Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszyczek Rydzów- komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 841
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rydzu jestem na etapie wyboru koloru okien

To jest ten czas w którym Inwestorowi chyba wybacza sie wszystko (jeszcze przy dachówkach i kolorze elewacji tak jest?)

takze wybacz

a jak grzejesz Rydzu cuw? gazikiem?

:) - to wiele tłumaczy ;) - te wybory zawsze są trudne i człowiek chodzi zakręcony.

a CWU grzeję gazikiem. CO tez na gaz, a kominek "napędza" DGP

Pozdrawiam

Cholera jasna co mnie podkusiło by brać gniazda z wtykami ethernet (i to podwójne) z Berkera?

Siedzę i próbuje rozpracowac jakiś sprytny system jak mam to cholerstwo montować .

Obieranie 8 mikroskopijnych kabelków z izolacji to cholernie żmudne zadanie - a takie cos

funduje własnie firma berker szczęśliwym ??? nabywcom ich osprzetu. Kto liczył na zaciskaną

szbkozłączkę (ja liczyłem!) ten się srodze zawiedzie - 16 śrubek i 16 mikroskopijnych

kabelków które trzeba siedząc w kucki oskubać i wtyknać sztuka po sztuce w odpowiednie

miejsce... Jasna cholera!!!

RYDZU są też droższe wersje na zaciski. Zdjęcie gdzieś będzie w moim dzienniku. Sęk w tym, że kupiłem również jedno gniazdko podwójne - właśnie na te cholerne śrubki bo mam w jednym gniazdku telefon + sieć. Tych lepszych podwójnyc nie ma. Tak więc pytanko: pod jaki numer jaki kolor kabelka ?!?!?!

Jak to już przerabiałeś to napisz bo mi już "ręce" opadają od rozgryzania każdego "czegoś" co z oczywistych względów powinno być opisane.

Taaak a z tymi kabelkami to jest jazda jak ta lala 8) :-?

Z góry dzięki ...i sdrófko (wersja soft - Heineken)

Witaj Rydzu po czasie długim straszelnie,

jakoś mi umknęła kwesta wykwalifikowanego spawacza w technologii (i tu był skrót jakiś :wink: ) - któż to jest? No i co z Waszym tarasem?

(jeśli o tym pisałeś, to pogoń mnie najwyżej.. :wink: ).

Acha - podziwiam cierpliwość w łączeniu kabelków.

Pozdrowienia

A.

RYDZU są też droższe wersje na zaciski. Zdjęcie gdzieś będzie w moim dzienniku. Sęk w tym, że kupiłem również jedno gniazdko podwójne - właśnie na te cholerne śrubki bo mam w jednym gniazdku telefon + sieć. Tych lepszych podwójnyc nie ma. Tak więc pytanko: pod jaki numer jaki kolor kabelka ?!?!?!

Jak to już przerabiałeś to napisz bo mi już "ręce" opadają od rozgryzania każdego "czegoś" co z oczywistych względów powinno być opisane.

Taaak a z tymi kabelkami to jest jazda jak ta lala 8) :-?

Z góry dzięki ...i sdrófko (wersja soft - Heineken)

Hm... No to masz fajnie. Ja mam w całej chałupie wszystkie puszki z 2 kablami (telefon + ethernet) więc za dużego wyboru jednak nie miałem :(

Juz patrzę na wersję testową kabelka z ganiazdem - i jest tak:

góra (od lewej)

8 brąz

7 biały brąz

6 zielony

5 biało niebieski

4 niebieski

3 biało zielony

2 pomarańczowy

1 biało pomarańczowy

dół - analogicznie

Z drugiego końca mam wtyczki bezpośrednio do switcha (pierwotnie miała być krosownica - ale wersja odpadła póki co ze względu na koszty)

Wtyczka - patrząc od strony styków miedzianych i kablem idącym w dół:

od lewej:

- biało pomarańczowy

- pomarańczowy

- biało zielony

- niebieski

- biało niebieski

- zielony

- biało brązowy

- brązowy

Całość w ten sposób połącznona dział bez najmniejszych problemów.

