Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 986
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Polędwica jest. Jakieś wskazówki?

najprostszym sposobem ... owiń brzeg steaka plastrem wędzonego boczku (zepnij jakimś "szpikulcem" by przylegał), sól, pieprz i na grilla

ps - kiedy mieszkałem w Polsce, jedynym jadalnym kawałkiem wołowiny była polędwica ... zawsze robiliśmy tym sposobem :)

tutaj masz wersję bardziej "wyrafinowaną" ;) ... http://www.kuron.com.pl/przepisy/art2848.html

Edytowane przez Chef Paul

ps - kiedy mieszkałem w Polsce, jedynym jadalnym kawałkiem wołowiny była polędwica ...

W zbiorówkach, na "podlejszych" (ogólna nazwa - rosołowe) pędziło się rosół, do wilka, doprawiało (sól, pieprz ziołowy) i na II danie był puszek z ziemniakami :cool:

http://s13.postimg.org/r9a0yf1ef/poledwica5.jpg

http://s16.postimg.org/o6pp3qwd1/poledwica8.jpg

Wow! Jakoś do tej pory unikałem polędwicy ale po tych zdjęciach chyba się skuszę. :) Ładne, oryginalne i pewnie smaczne. Dla równowagi w rewolucjach w brzuchu żarcie dla psa chyba. Edytowane przez perm

• 2 weeks później...

U mnie totalna porażka. Lidl i biedronka chyba dostały w łapę za sprzedaż "beefmaster" bo reszta firm znikła....

...a to co sprzedaje beefmaster poprzez markety to ochłapy poprodukcyjne ( stek potrafi być grubszy niż szerszy).

To tak jakby wszystko co im nie wyszło albo upadło na podłogę wysyłane jest na markety.

Wszedłem na ambicję "sokołowa" by w naszym sklepie firmowym pojawiały się steki, bo miesiąc , dzień w dzień słyszałem "zamówiliśmy ale nie przysyłają"

Po wpisie na ich facebooku, odpowiedź była po godzinie z zapewnieniem zaopatrzenia sklepu w mieście, w którym mieszkam.

Z głodu wołowiny dziś smażyłem burgery "sokołowa" kupione w "owadzie w kropki".....

Podejście sceptyczne ale wynik zadowalający ;)

U mnie totalna porażka. Lidl i biedronka chyba dostały w łapę za sprzedaż "beefmaster" bo reszta firm znikła....

...a to co sprzedaje beefmaster poprzez markety to ochłapy poprodukcyjne ( stek potrafi być grubszy niż szerszy).

To tak jakby wszystko co im nie wyszło albo upadło na podłogę wysyłane jest na markety.

Wszedłem na ambicję "sokołowa" by w naszym sklepie firmowym pojawiały się steki, bo miesiąc , dzień w dzień słyszałem "zamówiliśmy ale nie przysyłają"

Po wpisie na ich facebooku, odpowiedź była po godzinie z zapewnieniem zaopatrzenia sklepu w mieście, w którym mieszkam.

Z głodu wołowiny dziś smażyłem burgery "sokołowa" kupione w "owadzie w kropki".....

Podejście sceptyczne ale wynik zadowalający ;)

BeefMaster sprzedaje co popadnie. Czasem trafi się takie mięso, które można pogryźć ale smak niestety bardzo byle jaki. Chyba zdają sobie sprawę, że ich markę smakosze omijają szerokim łukiem, bo w Auchan zaczęli sprzedawać steki nie sygnowane BeefMaster. Jakości niestety równie kiepskiej. Jak masz Lidla w pobliżu to dobre są steki z rozbratla tam sprzedawane. Inne z Lidla z antrykotu czy rostbefu, tej samej firmy to byle co. Generalnie, po pierwszej fali stekowych odkryć nastąpił wyraźny regres. Z Auchan znikły steki firmy "Konkret", steki z Sokołowa "Uczta Qulinarna" pojawiają się i znikają, ich jakość też jest bardzo różna. Nie mają lekko miłośnicy steków. :(

BeefMaster sprzedaje co popadnie. Czasem trafi się takie mięso, które można pogryźć ale smak niestety bardzo byle jaki. Chyba zdają sobie sprawę, że ich markę smakosze omijają szerokim łukiem, bo w Auchan zaczęli sprzedawać steki nie sygnowane BeefMaster. Jakości niestety równie kiepskiej. Jak masz Lidla w pobliżu to dobre są steki z rozbratla tam sprzedawane. Inne z Lidla z antrykotu czy rostbefu, tej samej firmy to byle co. Generalnie, po pierwszej fali stekowych odkryć nastąpił wyraźny regres. Z Auchan znikły steki firmy "Konkret", steki z Sokołowa "Uczta Qulinarna" pojawiają się i znikają, ich jakość też jest bardzo różna. Nie mają lekko miłośnicy steków. :(

Niestety Lidl u mnie serwuje jedynie antrykot , rostbef i polędwicę BeefMaster. Rozbratla jeszcze nigdy nie widziałem.

Czekam na spełnienie obietnicy Sokołowa że rzucą do sklepu firmowego u nas Ucztę Qulinarną. Ostatnio udało mi się złapać ich antrykot (ktoś mnie ubiegł i został tylko jeden stek, ale pięknie przerośnięty) i był naprawdę dobry.

Niestety Lidl u mnie serwuje jedynie antrykot , rostbef i polędwicę BeefMaster. Rozbratla jeszcze nigdy nie widziałem.

Czekam na spełnienie obietnicy Sokołowa że rzucą do sklepu firmowego u nas Ucztę Qulinarną. Ostatnio udało mi się złapać ich antrykot (ktoś mnie ubiegł i został tylko jeden stek, ale pięknie przerośnięty) i był naprawdę dobry.

Jak będzie u ciebie w Lidlu rozbratel to go od razu poznasz. :) Poprzerastany tłuszczykiem i to bardzo. Uczta Qulinarna to trochę loteria. Równo ucięty kawałek z dużą ilością marmurka raczej gwarantuje dobry stek.

Chef Paul , o takich sztukach mięsa do jakiego masz dostęp nawet nie marzę :jawdrop:

Ale póki co Sokołów dotrzymał słowa i wrzucił steki UcztaQulinarna do firmowego sklepu. Kupiłem kilka na wszelki wypadek jakby miały zniknąć ;)

Z ciekawości kupiłem stek z krzyżowej i tu miłe zaskoczenie bo był wyjątkowo dobry (albo byłem już tak wygłodniały).

Zastanawia mnie, czy to nie tak, że rzucili promocyjnie lepsze kawałki. Jeśli jakość się utrzyma to w końcu będę miał dostęp do przyzwoitej wołowiny

Sylwor, ... jakby to powiedzieć ? ... ja tutaj w tym wontku Perma występuję tylko "gościnnie" :) niewiele pomogę w sprawie zakupów :( ... co najwyżej mogę doradzić w przygotowaniu steaków, odnośnie stosownych części tuszy (oczywiście w miarę posiadanej wiedzy)

resztę moich wpisów możesz traktować jako ciekawostki lub przerywniki w Waszej dyskusji

Sylwor, ... jakby to powiedzieć ? ... ja tutaj w tym wontku Perma występuję tylko "gościnnie" :) niewiele pomogę w sprawie zakupów :( ... co najwyżej mogę doradzić w przygotowaniu steaków, odnośnie stosownych części tuszy (oczywiście w miarę posiadanej wiedzy)

resztę moich wpisów możesz traktować jako ciekawostki lub przerywniki w Waszej dyskusji

Ale za to miłe dla oka przerywniki :cool: