Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno rogowe, duże przeszklenia

Recommended Posts

Mam zamiar wstawić niebawem okna, dlatego mam mnóstwo pytań. Jeśli ten etap jest za wami, to chętnie przyjmę każdą radę.

1. Jestem zdecydowany na plastikowe okna. Myślę o Blisterze, wiecie coś o tym producencie.

2. Czy okno rogowe może być w całości oszklone, bez kwater. W łazience mam dwa dość duże okna rogowe.

3. Mam dwie ściany prawie całkowicie oszklone (jedno okno będzie stałe, drugie przesuwne, z wyjściem na taras). Zastanawiam się jak najkorzystniej je podzielić na kwatery, tak by nie tracić światła. Gdyby tak można było wstawić całe szyby:)

Wodi, tak jak powiedział Cinek - piszesz zbyt ogólnie. Dla jednego okno 1mx1m jest dość duże, dla innego 2x2m jest średnie.

Okna rogowe - czyli łączone słupkiem?

Dobrze się zastanawiasz - im mniej podziałów tym więcej światła. Tylko czy da się to wykonać? najlepiej to sprawdzisz wysyłając zapytanie do fabryki. To nic nie kosztuje, nie zobowiązuje do zakupu a będziesz miał wiadomości z pierwszej ręki.

Nie wiem jak daleko jest Tarnów, ale jakby coś - to masz wyżej podany link do dobrej firmy.

Mam zamiar wstawić niebawem okna, dlatego mam mnóstwo pytań. Jeśli ten etap jest za wami, to chętnie przyjmę każdą radę.

1. Jestem zdecydowany na plastikowe okna. Myślę o Blisterze, wiecie coś o tym producencie.

2. Czy okno rogowe może być w całości oszklone, bez kwater. W łazience mam dwa dość duże okna rogowe.

3. Mam dwie ściany prawie całkowicie oszklone (jedno okno będzie stałe, drugie przesuwne, z wyjściem na taras). Zastanawiam się jak najkorzystniej je podzielić na kwatery, tak by nie tracić światła. Gdyby tak można było wstawić całe szyby:)

warto zastanowić się też nad funkcją użytkową takiego okna - jak otworzysz taką dużą kwaterę?

• 3 weeks później...

A co myślicie o oknach z Drutexu. U nas na Podkarpaciu są znacznie droższe niż Blister z Krosna. Czekam na wycenę z Drutexu, ale sądzę, że przebije ofertę z Blistera, tam wycenili mi na 16 i pół tysiąca.

Będę miał okna z potrójną szybą w oszklonym salonie, gość od okien - znajomy, powiedział mi, że ten gaz co jest w środku to po 10 latach się ulatnia i nie ma innej opcji we wszystkich oknach. Macie jakieś porównanie, doświadczenie. I jak to na utratę ciepła wpłynie po tych 10 latach.

Tak, wg wypacowanego tu kompromisu stanów naszej wiedzy ubytek argonu to ok 1% rocznie, wiec w ciągu 10 lat zostanie Ci blisko 90% argonu w szybie, czyli wartosc jaką bez mała uznaje się za spelnienającą norme. Ale co się ma argon do trzech szyb? Czym go chce zastąpić znajomy?

Tak jest i tyle. WIększe znaczenie dla Ciebie będzie miała trwałość okien, bo przez dziury i nieszczleności ucieknie Ci wiecej ciepła niz przez ułamkowy ubytek argonu i w tym kontekście Druty nie są najlepszym wyborem.

Panie, poproszę takie okna jak w telewizji - i tak to działa, niestety, A później ludzie plują sobie w brodę, że wyrzucili kasę w błoto.

Warto też zwrócić uwagę na fakt, że na WZ-kach, potwierdzeniach z fabryki dla dealera, drobnym druczkiem, jest dopisanie przy ponadnormatywnych jak na D... oknach - nie podlega gwarancji, Klienci z pełną premedytacją brną w towar oknopodobny