Chef Paul 05.07.2015 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 dla Pań http://www.chefpaul.net/FB/DSC02905s.jpg dla Panów http://www.chefpaul.net/FB/DSC02906s.jpg steak'owo pozdrawiam Panie i Panów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamanaetacie 07.07.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 (edytowane) Piękności! Mi ostatnio restauracja Poznań zaserwowała taką pyszność, że chciałam w domu powtórzyć ale oczywiście nie wyszło tak smacznie... macie jakiś patent na steki medium? Edytowane 7 Lipca 2015 przez finlandia Moderowano link reklamowmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.07.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 W Lidlu niespodzianka - warto zajrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.07.2015 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 W Lidlu niespodzianka - warto zajrzeć.Myślisz o stekach z rozbratla? Marmurka mają bardzo dużo ale, mimo, że to część sąsiadująca z antrykotem to nie jest tak smaczna. Trzyma jednak poziom wołowina z Sokołowa - "Uczta Qulinarna". W końcu steki są równo cięte, są bardzo kruche, smaczne, mają sporo marmurka. Przy tak niskiej cenie rewelacja. Można też dla porównania kupić QMP czyli wołowinę z Łukowa. Niby wszystko jest ok. Jest krucha, ma trochę marmurka ale smak ma nieporównywalny. Kwaskowo-wątróbkowy. Te dwa steki obok siebie (Uczta Qulinarna i QMP) dają dobry ogląd na to co dobre. Tego drugiego odkładamy na bok po pierwszym kęsie. Pojawiła się też w Makro wołowina z USA. Cena słuszna, bo ponad 150 zł/kg czyli stek średnio 60 - 70 zł. Pierwszy raz zdarzyło się, że nie kupiłem wołówki do spróbowania. Powodem był wygląd tego stosunkowo drogiego steka. Blady, bez marmurka, wyglądał jak jakiś ochłap. Szkoda było mi pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 25.07.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 (edytowane) ... Pojawiła się też w Makro wołowina z USA. Cena słuszna, bo ponad 150 zł/kg czyli stek średnio 60 - 70 zł. Pierwszy raz zdarzyło się, że nie kupiłem wołówki do spróbowania. Powodem był wygląd tego stosunkowo drogiego steka. Blady, bez marmurka, wyglądał jak jakiś ochłap. Szkoda było mi pieniędzy. ... jakieś qrwa odpady z rynku krajowego ... totalna bezczelność i chamstwo ps - Sokołowa ni Łukowa nie znam więc trudno opiniować ps2 - ośmiornica już w garze ... będzie się działo ... tylko nie wiem czy w kulinariach czy w wakacyjnym menu ... wakacje sobie zrobiłem dziś i jutro Edytowane 25 Lipca 2015 przez Chef Paul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 25.07.2015 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 ... jakieś qrwa odpady z rynku krajowego :devil: ... totalna bezczelność i chamstwo :devil: ps - Sokołowa ni Łukowa nie znam więc trudno opiniować ps2 - ośmiornica już w garze ... będzie się działo ... tylko nie wiem czy w kulinariach czy w wakacyjnym menu ... wakacje sobie zrobiłem dziś i jutro W wakacyjnym menu, sobotnio-niedzielne wakacje to równiż wakacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 25.07.2015 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 W wakacyjnym menu, sobotnio-niedzielne wakacje to równiż wakacje. ps mam ochotę na steka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 25.07.2015 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 ps mam ochotę na steka... atakuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwor 26.07.