Mixi 22.08.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 zaczęłam ostatnio rozmawiać z moim mechanikiem o możliwości zmiany auta na gaz - mam astrę z 2010 roku. niestety ja na instalacjach nie znam się wcale, jedyne na czym się znam to stan mojego portfela i nie ukrywam, że 100 km za 25 zł bardzo mnie kusi. mój mechanik mówił mi o instalacji zenit o ile dobrze pamiętam. czy ktoś tu się na tym zna i mógłby mi coś poradzić? jaka instalacja dla mojego auta będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aburski 03.09.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Dokładnie - nie ma co pytać przypadkowych osób, najlepiej pojechać osobiście do fachowca, który wszystko wyjaśni. A jeśli nie znasz się na tym za bardzo, to polecam pojechać do dwóch różnych warsztatów i popytać o to samo, w ten sposób sprawdzisz, kto się zna lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek2005 09.09.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 lepiej pogadać z gazownikiemrodzaj instalacji i producent może zależeć od rodzaju silnikamiałem podobną astrę 1998 z silnikiem 1,6 8v 75km, tam można założyć prostą instalację nie sekwencję więc koszt inwestycji sporo mniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaKostrzewska 09.09.2014 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Ja bym się bała jeździć na bombie, niby super bezpieczne, a ostatnio głośno było o wypadku, w którym doszło do zderzenia dwóch aut, to z przodu miało z tyłu butlę z gazem, efekt wiadomy - wybuch + śmiertelne ofiary. Co do opłacalności tego przedsięwzięcia też bym nie była taka pewna. Wiadomo, że instalacja zwróci się dopiero po jakimś czasie, a dodatkowo mogą z nią być problemy, wizyty u mechaników itp. na które trzeba być przygotowanym, a koszt przedsięwzięcia będzie rósł, aż w końcu jego opłacalność będzie można postawić pod znakiem zapytania. Skoro kusi cię 25zł/100km to równie dobrze możesz sprzedać auto dołożyć trochę i mieć auto fabryczne z gazem + sensowna gwarancja. Aczkolwiek uważam, że jeśli kogoś stać na auto z 2010 roku to stać go też na jego utrzymanie. A przyznam szczerze, że mam paru znajomych którzy jeżdżą dieslami i dla takich aut 25zł/100km również nie jest jakimś wielkim wyczynem, ale diesle (szczególnie te nowsze) sypią się się strasznie jeśli chodzi o mechanikę. Tak źle i tak niedobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koperka99 16.09.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 masz autko tak młode i na pewno fajnie pracujące i chcesz je zagazować? serio? ;p mam kilku znajomych mechaników i każdy z nich mówi, że zagazowanie samochodu nawet na tych nowszych typach instalacji z czasem straszliwie niszczy samochód i jego dynamikę, po prostu zrobisz z niego ledwo jeżdżącą astrę i tyle, nie sądzę, żeby Ci się to na dłuższą metę opłaciło bo z pewnością odczujesz różnicę... ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 17.09.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Instalacja LPG ma sens tylko w nowszych i sprawnych samochodach,bo po co zakładać ją do samochodu którego niedługo trzeba się pozbyć?Swoim poprzednim samochodem przejechałem około 200 tyś km na samym gazie i silnik przez cały czas był w porządku,najważniejsze to odpalać silnik na benzynie i przełączać na LPG po jego lekkim rozgrzaniu i przełączać z powrotem na benzynę przed wyłączeniem silnika no i regularna wymiana filtra gazu.Do tego raz na jakiś czas trzeba coś przeczyścić,wyregulować ale to już robi się bardzo rzadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mixi 19.09.2014 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 co to jazdy na gazie - że na bombie, a paliwo to nie bomba? bez przesady u mnie w końcu stanęło na zestawie zenit + wtryski hana + reduktor artic jeździ! a kasa sama zostaje w portfelu i pierwszy raz nie czuję bólu tankując "pełen bak" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koperka99 20.09.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Adrian1224 dobrze mówi, jeśli już bardzo chcesz mieć i przerabiać samochód na gaz to musisz bardzo mocno przestrzegać pewnych zasad użytkowania, oczywiście mając naprawdę profesjonalnie zrobioną instalację, w innym przypadku tak jak mówiłam wcześniej, samochód stopniowo będzie Ci się po prostu coraz bardziej męczył i psuł, a po co Ci to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mixi 09.10.2014 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 jak po co, żeby oszczędzić pieniądze! dla mnie to wystarczające wyjaśnienie. jeśli chodzi o psucie to nie zauważyłam wśród moich znajomych nic podobnego, że nagle po zagazowaniu wszystko się psuje. zależy, co masz w aucie, ja zainwestowałam w porządny sprzęt agc i nie mam tego stresu, wiem co mam pod maską i starannie wybrałam cały zestaw. a jeśli ktoś chce zaoszczędzić na instalacji to potem wiadomo, że mu się auto będzie zużywało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts