Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 986
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja do wczoraj też. Ale pewnie będę miał okazję spróbować. To dam znać.

... to daj znać jak Tobie smakowało :)

 

... swoje zdanie na ten temat wyraziłem wcześniej

 

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02332s.jpg

 

... bardzo smakuje Ciemiężycielce :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam poświątecznie. Steków - co prawda - na moim świątecznym stole nie było, ale wszystkim tu zaglądającym życzę udanego stekowo nadchodzącego Nowego 2015 Roku :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"new york strip"

grubość: 7cm ; waga 1,3kg

 

Osolone i opieprzone, opiekamy ze wszystkich stron na bardzo rozgrzanej patelni żeliwnej

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02360s.jpg

 

... zmniejszamy temperaturę do 175*C, przykrywamy grilla (można oczywiście piec w piekarniku) i dopiekamy około 40 minut (medium rare)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02364s.jpg

 

 

... ze smakowitymi pozdrowieniami pozostaję :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak tu cudownie, czuję się jak w domu. Praktykuję na całego.

 

 

Zgodnie ze sztuką kulinarną, i zaleceniami naszego mistrza Pawła i Perma. Pieprz świeży z młynka, sól himalajska przed smażeniem. Dwie minuty na stronę. Patelnia 300 stopni.

Edytowane przez ada_marcin
300 stopni
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

anSi, mój kalendarz nie uwzględnia "dni dietetycznych" :) jem na co mam ochotę (i co lodówka w danym momencie oferuje) ;) ... choć bywają dni, że zjadam "połowę" (kiedy pasek od spodni wstępuje się zbyt bardzo) ;)

 

... chętnie bym zaśpiewał: "... Ada to nie wypada, tak być nie może ..." ... o poranku, na śniadanko, ... soczysty T-bone pod szklaneczkę Merlot ... no absolutnie moje klimaty :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzisz Chefie - kiedy właśnie pasek wstąpił się był :) Szklaneczką wina nie pogardzę :) No i z zazdrością podpatruję poczynania Ady....
Sklep "Befsztyk" jako jeden z niewielu oferuje dostawę w 48 godzin steków nie mrożonych. Podobnie jak forma Konkret, z tą różnicą, że Befsztyk oferuje również mięso z różnych rejonów świata, Konkret tylko polskie. Oznacza to, że mozna spokojnie zaplanować ucztę i mięsko odpowiedniej (mam nadzieję) jakości dojedzie na czas. Zaczynam od Befsztyka :) (po świątecznym obżarstwie). Na koniec (deser :) ) zostawiam Grzegorza Kwapniewskiego.

 

 

Niestety w sklepach oferujących steki posucha kompletna. W Makro sprzedają steki z Sokołowa ( te lepsze) oraz QMP czyli Łuków o smaku byle jakim. W Lidlu "Świat szlachetnej wołowiny" i irlandzkie "Inisvale". Obu unikać. Deluxe czyli stek hamerykański znikł chyba na dobre. :( Tesco - Sokołów (ten lepszy). W Almie Sokołów (ten lepszy), w Piotr i Paweł nie ma nic, w Biedronce Sokołów (ten gorszy). Kicha jednym słowem.

Edytowane przez perm
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jak zaleca Chef Paul, patelnie przecieram olejem. Tak przygotowana czeka na ponowne

 

Na zdjęciu z wkładką do grillowania.

Sprytne to. :)

 

Dostałem steki z "Befsztyka". Niestety nie wszystko czego chciałem. Steki przyjechały zapakowane próżniowo, ometkowane, w styropianowym pudełku z wkładką chłodzącą, Bardzo to zachęcająco wygląda. Kontakt ze sklepem bardzo dobry, można zamówić steki nie tylko na kilogramy ale i na sztuki. Nie wszystko co jest w ofercie internetowej wyszczególnione jest w ciągłej sprzedaży. Brakuje trochę informacji o tym z czego te steki. Z angusa jest opisany, z innych ras nie. Na jednym pisze "sezonowany na sucho", na innym "sezonowany" a jest też rib-eye bez takiego opisu Czy to znaczy, że nie jest sezonowany? Zawiedziony jestem brakiem marmurka. Więcej miały steki z Auchan (firma "Konkret") jak i steki z Sokołowa.

Kupowałem rib-eye czyli antrykot, bo uważam, że to najlepsze steki:

2015-01-15-0461.jpg2015-01-15-0463.jpg2015-01-15-0464.jpg2015-01-15-0466.jpg2015-01-15-0467.jpg

Reszta w następnym poście.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2015-01-15-0468.jpg2015-01-15-0469.jpg

Wkładka chłodząca jest. :) Steki (poza brakiem marmurka) wyglądają ok, konsystencję (padliny :) ) też mają odpowiednią. Niestety Rib-eye sezonowany na sucho był chyba wycinany przez kogoś bez doświadczenia, bo jest duży, płaski a co gorsza ma z jednej strony 2 cm a z drugiej niecały centymetr. Podobnie ten na który miałem największą chrapkę czyli amerykański rib-eye. 3 cm z jednej strony, 1,5 cm z drugiej. Nie wiem jak mam to smażyć :( Ten stek, zresztą o cenie kosmicznej dosyć (235 zł/kg) czyli za mój stek ponad 80 zł kompletnie nie wygląda na prime patrząc na marmurkowatość. Co najwyżej choice a biorąc pod uwagę to nieszczęsne cięcie nawet nie to. Nie pisze też jaka to rasa. No nic, zobaczymy jak będzie smakował. Dziś na kolację new york , którego wziąłem dla porównania, reszta recenzji po łykendzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...