Mam nadzieję że nic nie pokręciłem bo twoje "sdrófko" wyprzedziłem nieco świętując jasiem wędrowniczkiem sukcesy Małysza i naszych szczypiornistów.

Pozdrawiam

Witaj Rydzu po czasie długim straszelnie,

jakoś mi umknęła kwesta wykwalifikowanego spawacza w technologii (i tu był skrót jakiś :wink: ) - któż to jest? No i co z Waszym tarasem?

(jeśli o tym pisałeś, to pogoń mnie najwyżej.. :wink: ).

Acha - podziwiam cierpliwość w łączeniu kabelków.

Pozdrowienia

A.

Szalenie mi miło i witam także.

Wykwalifikowany spawacz (technologia MAG) to moja małżonka :D. Dziś ją nawet nieco testowałem

bo ruszyliśmy z budową barierki na schodach 8) . Zdjęcia juz za kilka dni - jak całość nabierze wyglądu

nadającego się do pokazania.

Z tarasem nic nie przegapiłas - nadal "w lesie" :(. Chroniczny brak finansów i coraz to nowe "kwiatki"

pochłaniające wygospodarowaną na określone cele kasę.

Z kabelkami to nie jest tak lekko więc póki co połaczyłem wariant minimum. reszta cały czas przede mną :)

Pozdrawiam

Czyli dobrze obstawiałam (swojego czasu) :D

Znam problem kasy - u nas też wszystko wskazuje na to, że w tym roku tarasu jednak nie będzie. Zmieniliśmy listę priorytetów, poza tym owe "kwiatki" też mnie dobijają. Ale tak to bywa i już. Ważne, że dom stoi i zdrowie jest :)

Serdeczności

Agnieszka

• 3 weeks później...
RYDZU - Wasza barierka bardzo nam się spodobała.

Super to wyszło.

Czy można zerżnąć i po drobnych modyfikacjach (głównie wypełnienia) spróbować zrobić cóś na podobieństwo u nasz :wink:

No i w końcu po choróbskach i antybiotykach

sdrófko - Teachers-ik bez lodu

Kopiowanie dozwolone - jeno jak będzie okazja to w 4 (lub więcej ;) ) oczy musimy jakieś "małe conieco" wysączyć tytułem praw autorskich :D:D:D

A wiesz - ja ostatnio także Tachers'a popijałem - niestety juz sie skończył :(

Więc zdrówko - brutalne - absolutem :)

Pozdrawiamy rodzinkę :)

barierka super! a co będzie wypełnieniem?

Hm... :oops: obawiam się że poza brakiem lakieru i pochwytu to juz produkt finalny ;)

Nie planujemy wypełnienia - byłaby optycznie za ciężka.

Pozdrawiam

aaaa nie będzie wypełnienia....teraz już wszystko jasne :lol:

w wypadku posiadania mniejszych dzieciaczków to wypełnienie byłoby chyba konieczne :wink: :wink: :wink:

pozdrawiam

Rydzu z jakiego drewna masz trepy na schodach?

one są bejcowane? jak tak to może pamiętasz jaką bejcą?

Trepy są brzozowe. Były bardzo jaśniutkie. Obrabiał, bejcował i lakierował wszystko nasz kuzyn. Niestey nie potrafię odpowiedzieć na pytanie jak ato była bejca. Przywiózł nam próbki drewna zabejcowane i z tego wybieraliśmy.

ps. bardzo się cieszę że Diego znalazł nowy domek. Gdybym już mieszkała u siebie to z chęcią bym go przygarnęła tak mu wspaniale z oczek patrzyło :D

Byłabyś chyba powyżej 10 pozycji w kolejce :) - ta było wielu chętnych na adopcję.

A trafł tak dobrze jak tylko mógł - nowi właściciele lekko zwariowali na jego punkcie :D

Pozdrawiam