Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak ci powiem ,że moje są soczyste i to z Adelajdy to po kumasz???

Chłopie nie doświadczaj się tak mocno.Wiesz ile jest rodzai smażeń steków z wołowiny tej mlecznej naszej???Wiesz!!!.Nasza mała krówka- cielęcina jest na steki zajebista.Pamiętaj o tem.Te ludziska zza wielkiej wody zapominają o tym ,że polski chłop przywozi do skupu nie tylko krowy mleczne.Krowa nie musi .................

Steki kupowane w USA pochodzą od krów hodowanych na steki, a mięso wołowe w Polsce najczęściej pochodzi od krów hodowanych jako krowy mleczne.

Bzdura!!!............ja się pod tym nie podpiszę,choćby miało to wyjść od największej persony tego zacnego FM.

Edytowane przez niktspecjalny

• Odpowiedzi 986
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak ci powiem ,że moje są soczyste i to z Adelajdy to po kumasz???

Chłopie nie doświadczaj się tak mocno.Wiesz ile jest rodzai smażeń steków z wołowiny tej mlecznej naszej???Wiesz!!!.Nasza mała krówka- cielęcina jest na steki zajebista.Pamiętaj o tem.Te ludziska zza wielkiej wody zapominają o tym ,że polski chłop przywozi do skupu nie tylko krowy mleczne.Krowa nie musi .................

Bzdura!!!............ja się pod tym nie podpiszę,choćby miało to wyjść od największej persony tego zacnego FM.

Ale się nakręciłeś. Odkręć się bo coś ci pęknie. :).Nie miałem szczęścia trafić na młodą krówkę a cielęciny nie lubię. Polskie mięsko bywa smaczne, tylko twarde jak cholera. Szkoda plomb.

Moim zamiarem jest oddzielenie tych steków które pogryźć się dadzą od tych które pogryźć się nie dadzą. Steków sprzedawanych jako steki. Porcjowanych, sezonowanych i stosunkowo drogich. Stąd pytanie o firmę i rodzaj krowy. :)

Edytowane przez perm

perm - a na czym pieczesz ?

w sensie źródła ciepła - bo że na grillowej patelni to zauważyłam :)

Ja mam płytę elektryczną i żaden stek na niej porządnie nie wyjdzie - nie osiągnę odpowiednio wysokiej temp.

Za to na kuchni "fajerkowej" - i owszem. Śledzę temat z zainteresowaniem, bo też wielbicielką steków jestem.

Jak dotąd przeprowadzałam próby z polędwicą - lekko sezonowaną w pieprzu i na ogniu "z drewna" - jest dobrze.

Próbowałam też coś co się nazywało "stek wołowy" z Lidl'a (udziec ?) - twarda porażka.

perm - a na czym pieczesz ?

w sensie źródła ciepła - bo że na grillowej patelni to zauważyłam :)

Ja mam płytę elektryczną i żaden stek na niej porządnie nie wyjdzie - nie osiągnę odpowiednio wysokiej temp.

Za to na kuchni "fajerkowej" - i owszem. Śledzę temat z zainteresowaniem, bo też wielbicielką steków jestem.

Jak dotąd przeprowadzałam próby z polędwicą - lekko sezonowaną w pieprzu i na ogniu "z drewna" - jest dobrze.

Próbowałam też coś co się nazywało "stek wołowy" z Lidl'a (udziec ?) - twarda porażka.

Patelnia grillowa na gazie. Wszystko się nada co trzyma temperaturę. Pisałem kiedyś o grillu elektrycznym Philipsa. Po położeniu mięsa spadała temperatura a sterownik nie był w stanie tego skompensować. Takie coś odpada w przedbiegach. Musi być gorąco.

"Stek wołowy z Lidla" jak pisałem smaczny jest ale za to pogryźć się go nie da, co sugeruje albo kiepskie mięso albo brak sezonowania. Po to własnie założyłem ten temat, by zaoszczędzić bolesnych :) rozczarowań miłośnikom steaków.

Tak przy okazji. Jest sieć restauracji Sphinx. Nie wiem jak w innych ale tu w Szczecinie podają steki wyśmienite. Jak ktoś chce się przekonać jak smakuje stek z angusa to warto się wybrać. Ceny są na akceptowalnym poziomie (50 zł stek, talarki, surówka i piwo :) ), mięso soczyste, miękkie, idealnie usmażone. Trzeba tylko poprosić, by darowali sobie masło na steak, bo oferują je w standardzie.

...

Tak przy okazji. Jest sieć restauracji Sphinx. Nie wiem jak w innych ale tu w Szczecinie podają steki wyśmienite. Jak ktoś chce się przekonać jak smakuje stek z angusa to warto się wybrać. Ceny są na akceptowalnym poziomie (50 zł stek, talarki, surówka i piwo :) ), mięso soczyste, miękkie, idealnie usmażone. Trzeba tylko poprosić, by darowali sobie masło na steak, bo oferują je w standardzie.

Sprawdzę przy okazji- ciekawe, czy w 3City też staną na wysokości zadania.

.... Cielęciny nie lubię i nic na to nie poradzę. Mdłe gó...o.

Choć wielbicieli wielu cięlęcina posiada, to ja - podobnie jak Ty - nie gustuję w niej. No i też ciekawam tej ligawy. Przyglądam się wątkowi z zainteresowaniem i czekam na wyniki Twoich eksperymentów :)

Ligawa słabo się nadaje na steki ,moim skromnym zdaniem. Znaczy na twarde - to się nadaje ewentualnie. Ale w wersjach duszonych lepiej się sprawdza.

Ansi - jest takie miejsce w Sopocie na plaży - Pub Bulaj się to nazywa.

Na pierwszy rzut oka nie wygląda, żeby można tam było fajnie zjeść - ale to zmyła :)

Kucharz jest dobry - różne fajne rzeczy robi - no i steki też genialne.

Tylko ostatnio się tam trochę "kultowo" zrobiło - ludzi sporo to pewnie jedzenie się zepsuje.. jak uczy doświadczenie :)

Perm - na gazie to i owszem. Ja na elektrycznej to bym musiała patelnię chyba ze 2 dni rozgrzewać :rolleyes:

Nie ustawaj w próbach - będę śledzić :)

Sphinxa pod kątem steków nie próbowałam

Edytowane przez Zochna
bo mi "ę" nie wskakiwało

A .. i jeszcze mogę ciepłe słowo napisać o kotletach jagnięcych z kością, z Lidl'a.

Po podsmażeniu (sół+pieprz+rozmaryn+czosnek) - jeszcze duszone były krótko w małej ilości białego wina

(no bo ta moja elektryczna kuchenka..) - i bardzo pyszne.

No wiem że to nie steki - ale tak mi się w ramach testów przypomniało :)

mięso:

wołowina z rostbefu (sirlion), grubość: około 3 cm, rasa: Angus, klasyfikacja: Prime, sezonowany na sucho

proszę zwrócić uwagę na "marmurkowatość" mięsa _ im większa tym lepiej

http://www.chefpaul.net/food/DSC02022s.jpg

czas pieczenia: steak średnio krwisty, 9 minut, (5 minut z jednej strony i 4 minuty z drugiej strony) steak na grillu przewracamy tylko jeden raz,

temperatura pieczenia: około 300*C

http://www.chefpaul.net/food/DSC02024s.jpg

po upieczeniu zdejmujemy z rusztu i dajemy steak'owi "odpocząć" około 5 minut w celu prawidłowego i równomiernego wchłonięcia soków

przyprawy: grubo mielona sól morska i grubo mielony świeży pieprz ziołowy

http://www.chefpaul.net/food/DSC02029s.jpg

życzę smacznego

Ligawa słabo się nadaje na steki ,moim skromnym zdaniem. Znaczy na twarde - to się nadaje ewentualnie. ............

Dopiero to przeczytałem.

......Za to na kuchni "fajerkowej" - i owszem. Śledzę temat z zainteresowaniem, bo też wielbicielką steków jestem.

Jak dotąd przeprowadzałam próby z polędwicą - lekko sezonowaną w pieprzu i na ogniu "z drewna" - jest dobrze..........

Czy Ty wiesz co to jest ligawa w takim razie bo chyba się pogubiłaś.Przypomnę bo jest lepsiejsza na steki jeśli już.

Ligawa, zwana również "legawą" lub "fałszywą polędwicą", to gatunek mięsa wołowego, stanowiący mięsień utrzymujący kręgosłup w jego części krzyżowej, odpowiednik schabu wieprzowego. Używany do potraw pieczonych i duszonych.

http://mkgotuje.blogspot.com/2013/04/test-steki-z-ligawy.html

Tańsza i lepsza w obróbce.

mięso:

wołowina z rostbefu (sirlion), grubość: około 3 cm, rasa: Angus, klasyfikacja: Prime, sezonowany na sucho

proszę zwrócić uwagę na "marmurkowatość" mięsa _ im większa tym lepiej

http://www.chefpaul.net/food/DSC02022s.jpg

czas pieczenia: steak średnio krwisty, 9 minut, (5 minut z jednej strony i 4 minuty z drugiej strony) steak na grillu przewracamy tylko jeden raz,

temperatura pieczenia: około 300*C

http://www.chefpaul.net/food/DSC02024s.jpg

po upieczeniu zdejmujemy z rusztu i dajemy steak'owi "odpocząć" około 5 minut w celu prawidłowego i równomiernego wchłonięcia soków

przyprawy: grubo mielona sól morska i grubo mielony świeży pieprz ziołowy

http://www.chefpaul.net/food/DSC02029s.jpg

życzę smacznego

Wow! Daj trochę! :) O taki "marmurek" u nas ciężko. Tak przy okazji Chef, wszyscy piszą, by stekowi dać odpocząć z 5 minut. Problem w tym, że on szybko stygnie. Po 5 minutach jest już ledwo ciepły. Ja czekam góra minutę. Potem niestety zwycięża łakomstwo. :) No i nie dajesz masełka. :welcome:

Perm, jeżeli za szybko Tobie stygnie, przykryj folią aluminiową.

Sól i pieprz zupełnie mnie wystarcza (masełko zmienia smak mięsa).

Jeżeli mięso ma małą zawartość tłuszczu, musisz niestety użyć marynaty z dodatkiem octu winnego.

Perm, jeżeli za szybko Tobie stygnie, przykryj folią aluminiową.

Sól i pieprz zupełnie mnie wystarcza (masełko zmienia smak mięsa).

Jeżeli mięso ma małą zawartość tłuszczu, musisz niestety użyć marynaty z dodatkiem octu winnego.

Proste a nie wpadłem na to. :) Masełko jak piszesz. Zabija smak.