Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 986
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dodane:

Wizyta w Lidlu ujawniła, że, nie najgorsze steki z rozbratla zostały zastąpione ... stekami z rozbratla. Różnica jest taka, że tekturowa obwoluta jest tym razem jasno-brązowa i nosi, w przeciwieństwie do poprzednich dumny napis "Rzeźnik". Nie wiadomo, czy to producent, czy dystrybutor ale stek jest świetny. Kruchy na tyle, że można kroić go widelcem (poza tłuszczem, którego pogryźć się nie da). Wygląda, w przeciwieństwie do reszty oferty Lidla na sezonowany na sucho i, z racji dużej ilości marmurka jest po prostu smaczny. Smażenie na medium-rare po 1,5min z każdej strony, sól morska i pieprz. Polecam.

 

Potwierdzam i też polecam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wizyta w Lidlu ujawniła, że, nie najgorsze steki z rozbratla zostały zastąpione ... stekami z rozbratla. Różnica jest taka, że tekturowa obwoluta jest tym razem jasno-brązowa i nosi, w przeciwieństwie do poprzednich dumny napis "Rzeźnik". Nie wiadomo, czy to producent, czy dystrybutor ale stek jest świetny. Kruchy na tyle, że można kroić go widelcem (poza tłuszczem, którego pogryźć się nie da). Wygląda, w przeciwieństwie do reszty oferty Lidla na sezonowany na sucho i, z racji dużej ilości marmurka jest po prostu smaczny. Smażenie na medium-rare po 1,5min z każdej strony, sól morska i pieprz. Polecam.

 

To ja mam problem bo nigdy w naszym Lidlu nie widziałem steków z rozbratla ( a Lidl jest u nas już dobre kilka lat) ....

Jeżeli macie taką możliwość to dajcie fotkę tego produktu.

Bezczelnie pójdę ze zdjęciem i zapytam dlaczego nasz sklep traktowany jest jako "gorszy sort" ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja mam problem bo nigdy w naszym Lidlu nie widziałem steków z rozbratla ( a Lidl jest u nas już dobre kilka lat) ....

Jeżeli macie taką możliwość to dajcie fotkę tego produktu.

Bezczelnie pójdę ze zdjęciem i zapytam dlaczego nasz sklep traktowany jest jako "gorszy sort" ;)

Jak jeszcze będą to zrobię zdjęcie ale możesz zapytać o steki z rozbratla sprzedawane pod marką "Rzeźnik". Powinni wiedzieć o co chodzi.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temu osobnikowi permanentnie. Przywykliśmy. Dostaje bana co jakiś czas jak mu się szkodliwe chemikalia z własnoręcznie przyrządzanych potraw wymieszają w głowie i zwyzywa wszystkich. (piszę wyzywa, choć ciężko pojąć do kogo pisze i co). Wraca grzeczniejszy, potem znowu coś ugotuje, znowu reakcja chemiczna gazowo zasadowa połączona z erupcją dwustronną i tak w kółko.

:):):):):)

Mam nadzieje, że nie prowadzi jakiejś knajpy, baru bo może to mieć tragiczny wpływ na naród.:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio dostałem nakaz EKSMISJI z "pomieszczeń kuchennych" ze względu na zbyt wysokie zadymienie podczas smażenia steków :(

Kupiłem więc indukcyjną kuchenkę jednopalnikową by wynieść się do kotłowni.....

.....czytam instrukcję iiiiiii , porażka (temp max to 240 stopni.

Wpadłem więc na pomysł by zmusić urządzenie do bardziej efektywnej pracy.....

....kuchenka indukcyjna to to samo co urządzenia do termicznej obróbki stali z którą mam sporo do czynienia......

....serwisuję takie urządzenia i podobno mam papiery na jego użytkowanie ;)

W przeróbce pomogła mi wada tych urządzeń "spędzająca sen z powiek"

Polega ona na tym że gdy "sterownik" traci informację o temperaturze "obiektu" to grzeje "do bólu"....

{wyobraźcie sobie stalową rurę która spłynęła ze stojaka tak jakby była z plasteliny}.....

Tak więc stek trafił na patelnię (zaczynała świecić w ciemnościach gdyż temperatura oscylowała pomiędzy 460-480 stopni)

Pytanie jest o wpływ tak ekstremalnych temperatur na mięso wołowe.

Czy jest graniczna temperatura smażenia steka wołowego ?

W najbliższym czasie postaram się o zdjęcia gdyż ta sytuacja termiczna mnie zaskoczyła i nie udokumentowałem zdarzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio dostałem nakaz EKSMISJI z "pomieszczeń kuchennych" ze względu na zbyt wysokie zadymienie podczas smażenia steków :(

Kupiłem więc indukcyjną kuchenkę jednopalnikową by wynieść się do kotłowni.....

