Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chefie - a każdym razem pozytywnie mnie zadziwiasz. Lektura obowiaązkowa :)

 

A tak poza tym, co w stekach piszczy?. Posucha jakaś?

Posucha niestety. Nic nowego na rynku nie ma. Sokołów "Uczta Qulinarna" i rozbratel z Lidla. Na szczęście oba trzymają w miarę poziom choć rozbratel, mimo, że kruchy i smaczny jest za cienki i trudno zrobić go równo na medium - rare. Przysmażyłem go raz bardziej i, hmmm... już taki smaczny nie był. :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 986
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tia parówka, parówka, parówka, inna wędlina ........................, dzień w dzień ...........

 

Raport WHO 2015r.

 

Opracowuje klasyfikację czynników i substancji rakotwórczych.

W poniedziałek ogłosiła wyniki analizy, w rezultacie której przetworzone produkty mięsne, tj. wędliny, zaliczyła do tej samej kategorii czynników rakotwórczych co alkohol oraz... radioaktywny pluton.

 

Klasyfikacja ma natomiast związek z siłą dowodów naukowych.

Grupa 1. zawiera czynniki będące bezspornie "rakotwórcze dla człowieka".

Jeśli dowody na działanie rakotwórcze istnieją, lecz nie są niezbite, czynnik zalicza się do grupy 2a jako "substancja prawdopodobnie rakotwórcza dla człowieka".

Istnieją też grupy dla czynników, co do których jest jeszcze mniej pewności: 2b, 3 i 4.

 

Co ważne, wędliny zostały zaliczone teraz do grupy najwyższego ryzyka, czyli nr 1.

 

Raport też stwierdza, że czerwone mięso jest "prawdopodobnie rakotwórcze", co oznacza, że znalazło się w grupie 2a.

Istnieją bowiem ograniczone dowody na to, że każde 100 g czerwonego mięsa spożywanego dziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego

 

 

:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tia parówka, parówka, parówka, inna wędlina ........................, dzień w dzień ...........

 

Raport WHO 2015r.

 

 

 

:D

Jeśli prowokujesz to z uzasadnieniem.Nie kłamiemy.Ale jak zaczynasz przytaczać zdrowe żywienie nie jest już źle.:yes:

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli prowokujesz to z uzasadnieniem.Nie kłamiemy.

A propos zdrowego żywienia i preferencji w wyborze produktów.

Talerz obfitości.Jak jesień to dużo i smacznie na talerzu .

 

http://images69.fotosik.pl/1175/29a63b70b3a2c682.jpg

 

Skład Knorr - Kremowa zupa z kurek

Tłuszcz roślinny, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, sól, ekstrakt drożdżowy, cebula, białka mleka, fruktoza, ekstrakt grzybowy, szczypiorek, aromaty, E160c Ekstrakt z papryki (kapsantyna, kapsorubina), kurkuma.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A propos zdrowego żywienia i preferencji w wyborze produktów.

 

 

Skład Knorr - Kremowa zupa z kurek

Tłuszcz roślinny, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, sól, ekstrakt drożdżowy, cebula, białka mleka, fruktoza, ekstrakt grzybowy, szczypiorek, aromaty, E160c Ekstrakt z papryki (kapsantyna, kapsorubina), kurkuma.

A pytałeś czy możesz moje zdjęcie kopiować Starszy Panie???pytałeś ??? Widzisz gdzież tu stek ??? Po co prowokujesz niemerytorycznie.To ,żeś w leciwym wieku wiem ale ,że masz jeszcze silę tak się produkować.Zajrzyj do uwag o muratorze tam jest wieli i o tobie.:cool:.Chciałeś bo nie wytrzymałeś.Co jadasz starszy Panie jakie steki .wypowiedź się , nie prowokuj.Temat jest o stekach nie o moich kurkach i "E" w proszku.Zaraz swój gaz z PP wkleisz bo powiesz ,że steki na gazie są najlepsze.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chcący czy nie, moim zdaniem trafiłeś w sedno.
Coś w tym jest. gaz to power czyli temperatura, wysoka i w miarę szybko.

Dziś dzień bezmięsny więc zeżarłem steka. Uczta Qulinarna, z Makro, antrykot bez kości. Stek był prawie fioletowy, termin ważności dwa dni, ale kiedyś takiego spróbowałem i był rewelacyjny. Tym razem też, rozpływał się w ustach, marmurka sporo więc i smak świetny. Te steki z końcówki partii, które zostają na półkach z reguły są marmurkowe (klienci wybierają te "lepsze" bez tłuszczu) i zleżałe czyli idealne. :) Dojrzewam do steków blue, choć medium rare do tej pory były moim wyborem. Myślę jednak, że na blue trzeba bardzo dobrego mięsa a kupić takie u nas ciężko.

 

Tak przy okazji. Wiele osób, które steki jedzą raczej okazyjnie, wybierają medium lub nawet well-done. (te pomiędzy pominę, bo to już sztuka tak je przygotować a smakiem prawie się nie różnią). Trzeba zmusić się i zjeść stek mniej wysmażony. To zupełnie inny smak. Czuje się jak mięsko rzeczywiście smakuje, Polecam wszystkim nieufnym. Trzeba się przełamać ale warto.

Edytowane przez perm
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Posucha niestety. Nic nowego na rynku nie ma. Sokołów "Uczta Qulinarna" i rozbratel z Lidla. Na szczęście oba trzymają w miarę poziom choć rozbratel, mimo, że kruchy i smaczny jest za cienki i trudno zrobić go równo na medium - rare. Przysmażyłem go raz bardziej i, hmmm... już taki smaczny nie był. :)

 

To i tak Perm jesteś w lepszej sytuacji....

U mnie w lidlu jeszcze nigdy nie widziałem rozbratla..... na siłę wciskają BeefMaster :(

Na szczęście firmowy Sokołowa od jakiegoś czasu stara się o asortyment "stekowy" choć bywa że cały tydzień słyszę po przekroczeniu drzwi "zamówiłyśmy, ale nie przysłali". Z drugiej strony miło jest po otwarciu drzwi sklepu usłyszeć "przyszły". Panie ze sklepu zaczynają mnie traktować jak "członka rodziny" ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Perm, do steka pasują również pieczone na grillu (lub w piekarniku) różne warzywa, np ziemniaki, szparagi lub cykoria (ulubione mojej małżonki) ... mnie osobiście, wystarcza butelka dobrego wina :)

 

Ja osobiście nie lubię wina ze względu na "względną" zawartość ;)

Ostatnio połączyłem steka z meksykańską mieszanką warzywną z sieci od "rozbratla Perma" i muszę się przyznać , że jak dla mnie wyszło to dość ciekawie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... u Grzesia :) ... wiedziałem ;)

 

 

Super źródło cudownego mięsiwa...

 

Dodatkowo mięso sezonuję w warunkach domowych, czyli w lodówce.

 

http://s14.postimg.org/xc9cxmrtd/stek_1.jpg

 

http://s27.postimg.org/8jsgwovqb/stek_2.jpg

 

Po 2 dniach...

 

http://s29.postimg.org/7za9jvknb/stek_3.jpg

 

http://s18.postimg.org/o8daa25ax/stek_4.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piękne "sztuki" Ada. Zrobisz sposobem tradycyjnym ?

Może dwie godziny przed pieczeniem, natrzesz dodatkowo, chili, kminem i sproszkowanym czosnkiem ? :)

 

... i proszę nie zapomnieć, pozdrowić Grzesia, przy następnej wizycie :)

 

Tradycyjnie z super szampanem, rocznik 2004. Mam do wyboru dwa, ale to już w kulinariach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...