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Witam wszystkich. Jestem początkującym fanem steków wołowych. Szkoda że już na początku tej przygody nie przeczytałem tego tematu bo pewnie ominęłoby mnie wiele błędów jakie popełniałem z wołowiną Jak dotąd tylko jeden stek z lidla naprawdę mi smakował (niestety nie pamiętam co to było za mięso). Stek kruchy z antrykotu SOKOŁÓW jest niby OK ale chyba brak mu charakteru. Miękki tak że widelcem można kroić ale jednocześnie nijaki Wczoraj z powodu wielkiej ochoty na steka popełniłem błąd i zakupiłem rostbef firmy Beef Master..... totalna masakra.... Wyglądał jak ochłap krojony przez pijanego rzeźnika. Po usmażeniu gumiasty, twardy i niesmaczny. Dodatkowym problemem było to że właśnie tym stekem próbowałem przekonać żonę do wołowiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.07.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Ostatnio steka jadłem tu: https://www.facebook.com/gierKrowka - na tzw "gierkówce" Stek niby ok ale jakoś tak mi zaległ na żołądku. Chyba była za tłusty. Za to dodatki - karmelizowane buraczki z gruszką. To było coś. Następnym razem wezmę innego t-bona - może będzie lzejszy od ribeya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwor 26.07.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Z ulotki biedronkowej wynika że od jutra będą steki z antrykotu i rostbefu oraz stek bavette.Niestety brak szczegółów co do pochodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.07.2015 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Witam wszystkich. Jestem początkującym fanem steków wołowych. Szkoda że już na początku tej przygody nie przeczytałem tego tematu bo pewnie ominęłoby mnie wiele błędów jakie popełniałem z wołowiną Jak dotąd tylko jeden stek z lidla naprawdę mi smakował (niestety nie pamiętam co to było za mięso). Stek kruchy z antrykotu SOKOŁÓW jest niby OK ale chyba brak mu charakteru. Miękki tak że widelcem można kroić ale jednocześnie nijaki Wczoraj z powodu wielkiej ochoty na steka popełniłem błąd i zakupiłem rostbef firmy Beef Master..... totalna masakra.... Wyglądał jak ochłap krojony przez pijanego rzeźnika. Po usmażeniu gumiasty, twardy i niesmaczny. Dodatkowym problemem było to że właśnie tym stekem próbowałem przekonać żonę do wołowiny Pisałem wcześniej jakie steki z tych dostępnych na rynku sa warte spróbowania. Sokołów w Biedronce sprzedaje steki sygnowane jako "kruchy". To gorszej jakości wołowina. Świetne są za to, tej samej firmy steki sygnowane "Uczta Qulinarna" ale dostępne są w Makro, Leclerc i w Almie. Bardzo dobre są dostępne w Auchan steki firmy "Konkret" choc ostatnio gdzieś znikły. Dobre sa też sprzedawane w Lidlu steki z rozbratla. Omijamy steki QMP czyli zakłady mięsne Łuków, Beefmaster i steki z Sokolowa sygnowane jako "kruchy". Piszę o tych będących w ciągłej (w miarę) sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.07.2015 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Dobre sa też sprzedawane w Lidlu steki z rozbratla. Potraktowałem je "na damsko" z grilla. - przed włożeniem na ruszt, na kilka minut, wrzuciłem je do "zalewy" z czystej wódki, - posmarowałem oliwą i na ruszt, - smażyłem około 4 minuty, - drugą stronę, aż do "krwawego spocenia się steku", - każdy stek zapakowałem w folię i kilkanaście minut, "klarowały się" na peryferiach rusztu, - następnie (też w folii) odpoczywały kilka minut, - zostały pokrojone i podane z przyprawami (sól, pieprz) do indywidualnego doprawienia. Były soczyste, ale nie czerwone - co dokładnie sprawdziły dziewczyny, a dopiero po stwierdzeniu że nie "płacze na czerwono", przystąpiły do konsumpcji. Karkówka z grilla, chyba odejdzie do lamusa (zamówienie już jest na następny stek z grilla). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwor 29.07.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 "Uczta Qulinarna" póki co nie namierzona (w naszym Leclercu nie słyszeli ) . W trakcie poszukiwań trafiłem na ładny kawałek steku Bavette, któremu mimo producenta, postanowiłem dać szansę. Nie wiem czy w przypadku Bavette to pożądane, ale jest pięknie poprzerastany tłuszczem (jeden kawałek na 10 dostępnych). Teraz tylko coś z nim zrobić Postaram się uwiecznić efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 29.07.