Michał Lubelski 22.08.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Witam Państwa.Zastanawiam się nad wyborem wełny i folii paroizolacyjnej do wewnętrznego ocieplenia drewnianego domu. Warstwa ma mieć 10 cm. Myślałem o np. wełnie w płytach Ventiterm - 2 x 50 cm. Multimax byłby może idealnym wyborem, ale ta cena...Czy Multimax nadawałby się na drugą warstwę w ociepleniu poddasza (na krokwie)? pozdrawiam m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ISOVER 24.08.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Witam, Panie Michale,skalna wełna Ventiterm nie jest dedykowana do tego zastosowania, chociaż oczywiście jej montaż nie będzie błędem.Jednak do scian zewn. izolowanych od srodka rekomenduję wełny szklane (szczelniejszy montaż, lepsze wypełnienie izolowanej konstrukcji), a nie skalne, przede wszystkim zaś ze względu na lepsze parametry cieplne np. Multimax 30 (lambda 0,030) czy Super-Mata (0,033). Wełny te jako izolacja od wewn. generują minimalna grubość zabudowy.Chciałbym również nadmienić, iż izolowanie od wewnątrz należy wykonywać w szczególnych wypadkach np. w przypadku zabytkowych fasad.Ocieplając budynek od wewnątrz nie unikniemy mostków termicznych oraz dodatkowo powstaje problem kondensacji pary wodnej. Odnośnie drugiej częsci pytania: wełnę Isover Multimax 30 może Pan śmiało stosować jako drugą warstwę ocieplenia poddasza. Pozdrawiam,Paweł Stefański ____________________ Online Ekspert ISOVER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Lubelski 24.08.2014 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Dzięki za odpowiedź. Wiem, że ocieplenie z zewnątrz jest poprawniejsze, ale od początku inwestycji zdecydowany byłem na zrobienie tego od środka. Nie zawsze działamy racjonalnie Zgodnie z Pańskimi sugestiami zdecyduję się na płyty Multimax. Między krokwie pójdzie Super Mata. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Lubelski 25.08.2014 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Jeszcze jedna sprawa. Jaką paroizolację do ocieplenia ścian by Pan rekomendował? Pod dachem chcę zastosować matalizowaną Tyvek Airguard. Czy na ścianach parteru też się sprawdzi czy może wystarczy wasza folia Stopair? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ISOVER 28.08.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Cieszę się, że mogłem Panu pomóc Jeżeli chodzi o ocieplenie ścian od wewnątrz, najistotniejszą rolę we właściej izolacji pełni szczelna paroizolacja. Powinna mieć wysoki opór dyfuzyjny. Dlatego folia ISOVER Stopair w zupełności wystarczy. Należy jednak zwrócić uwagę, aby podczas jej układania wszystkie połączenia były uszczelnione za pomocą taśmy dwustronnie klejącej lub specjalnych klejów. Paroizolacja musi być również szczelnie zamontowana przy oknach. Pozdrawiam, Paweł Stefański ____________________ Online Ekspert ISOVER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts