perm 22.08.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Można w końcu kupić w Polsce przyzwoite mięso na stek. Pojawiło się i np w Makro i w sieciówkach. Z moich dotychczasowych doświadczeń spróbowałem (minimum dwa razy):Stek z antrykotu firmy Beefmaster ( w Makro) Soczysty i wystarczająco miękki by dało się go bez problemu pogryźć. Niestety smakowo trochę bez wyrazu.Stek z antrykotu z Sokołowa (Biedronka). Wyglądał apetycznie, mięso poprzerastane, 21 dni sezonowany w 1 st C. Smaczny i soczysty, za to dla równowagi twardy.Stek brazylijski (Lidl) Bardzo smaczny i soczysty ale, mimo sezonowania twardy.Tyle na razie. Teraz szykuję się na argentyńskiego angusa z Makro. Kolejne opinie dodam wkrótce. Steki przyrządzam na medium rare, z przypraw pieprz przed, sól w trakcie i nic więcej. Patelnia grillowa, bez smarowideł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 22.08.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Z Auchan OK. Made in Germany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.08.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 W Makro warto kupić polędwicę wołową z Sokołowa. Boska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.08.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Można w końcu kupić w Polsce przyzwoite mięso na stek. Pojawiło się i np w Makro i w sieciówkach. Z moich dotychczasowych doświadczeń spróbowałem (minimum dwa razy): Stek z antrykotu firmy Beefmaster ( w Makro) Soczysty i wystarczająco miękki by dało się go bez problemu pogryźć. Niestety smakowo trochę bez wyrazu. Stek z antrykotu z Sokołowa (Biedronka). Wyglądał apetycznie, mięso poprzerastane, 21 dni sezonowany w 1 st C. Smaczny i soczysty, za to dla równowagi twardy. Stek brazylijski (Lidl) Bardzo smaczny i soczysty ale, mimo sezonowania twardy. Tyle na razie. Teraz szykuję się na argentyńskiego angusa z Makro. Kolejne opinie dodam wkrótce. Steki przyrządzam na medium rare, z przypraw pieprz przed, sól w trakcie i nic więcej. Patelnia grillowa, bez smarowideł. Oni tego nie zrozumieli..Ja tam poczekam na efekty ,a co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.08.2014 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Kolejny stek firmy beefmaster tym razem z rostbefu. Soczysty, w miarę kruchy ale smak, podobnie jak ten z antrykotu tej samej firmy taki sobie. Spróbowałem też argentyńskiej rib eye (antrykot). Nie wiem czy to był angus ale smaczne to było (może sugestia ). Nie był bardzo kruchy, lecz z gryzieniem nie było problemu. Cena za to powala. Niestety spróbowałem tylko raz, bo argentyńska wołówka wzięła i z Makro znikła. Nie wiem jak inni miłośnicy steków ale uważam, że cały smak steka uwidacznia się po posoleniu i popieprzeniu. Nic więcej z przypraw nie jest potrzebne. Próbowałem już kilku patentów typu masełko na koniec ale moim zdaniem to tylko zabija smak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.08.2014 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 W Makro warto kupić polędwicę wołową z Sokołowa. Boska.Nigdy jeszcze nie jadłem steków z polędwicy To się w ogóle nadaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 29.08.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Ja nie Nefer, ale odpowiem - polędwica wołowa jak najbardziej nadaje się na stek Ta z Sokołowa rzeczywiście - wg mnie- dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 29.08.2014 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 (edytowane) polędwica wołowa to popularny "Filet Mignon" (również: Tenderloin Steak") grubość tego steak'a powinna wynosić od 3 do 5 cm, najlepszy jest średnio wysmażony ps - najlepsza wołowina jest z krów rasy Wagyu ale Angus również przyzwoity mięso na steak'i musi być sezonowane (najlepiej na sucho) Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez Chef Paul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.08.2014 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 polędwica wołowa to popularny "Filet Mignon" (również: Tenderloin Steak") grubość tego steak'a powinna wynosić od 3 do 5 cm, najlepszy jest średnio wysmażony ps - najlepsza wołowina jest z krów rasy Wagyu ale Angus również przyzwoity mięso na steak'i musi być sezonowane (najlepiej na sucho)Z polędwicy jeszcze nie robiłem. Trzeba spróbować. Problemem którego pewnie Chef nie znasz jest w Polsce mięso, które po smażeniu dałoby się pogryźć. To co sprzedają w sklepach to żartobliwie mówiąc krowina. Ani smaku ani kruchości. Sezonowanie nie pomaga. Dlatego założyłem temat. Pojawiły się w sklepach steki z ras mięsnych. Reklamowane jako "kruche", "sezonowane". Nie wszystkie jak sprawdziłem odpowiadają reklamie. Najlepsze do tej pory (kruche) steaki z Beefmaster mają nijaki smak. Nie wiem co to za mięso, bo nie podają ale jakoś brakuje im wyrazistości. Spróbuję tych firm ile dopadnę. Angus pojawił się w Makro ale znikł, pewnie ze względu na cenę. Wagyu można kupić na zamówienie ale to jak i inne dostępne zostawiam sobie na koniec. Na razie koncentruję się na tym co w sklepach. Tu, korzystając z okazji chciałbym byś Chef powiedział czy na kruchość ma wpływ coś jeszcze. Sezonowanie w 1 st. C oczywiście, rasa jak najbardziej ale co jeszcze może sprawić, że stek będzie twardy? Ktoś