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Bavette (czyli Flap) jest cięty z górnej części brzucha (poniżej sirloin), mięso jest bardziej "ścięgniste" i warto je przed pieczeniem zamarynować.Do bevette wybrał bym marynatę na bazie czerwonego wina i oliwy.Piecze się trochę dłużej niż steak cięty z części grzbietowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwor 30.07.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 (edytowane) Dzięki za podpowiedź Mam nadzieję że uda mi się nie zepsuć tego kawałka mięsa. Pierwszy raz będę robił stek Bavette. Gdyby ktoś miał jakieś dodatkowe rady, chętnie przeczytam... Kupiłem dziś nawet grill ogrodowy gdyż po ostatnim smażeniu na patelni grillowej mrożonych burgerów żona chciała wzywać straż pożarną do oddymiania domu ( Swoją drogą burgery Black Angus z biedronki są wyjątkowo dobre mimo stanu mrożonego. To 98,9% wołowiny + sól i pieprz.) Edytowane 30 Lipca 2015 przez Sylwor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 31.07.2015 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Dzięki za podpowiedź Mam nadzieję że uda mi się nie zepsuć tego kawałka mięsa. Pierwszy raz będę robił stek Bavette. Gdyby ktoś miał jakieś dodatkowe rady, chętnie przeczytam... Kupiłem dziś nawet grill ogrodowy gdyż po ostatnim smażeniu na patelni grillowej mrożonych burgerów żona chciała wzywać straż pożarną do oddymiania domu ( Swoją drogą burgery Black Angus z biedronki są wyjątkowo dobre mimo stanu mrożonego. To 98,9% wołowiny + sól i pieprz.) rozumiem, że wprzódy rozmroziłeś (w lodówce) ... choć z "biedronki" nie znam powodzenia z Bevette ... do marynaty zamiast czerwonego wina można dać żubrówkę ... będzie prawie jak z buffalo ... poważnie, ... wyśmienite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.08.2015 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 ... do marynaty zamiast czerwonego wina można dać żubrówkę ... będzie prawie jak z buffalo ... poważnie, ... wyśmienite Stara, a w zasadzie, tradycyjna szkoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwor 01.08.2015 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 rozumiem, że wprzódy rozmroziłeś (w lodówce) ... choć z "biedronki" nie znam powodzenia z Bevette ... do marynaty zamiast czerwonego wina można dać żubrówkę ... będzie prawie jak z buffalo ... poważnie, ... wyśmienite Oczywiście że rozmroziłem Może nie w 100% bo głodny byłem strasznie A co do Bavette to już po "zabiegu" Wyglądało wszystko pięknie ale niestety okazało się że jak wszystkie produkty z Beefmaster tak i stek bavette to porażka. Pogryźć to chyba może jedynie Hardkorowy koksu Ostatecznie by uratować mięso, trafiło ono do duszenia i po tym zabiegu zaczęło rozpadać się w palcach. W przyszłym tygodniu muszę pojeździć w poszukiwaniu lepszego materiału na stek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 01.08.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 Flap (Bavette) należy marynować przynajmniej sześć godzin (w zależności jaką metodą i jak długo był sezonowany) Piec na bardzo rozgrzanej patelni (lub grillu) po około półtorej minuty z każdej strony Dopiec w piekarniku (200*C) przez około 15 minut (medium rare) ... jeżeli bardzo gruby to kilka minut dłużej Po wyjęciu z piekarnika, mięso musi "odpocząć" około 10 minut (przykryte folią aluminiową) ... do równomiernego powrotu i rozprowadzenia soków ps - jakie najlepsze mięso na steki znajdziesz na poprzednich stronach ... Perm wypróbował już bardzo pokaźną ilość (dostępną na polskim rynku) ... moje posty w tym topiku możesz potraktować jako "ciekawostki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.