Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 986
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Lidl nie odpuszcza. :) Sprzedają steki z antrykotu, firma ta sama co od pysznych steków z Hameryki. Tym razem antrykot. O połowę tańszy. Pisze, że z Irlandii a jak już wiemy te irlandzkie Inisvale z lidla o kant tyłka potłuc. Mięso jednak wygląda inaczej, konsystencję ma więcej niż zachęcającą. Jutro konsumpcja i relacja.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas na ocenę. Stek z antrykotu z Lidla. Produkcja Irlandia. firma "Deluxe" której steki okazały się świetne. Trochę mniejsze porcje. Grubość 2,5 cm.

Steki wyglądają tak:

2014-12-06-0445.jpg

Po rozpakowaniu tak:

2014-12-06-0446.jpg

Jak widać trochę marmurka jest. Smażony po 4 min z każdej strony.

Stek najbardziej miękki z tych które do tej pory kupiłem w sklepie. Niestety kruchości trochę brakuje więc trzeba trochę szczęką poruszać by go zjeść. O niebo jednak lepiej niż w przypadku steków na które do tej pory natrafiłem z wyłączeniem oczywiście prawie idealnego steka firmy Deluxe o którym pisałem wcześniej. Problem z tym stekiem jest taki, że ciężko się nim zachwycić. Niby ma dobry smak i zapach ale jakieś to takie blade. Je się bez poczucia, że mamy przed sobą kawałek smakowitego mięska. Bardziej już smakował mi stek z Sokołowa, choć miękkością i kruchością nie dorównywał temu. Myślę, że cena gra tu rolę. Jest dwukrotnie tańszy od steka z "Hameryki" z tej samej firmy. Nie polecam i nie odradzam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Perm, widzę, że "polowania" coraz bardziej udane :) ;)

 

Czy ktoś się spotkał z smażeniem steka na bloku soli? Jest to taka płyta 25x25cm grubości 4-5 cm która podgrzana robi za patelnię. Podobno różnica jest kolosalna.

dla mnie różnica na gorsze (ale to zupełnie indywidualna kwestia smaku).

Dlaczego ?

otóż, ... nie lubię "cienkich" steaków (a w tej technologii, powinny być one grubości około 1cm), są zdecydowanie mniej "soczyste".

Blok soli himalajskiej powinien być grubości przynajmniej 6cm, nagrzewa się go bardzo powoli (do osiągnięcia temperatury 300*C potrzeba około godziny) zaczynając podgrzewać w niskiej temperaturze stopniowo ją zwiększając (inaczej blok popęka) ... dość kłopotliwe jest również jego przechowywanie (w bardzo suchym miejscu).

 

ps - na bloku z soli himalajskiej bardzo lubię krewetki (podlane sosem maślano-winnym tuż po upieczeniu) :)

Edytowane przez Chef Paul
był
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Steki stekami, dla duszy też coś trzeba... Harmonia musi być, a że święta idą - coroczna licytacja dla dzieciaków. Zajrzyjcie, proszę :)

 

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?232815-Tu-licytujemy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tym razem Biedronka. Stek z polędwicy z firmy o nazwie, najwyraźniej wizerunkowo ściągniętej z Lidla (a może odwrotnie) "La specialite". Kruchy jak piszą ale producentem Sokołów a nie, jak w Lildu jakiś import. Nie wygląda specjalnie, ciemny, w próżniowym opakowaniu, sporo osocza. Konsystencja też raczej nie sugeruje kruchości. Marmurka nie ma ale to polędwica. Jutro recenzja.

 

Pysznego hamerykańskiego steka z Lidla niestety już nie uświadczysz :( Pracownicy mówią, że pewnie za jakiś czas będzie tylko kiedy - nie wiedzą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Musiałem kupić nowy blok soli himalajskiej ... niestety grubość tylko 4cm (grubszych akurat nie było) :(

 

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02256s.jpg

 

... "stary" nie nadawał się już do użytku kulinarnego (poszedł do łazienki do użytku kąpielowego) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...