.....czytam instrukcję iiiiiii , porażka (temp max to 240 stopni.

Wpadłem więc na pomysł by zmusić urządzenie do bardziej efektywnej pracy.....

....kuchenka indukcyjna to to samo co urządzenia do termicznej obróbki stali z którą mam sporo do czynienia......

....serwisuję takie urządzenia i podobno mam papiery na jego użytkowanie ;)

W przeróbce pomogła mi wada tych urządzeń "spędzająca sen z powiek"

Polega ona na tym że gdy "sterownik" traci informację o temperaturze "obiektu" to grzeje "do bólu"....

{wyobraźcie sobie stalową rurę która spłynęła ze stojaka tak jakby była z plasteliny}.....

Tak więc stek trafił na patelnię (zaczynała świecić w ciemnościach gdyż temperatura oscylowała pomiędzy 460-480 stopni)

Pytanie jest o wpływ tak ekstremalnych temperatur na mięso wołowe.

Czy jest graniczna temperatura smażenia steka wołowego ?

W najbliższym czasie postaram się o zdjęcia gdyż ta sytuacja termiczna mnie zaskoczyła i nie udokumentowałem zdarzenia.

Żebyś jakiegoś wybuchu nie spowodował. :) Myślę, że zbyt wysoka temperatura spowoduje zwęglenie zewnętrznej warstwy a środek pozostanie zimny.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

Tak więc stek trafił na patelnię (zaczynała świecić w ciemnościach gdyż temperatura oscylowała pomiędzy 460-480 stopni)

Pytanie jest o wpływ tak ekstremalnych temperatur na mięso wołowe.

Czy jest graniczna temperatura smażenia steka wołowego ?

...

W takich temperaturach to możesz pizzę piec :) (2-3 minut) :)

Dla steków temp. do 300°C

 

Tylko najlepszych steak'ów, w nowym roku życzę Stekożercom :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sylwor, Tobie również z wzajemnością

 

ps - temp. około 300°C dla steaków typu ribeye, n y strip, porterhouse, t-bone, prime rib I delmonico, ... od grubości steak'a zależy czas jego pieczenia

 

pozdrawiam :)

 

Co prawda nigdy nie mierzyłem temperatury na grillu ale wydawało mi się że temperatury oscylują powyżej 400 stopni bezpośrednio nad paleniskiem.

Stek z mojego doświadczenia z ekstremalną temperaturą (tesco -firmowy antrykot) był co prawda ostro zarysowany perforacją ( przypaleniem) patelni grillowej , ale sam w sobie fajny w konsystencji (środek mocno "surowy" , rozpadający się pod naciskiem widelca) i smaczny ( marynata z papainą naturalną z owoca).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co prawda nigdy nie mierzyłem temperatury na grillu ale wydawało mi się że temperatury oscylują powyżej 400 stopni bezpośrednio nad paleniskiem.

Stek z mojego doświadczenia z ekstremalną temperaturą (tesco -firmowy antrykot) był co prawda ostro zarysowany perforacją ( przypaleniem) patelni grillowej , ale sam w sobie fajny w konsystencji (środek mocno "surowy" , rozpadający się pod naciskiem widelca) i smaczny ( marynata z papainą naturalną z owoca).

400 oC na grillu raczej trudno osiągnąć. Może w samym palenisku, w węglu tak ale nad nim już nie. Możesz to zresztą łatwo sprawdzić. Kulka ołowiana (ciężarek do ryb?) jak się stopi to jest już sporo powyżej 300.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyższe temperatury niż 300°C, możesz używać z powodzeniem, stosując metodę pieczenia "patelnia + piekarnik" ... w pierwszej fazie, krótko podsmażasz steak (1 do 2 minut z każdej strony), na bardzo rozgrzanej patelni, następnie przekładasz do piekarnika (temp. około 230°C), gdzie dojdzie do porządanego stopnia wypieczenia. Czas w piekarniku, zależy oczywiście od grubości steak'a

Np temperatura wewnętrzna mięsa, dla "medium rare", powinna wynosić około 55°C. Zawsze należy pamiętać, by steak "odpoczął" po wypieczeniu, minimalnie 5 minut (pod przykryciem).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak mozna zrobic dobry stek na indukcji? Da sie ?
To tylko pytanie o to do jakiej temperatury da się indukcyjnie nagrzać patelnię. To tylko kwestia mocy kuchenki. Chyba inaczej jak doświadczalnie nie ma jak tego sprawdzić a i kuchenka kuchence nie równa więc, być może na jednej się uda na innej nie.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...