kubaar 22.08.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Witam wszystkim serdecznie! W projekcie mam izolacje poziomą na ławie fundamentowej, sciana fundamentowa będzie monolityczna w szalunku systemowym. Dom nie podpiwniczony, warunki gruntowe typowe. Moje pytanie to:1.Czy taka izolacja na ławie (pomiedzy ławą a ścianą fund) dużo daje (pytanie z ciekawosci - i tak będzie tak jak w projekcie)? 2.Czy folia fundamentowa się kalkuluje czy lepiej papę na ławę? 3.Czy jeśli na ławę będę miał wylewaną scianę fundamentową a nie bloczki to takie rozwiązanie z izolacją dostarcza jakiś problemów, tj wylewanie tego betonu na folie i wcześniejsze układanie szalunkow? 4.Czy folię fundamentową mogę kupić 36.5 cm szeroką skoro szerokość sciany fundamentowej będzie wynosiła 25 cm? Czy wystarczy zakładki?5.I ostatnie, jaką zastosować grubość folii na ławę? Oglądałem Izoplast ale ona ma tylko 0.3mm, wygląda solidnie, a jakie są wasze doświadczenia? Pozdrawiam!!!Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaar 25.08.2014 05:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 hmm nikt nie podzieli sie swoimi doświadczeniami w tym temacie? Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 25.08.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Odpowiedz sobie na pytania:Czy folię będziesz w stanie połączyć trwale z planowana izolacją pionową?Czy folia zapewni ci ciągłość izolacji i nie zostanie przebita na etapie lania np. przez zbrojenie?Moim zdaniem to betonu lanego lepiej stosować chemię jako izolację niż wszelkiej maści "membrany". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 25.08.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Proponuję położyć kawałek foli na betonie, przejść się po niej ze 3 razy i obejrzeć pod światło. Ja wszędzie dawałem papę. Na ławach składaną 2x, pod ścianami składaną 2x, na posadzce na gruncie zgrzaną na zakładach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaar 25.08.2014 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Czyli rozumiem że proponujecie pape na lepiku? jakiej grubości? bo składana 2 razy może być dla innych 1 grubościa a dla kolejnych gruboscią 3 warstw. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabudowlany 25.08.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 1. Izolacja pozioma ław fundamentowych ma do spełnienia podwójną funkcję - zabezpiecza przed efektem kapilarnego podciągania wody z gruntu oraz jest elastyczną warstwą rozdzielającą ławy i ściany fundamentowe, co zabezpiecza ściany przed pękaniem w wyniku osiadania budynku. Sam ocenień czy stać cię na puźniejsze uszczelnianie. 2. Papa jest wytrzymalsza - folia się przeciera i pożytek żaden. 3. Tak zgrubsza to: problem #1 - folia może pęknąć przy wylewce, problem #2 - folia może puścić po wylewce, gdy całość zacznie pracować. 4. Izolacja z jednego pasa jest możliwa, jeżeli grubość ściany fundamentowej wynosi nie więcej niż 40 cm. Wstęgę papy (szerokości 1 m) składa się tak, aby jeden jej koniec wystawał 20 cm poza krawędź ściany (do wnętrza domu). W ten sposób zostawia się zakład służący do połączenia izolacji ściany z izolacją podpodłogową. 5. Sugeruję papę - nie folię, ale jeśli się upierasz... Izolację zazwyczaj wykonuje się z papy podkładowej bądź z folii polietylenowej grubości przynajmniej 0,3 mm, ułożonej z dwudziestocentymetrowym zakładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaar 28.08.2014 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 W projekcie rzeczywiscie jest w opisie technicznym alternatywnie na ławę - papa termozgrzewalna lub folia izoplast. Jak jest z tą papą termozgrzewalną? Scianę bedę miał 25 cm to z metrowej szerokości papy złożyć ją podwójnie pod ścianę,zgrzać i to co zostanie wypuścić do środka? Przepraszam że tyle pytań ale chce byc ogarnięty jak będzie wykonawca. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 28.08.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Ja mam ściany 25cm, Porotherm.Teraz uważam, że folia na zewnątrz ma tyle wystawać aby całkowicie pokryć ocieplenie fundamentu z siatką, klejem i folią kubełkową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts