Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 986
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

cześć Stekowcy :)

 

takie coś znalazłam - i przynajmniej jeden wysyłkowy :

top 8 warszawskich butchers :)

 

Wygląda interesująco, ciekawe, czy ktoś już testował ten wysyłkowy..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

od Grzesia sprawdzone przez wielu moich przyjaciół i znajomych szefów kuchni (nie tylko warszawskich) :)
Ale Grzesiu się w wysyłanie nie bawi. :( Rozmawiałem z nim ale, mimo, że pochodzi ze Szczecina nie był specjalnie zainteresowany. Myślę, że jednak problemem jest to, że steki są ciągle mało popularne, ludzie nie wiedzą jakie mięso kupować. Nie ma rynku na steki. Rozmawiałem z jakimś szefem z Makro odpowiedzialnym za dobór produktów i dowiedziałem się, że steki to kompletny niewypał. Nie ważne czy z Argentyny, czy Brazylii mieli masę zwrotów ze sklepów. To co leży na półkach to towar który po przeterminowaniu producent odbiera bez szemrania, więc Makro nic to nie kosztuje.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Faaajne muszą być te drewniane podstawki.

... niezłe :) ... zestaw stekowy dla Biesiadnika (polecam)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02661s.jpg

 

 

 

 

Ale Grzesiu się w wysyłanie nie bawi.

...

zadzwonię i zapytam :) ... (wiem, że wysyła większe zamówienia do restauracji) ... może coś "dasię" ;) zrobić dla detalistów (po starej znajomości) ;) ... powiedzmy, że byłbyś "stałym odbiorcą" jeżeli Tobie przypasuje ... najlepszym wyjściem byłoby pojechać na miejsce, wybrać i się dogadać :)

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trafiło mi się obejrzeć fragment programu z Gessler w którym z triumfem serwowała stek. Dostarczono jej stek z antrykotu z kością z Sokołowa, zapakowany w karton. Coś takiego:

tomahawk-stek-z-antrykotu-z-koscia.jpg

Wyjęła go i z emfazą oznajmiła, że ma wspaniały kawał mięsa, marmurkowy, sezonowany itp. Marmurka nie widać było w tym kawałku kompletnie ale Gessler sie tym nie przejmowała. Usmażyła go i podała gościom. Byli zachwyceni. Na szczęście nic już nie mówiła o niesoleniu przed smażeniem. Uświadomiłem sobie, że tego jeszcze nie próbowałem (stek zapakowany w karton) a steki te chyba najbardziej rzucają sie w oczy. Opakowanie sugeruje coś wysokiej jakości. Cena specjalnie wysoka nie była co już wzbudziło moje wątpliwości. Opis na opakowaniu informuje, że to z polskiej hodowli, w Polsce rozbierane. Po wyjęciu stek robi wrażenie rozmiarem. Grubość około 4 cm, Akurat porcja dla faceta. Na opakowaniu ktoś napisał, że to dwie porcje ale to żart zapewne. Niestety śladowe ilości marmurka. Wybierałem go z spośród dwudziestu chyba innych i żaden go nie miał Smażyłem, w związku z grubością po 4 minuty z kżdej strony. Jedno co moge napisać to porażka. Nie dość, że smak bardzo przeciętny to mięso twardawe, mało kruche. Połowe zjadł mój pies, bo pogryźć się nie dało. Dużo lepszy już był stek z tej samej firmy (uczta qulinarna) ale nie w kartonie.

 

Już chyba wiem czemu w Polsce steki kiepsko sie sprzedają. Kupuje klient coś co powinno być i smaczne i zjadliwe a dostaje g... Drugi raz pewnie nie zaryzykuje.

Edytowane przez perm
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trafiło mi się obejrzeć fragment programu z Gessler w którym z triumfem serwowała stek. Dostarczono jej stek z antrykotu z kością z Sokołowa, zapakowany w karton. Coś takiego:

[ATTACH=CONFIG]316589[/ATTACH]

Wyjęła go i z emfazą oznajmiła, że ma wspaniały kawał mięsa, marmurkowy, sezonowany itp. Marmurka nie widać było w tym kawałku kompletnie ale Gessler sie tym nie przejmowała. Usmażyła go i podała gościom. Byli zachwyceni. Na szczęście nic już nie mówiła o niesoleniu przed smażeniem. Uświadomiłem sobie, że tego jeszcze nie próbowałem (stek zapakowany w karton) a steki te chyba najbardziej rzucają sie w oczy. Opakowanie sugeruje coś wysokiej jakości. Cena specjalnie wysoka nie była co już wzbudziło moje wątpliwości. Opis na opakowaniu informuje, że to z polskiej hodowli, w Polsce rozbierane. Po wyjęciu stek robi wrażenie rozmiarem. Grubość około 4 cm, Akurat porcja dla faceta. Na opakowaniu ktoś napisał, że to dwie porcje ale to żart zapewne. Niestety śladowe ilości marmurka. Wybierałem go z spośród dwudziestu chyba innych i żaden go nie miał Smażyłem, w związku z grubością po 4 minuty z kżdej strony. Jedno co moge napisać to porażka. Nie dość, że smak bardzo przeciętny to mięso twardawe, mało kruche. Połowe zjadł mój pies, bo pogryźć się nie dało. Dużo lepszy już był stek z tej samej firmy (uczta qulinarna) ale nie w kartonie.

 

Już chyba wiem czemu w Polsce steki kiepsko sie sprzedają. Kupuje klient coś co powinno być i smaczne i zjadliwe a dostaje g... Drugi raz pewnie nie zaryzykuje.

 

Wiesz co potwierdź to może by wszyscy zrozumieli.Wklejasz to pudełko piszesz o Gesslerce jak podaje bez soli by oznajmić ,że to gów....i jest do bani i ,że nie zaryzykujesz ponownie zakupu bo pies ci z ledwością zżarł???. To jest żart kulinarny??? :oW wiosennych rewolucjach piszesz:

Ślinka leci! A jak się to wszystko zawinie w boczek i poleje sosem z Teneryfy to przebija pasztetową.

Po co wypisujesz te bzdury ,ze coś jest niesmaczne

Już chyba wiem czemu w Polsce steki kiepsko się sprzedają. Kupuje klient coś co powinno być i smaczne i zjadliwe a dostaje g... Drugi raz pewnie nie zaryzykuje.
już nie masz co pokazywać i pisać.Zrób coś dobrego bo jak na razie to wyjesz do księżyca jakie to wszystko jest niedobre,Zrób coś dobrego i to opisz a nie jaki to ty skrzywdzony.Tu miałeś pokazywać ludziom smaczne dobre steki a tu co ???
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bo można kupić wyrób czekoladopodobny, zachwycać się nim i udawać, że jest to czekolada To’ak.

 

Ale można też przestrzegać innych, że to g.wno, to nie czekolada To’ak, tylko pospolite g.wno, które ktoś tylko wysoko wycenił tak jak czekoladę To’ak.

 

Ceną i nazwą - smaku nie oszukasz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stek to nie jest obiad, to jest nagroda.

...

... dziś więc ... steak z bizona :)

 

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02689s.jpg

 

... przygotowany zostanie z rusztu, ... sposobem indiańskim ;)

 

 

ps - właśnie w stanie zamrożonym, (niestety w stanie świeżym po sezonowaniu, są u mnie niedostępne) doszedł wczoraj :) ... (pamiętajmy by mięso rozmrażać powoli w lodówce, wtedy nie straci swych właściwości smakowych, a co ważniejsze: nie będzie miało możliwości rozwoju flory bakteryjnej, w procesie rozmrażania)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... cd "nagrody" (za ciężką dziś pracę w ogrodzie)

 

najpierw podgrzewamy "dymówę"

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02747s.jpg

 

następnie wrzucamy na rozgrzany "gridlle" słuszny kawał bizona (prawie kilogram) ... w Polsce żubr sprawdzi się zupełnie podobnie :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02751s.jpg

 

... i oto nasza "nagroda"

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02765s.jpg

 

... niestety musiałem zrobić na "średnio wypieczony" gdyż Ciemiężycielka zapragnęła "plastereczek" ("cieknącego juchą" nie ruszy nawet widłami :) ) ... podkradłem Jej w zamian cebulki, papryczki i portobello :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02770s.jpg

 

 

 

pozdrawiam jak zwykle smaczniutko

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Związane z tematem dla moich przyjaciół,specjalna dedykacja :o;) (perm,greengaz,ansi,ada_marcin) by zobaczyli jak można zrobić stek zupełnie inaczej.Cudownie dobrane wszystko.Perm ucz się bo z gadania nie ma steka.:);).Dokładnie proszę obejrzeć film a wtedy zobaczycie i zrozumiecie ile popełniacie błędów w przygotowaniu tego fajnego kawałka mięsa.Jak można go na wesoło w kuchni przygotować.Dedykacja nie dotyczy Chef Paul ponieważ on robi innym sposobem .;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...