. Sam troche spawam, ale wtedy moja aśćka zamyka sie w domu żeby nie patrzec. Mówi że nie może patrzeć na to jasne ś2wiatło. Fajnie zet en kominek, o krtorego budowie czytalem jakis czas temu dobrze sie sprawdza, tez zamierzam zainstalowac podobny jako wspomaganie szczegolnie w okresie przejsciowym.

Najwazniejsze ze sprawe masz wygraną, teraz on bedzie musial sie troszkę nagiąc, a jak bedzie, zobaczymy.

Witaj Zygmor!! :)

Farba spisuje sie doskonale - teraz juz to mogę napisać bo trochę czasu mineło.

Dzisiaj dzwonił do mnie rafslusarczyk (nasz instalator od instalacji CO) z pytaniem jakie mamy spalanie gazu. Nieco go zatkało jak mu powiedziałem, że nie było jeszcze potrzeby włączania pieca :). Kominek to jest to! :)

A żona-spawacz budzi ogólny podziw :) szczególnie "na salonach" :D:D:D

Pozdrawiam

Ciekawe jaka jest zasada działania takiego środka dopalającego? - nie chciałbym wywołać pożaru w kominie ;)

Pozdrawiam

...jeśli to zasada WYPALANIA tego, co napotka po drodze to rzeczywiście ryzykowne. Mam to zamiar wypróbować, jednakże najpierw wlezę na komin i przeszczotuję mojego Bolesławca, coby czasami sadze się nie zapaliły. Niechciałbym, żeby mi wkłady popękały :(

Rydzu - może nie palę tyle co Ty ale regularnie używam Sadpala i również ogląałem ostatnio komin od środka - czysto.

Może to Sadpal a może suche drewno, a może jedno i drugie.

Ja też zauważyłem, że teraz wszystkie prace, które robię chcę żeby mi sprawiały przyjemność a nie na siłę - piweczko, powoli, dokładnie - i pewnie stąd również to spowolnienie. No a poza tym kasa i inne obowiązki.

Ale, jako że mamy łikend - to sdrófko (tym rzem wódeczka z sokiem z limonki :wink: )

Pozdrawiamy