Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 986
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja do wczoraj też. Ale pewnie będę miał okazję spróbować. To dam znać.

... to daj znać jak Tobie smakowało :)

 

... swoje zdanie na ten temat wyraziłem wcześniej

 

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02332s.jpg

 

... bardzo smakuje Ciemiężycielce :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/17/#findComment-6685766
Udostępnij na innych stronach

Witam poświątecznie. Steków - co prawda - na moim świątecznym stole nie było, ale wszystkim tu zaglądającym życzę udanego stekowo nadchodzącego Nowego 2015 Roku :)
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/17/#findComment-6686155
Udostępnij na innych stronach

"new york strip"

grubość: 7cm ; waga 1,3kg

 

Osolone i opieprzone, opiekamy ze wszystkich stron na bardzo rozgrzanej patelni żeliwnej

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02360s.jpg

 

... zmniejszamy temperaturę do 175*C, przykrywamy grilla (można oczywiście piec w piekarniku) i dopiekamy około 40 minut (medium rare)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02364s.jpg

 

 

... ze smakowitymi pozdrowieniami pozostaję :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/17/#findComment-6686596
Udostępnij na innych stronach

Jak tu cudownie, czuję się jak w domu. Praktykuję na całego.

 

 

Zgodnie ze sztuką kulinarną, i zaleceniami naszego mistrza Pawła i Perma. Pieprz świeży z młynka, sól himalajska przed smażeniem. Dwie minuty na stronę. Patelnia 300 stopni.

Edytowane przez ada_marcin
300 stopni
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/17/#findComment-6702139
Udostępnij na innych stronach

anSi, mój kalendarz nie uwzględnia "dni dietetycznych" :) jem na co mam ochotę (i co lodówka w danym momencie oferuje) ;) ... choć bywają dni, że zjadam "połowę" (kiedy pasek od spodni wstępuje się zbyt bardzo) ;)

 

... chętnie bym zaśpiewał: "... Ada to nie wypada, tak być nie może ..." ... o poranku, na śniadanko, ... soczysty T-bone pod szklaneczkę Merlot ... no absolutnie moje klimaty :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/17/#findComment-6702667
Udostępnij na innych stronach

Widzisz Chefie - kiedy właśnie pasek wstąpił się był :) Szklaneczką wina nie pogardzę :) No i z zazdrością podpatruję poczynania Ady....
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/17/#findComment-6702689
Udostępnij na innych stronach

Widzisz Chefie - kiedy właśnie pasek wstąpił się był :) Szklaneczką wina nie pogardzę :) No i z zazdrością podpatruję poczynania Ady....
Sklep "Befsztyk" jako jeden z niewielu oferuje dostawę w 48 godzin steków nie mrożonych. Podobnie jak forma Konkret, z tą różnicą, że Befsztyk oferuje również mięso z różnych rejonów świata, Konkret tylko polskie. Oznacza to, że mozna spokojnie zaplanować ucztę i mięsko odpowiedniej (mam nadzieję) jakości dojedzie na czas. Zaczynam od Befsztyka :) (po świątecznym obżarstwie). Na koniec (deser :) ) zostawiam Grzegorza Kwapniewskiego.

 

 

Niestety w sklepach oferujących steki posucha kompletna. W Makro sprzedają steki z Sokołowa ( te lepsze) oraz QMP czyli Łuków o smaku byle jakim. W Lidlu "Świat szlachetnej wołowiny" i irlandzkie "Inisvale". Obu unikać. Deluxe czyli stek hamerykański znikł chyba na dobre. :( Tesco - Sokołów (ten lepszy). W Almie Sokołów (ten lepszy), w Piotr i Paweł nie ma nic, w Biedronce Sokołów (ten gorszy). Kicha jednym słowem.

Edytowane przez perm
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/17/#findComment-6702703
Udostępnij na innych stronach

Hołd dla sztuki kulinarnej i Szefa Pawła! Bez przypalania, przywierania, podeszwy i zelówki. Soczysty i krwisty, super jędrny, rozpływający się w ustach. Prawdziwy stek!

 

 

Bez posypki, cudacznych ulepszaczo-badziewio-maszyn itp., i innych idiotyzmów.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/17/#findComment-6705376
Udostępnij na innych stronach

Tak jak zaleca Chef Paul, patelnie przecieram olejem. Tak przygotowana czeka na ponowne użycie.

 

http://s13.postimg.org/jgwwq0fuf/patelnia_eliwna_z_wk_adk_grilow.jpg

 

Na zdjęciu z wkładką do grillowania.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/17/#findComment-6706944
Udostępnij na innych stronach

Tak jak zaleca Chef Paul, patelnie przecieram olejem. Tak przygotowana czeka na ponowne

 

Na zdjęciu z wkładką do grillowania.

Sprytne to. :)

 

Dostałem steki z "Befsztyka". Niestety nie wszystko czego chciałem. Steki przyjechały zapakowane próżniowo, ometkowane, w styropianowym pudełku z wkładką chłodzącą, Bardzo to zachęcająco wygląda. Kontakt ze sklepem bardzo dobry, można zamówić steki nie tylko na kilogramy ale i na sztuki. Nie wszystko co jest w ofercie internetowej wyszczególnione jest w ciągłej sprzedaży. Brakuje trochę informacji o tym z czego te steki. Z angusa jest opisany, z innych ras nie. Na jednym pisze "sezonowany na sucho", na innym "sezonowany" a jest też rib-eye bez takiego opisu Czy to znaczy, że nie jest sezonowany? Zawiedziony jestem brakiem marmurka. Więcej miały steki z Auchan (firma "Konkret") jak i steki z Sokołowa.

Kupowałem rib-eye czyli antrykot, bo uważam, że to najlepsze steki:

2015-01-15-0461.jpg2015-01-15-0463.jpg2015-01-15-0464.jpg2015-01-15-0466.jpg2015-01-15-0467.jpg

Reszta w następnym poście.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/17/#findComment-6707060
Udostępnij na innych stronach

2015-01-15-0468.jpg2015-01-15-0469.jpg

Wkładka chłodząca jest. :) Steki (poza brakiem marmurka) wyglądają ok, konsystencję (padliny :) ) też mają odpowiednią. Niestety Rib-eye sezonowany na sucho był chyba wycinany przez kogoś bez doświadczenia, bo jest duży, płaski a co gorsza ma z jednej strony 2 cm a z drugiej niecały centymetr. Podobnie ten na który miałem największą chrapkę czyli amerykański rib-eye. 3 cm z jednej strony, 1,5 cm z drugiej. Nie wiem jak mam to smażyć :( Ten stek, zresztą o cenie kosmicznej dosyć (235 zł/kg) czyli za mój stek ponad 80 zł kompletnie nie wygląda na prime patrząc na marmurkowatość. Co najwyżej choice a biorąc pod uwagę to nieszczęsne cięcie nawet nie to. Nie pisze też jaka to rasa. No nic, zobaczymy jak będzie smakował. Dziś na kolację new york , którego wziąłem dla porównania, reszta recenzji po łykendzie.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/17/#findComment-6707068
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...