może zapytać o sens tego mojego testu. Jest prozaiczny. Uwielbiam steki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.08.2014 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Z Auchan OK. Made in Germany.Byłem wczoraj w Auchan ale mieli tylko mięso z własnego rozbioru. Pytałem o steki z Niemiec ale nie wiedzieli o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 31.08.2014 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) wół będzie zawsze twardy kiedy stary i "przecągnięty" (overcooked) w pieczeniu ... piec należy krótko w wysokiej temperaturze a zaraz po upieczeniu dać steak'owi "odpocząć" ps - soczystość i smak mięsa zależy również w dużym stopniu od jego "marmurkowości" - im bardziej tym lepiej Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez Chef Paul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 31.08.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Byłem wczoraj w Auchan ale mieli tylko mięso z własnego rozbioru. Pytałem o steki z Niemiec ale nie wiedzieli o co chodzi. Auchan Piaseczno. Nie bywa codziennie. Może jesteś zbyt blisko Niemiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.08.2014 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 wół będzie zawsze twardy kiedy stary i "przecągnięty" (overcooked) w pieczeniu ... piec należy krótko w wysokiej temperaturze a zaraz po upieczeniu dać steak'owi "odpocząć" ps - soczystość i smak mięsa zależy również w dużym stopniu od jego "marmurkowości" - im bardziej tym lepiejZdarzyło ci się upiec stek który byłby twardy? Wiem, że pytanie trochę głupie ale zanim nie zacząłem trochę czytać kupowałem to co tu w sklepach czyli wołowinę niespecjalnie się nadającą na steki. Zawsze wychodziły mi twarde nawet jak robiłem na medium. Soczyste było, przy pieczeniu sok z góry wyłaził ale było nie do pogryzienia. Myślałem, że jeżeli kupię mięso sezonowane, marmurkowate i odpowiedniej rasy to powinno być już zjadliwe. Niestety nie zawsze. Wiem, że stek bardzo kruchy nigdy nie będzie (chyba, że jest jakiś na to patent którego nie znam) ale niech da się pogryźć. Po to też założyłem ten temat, by zaoszczędzić rozczarowania podobnym do mnie fanom steków. Teraz mam apetyt na ten z polędwicy. Sokołów mówicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.08.2014 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Auchan Piaseczno. Nie bywa codziennie. Może jesteś zbyt blisko Niemiec?Fakt, że blisko ale dziwne byłoby gdyby to miało znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 31.08.2014 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Kiedy mieszkałem w Polsce robiłem tylko steak'i z polędwicy, gdyż z innych kawałków wołowiny były po prostu niejadalne ... nie było w tym czasie w sprzedaży wołowiny sezonowaniej z ras mięsnych takich jak np Angus ... mięso nadawało się co najwyżej na zrazy zawijane ... nie wiem jak jest dziś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.09.2014 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Kiedy mieszkałem w Polsce robiłem tylko steak'i z polędwicy, gdyż z innych kawałków wołowiny były po prostu niejadalne ... nie było w tym czasie w sprzedaży wołowiny sezonowaniej z ras mięsnych takich jak np Angus ... mięso nadawało się co najwyżej na zrazy zawijane ... nie wiem jak jest dziś ? Pisałem o tym. Jest na to rynek więc sprzedają firmy mięso specjalnie na steki. Zapakowane, pocięte na porcje. Do tego reklamują, "kruche', "sezonowane". Mięso jest tez selekcjonowane, marmurkowate. Rasy nikt jednak nie podaje, co rodzi podejrzenia, że to dalej rasy mleczne tylko "inaczej". Dlatego postanowiłem sprawdzić. Jak na razie tylko steki z Beefmaster były w miarę kruche (z tych polskich), za to smak miały taki sobie. Z polędwicy jeszcze nie próbowałem ale chyba, z definicji nie powinny być złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.09.2014 02:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Beefmaster kompletnie mi nie leży ...Dobrze poszperać w Makro za polędwicą - duże kawałki, ale wystarczy poporcjować i zalać oliwą z oliwek (jak sie nie udało zjeść wszystkiego ). Tylko sól i pieprz. Na grilla idealne. Czasem dorzucam jałowiec, czasem kapkę czerwonego wina do zalewy. Rozmaryn też pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrik 03.09.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Kupuję stelki w Makro, wrzucam je na patelnie grillową. Po usmażeniu daje im odpocząć jakąś minutkę a następnie kładę wcześniej zrobione masło czosnkowe z solą i pieprzem żeby ładnie się rozpuściło na mięsie i dało smak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.09.2014 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Kupuję stelki w Makro, wrzucam je na patelnie grillową. Po usmażeniu daje im odpocząć jakąś minutkę a następnie kładę wcześniej zrobione masło czosnkowe z solą i pieprzem żeby ładnie się rozpuściło na mięsie i dało smak Firma? Z czego te steki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.09.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Firma? Z czego te steki? Już ci P. Nefer tłumaczyła i to dwa razy. ..Dobrze poszperać w Makro........... a on wyraźnie napisał w ........Kupuję stelki w Makro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.