niktspecjalny 11.01.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Witam. Kupiłem plastry z udźca wołowego.Posmarowałem oliwą ,posypałem pieprzem i czarnuszką.Odczekałem 1h i położyłem na rozgrzaną patelnię.Smażyłem po 4 min z każdej strony.http://images77.fotosik.pl/224/67c6fbdc9dc00f57.jpg http://images77.fotosik.pl/224/0972fc2a0f2bc9b6.jpg http://images78.fotosik.pl/224/2b12f9e00089c1b3.jpg http://images75.fotosik.pl/223/9d8f0ed8b8c892af.jpg Wołowina dojrzewająca z udźca wołowego z Sokołowa.Położyłem odrobinę masła i potraktowałem solą himalajską.Smak z czarnuszką ciekawy.Mięso średnio soczyste bardziej idące w kruche.Papryka marynowała jako dodatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 14.01.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 podeszwa z udźca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 14.01.2016 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 podeszwa z udźca Niestety, masz rację (tym bardziej, że ten kawałek mięsa, można było pokrajać na paski, piekąc zdecydowanie krócej, "pod przykryciem", na bardzo gorącej, żelwnej patelni) ... ... na zrazy zawijane, zupełnie przyzwoite mięsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 15.01.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Zrazy - to jest myśl! Na sobotni obiad w sam raz. Dziękuję za sugestię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.01.2016 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Trochę o stekach w Anglii czyli siła tradycji. W przeciwieństwie do Polski można je kupić praktycznie w każdym sieciowym spożywczaku, oraz oczywiście u rzeźnika. W tych najpopularniejszych i dużych sieciówkach czyli Tesco, Sainsbury"s, Lidl, Netto, Aldi czy Asda są w stałej ofercie. Podobnie w mniejszych sieciach takich jak Waitrose i podobne. Wiąże się to z tradycją, bo steaki, w przeciwieństwie do Polski są w stałym jadłospisie Brytyjczyków od wieków. W dużych sieciówkach steki są bardzo podobne. Pochodzenie zwykle UK lub Irlandia, wielkość 150 - 250 g czyli dosyć małe, grubość centymetr(!) góra dwa. Sezonowane 21 dni z reguły na mokro. Marmurek, co trochę dziwi jest raczej niespotykany ale to raczej przez cenę, która w marketach nie przekracza 25 funtów/kg a często jest to 15 - 17 funtów. Stek np z Tesco kosztuje 3 funty mięso wszędzie wygląda bardzo podobnie. marmurka mało albo wcale, grubość podobna. Na tle naszego Lidlowego steka z rozbratla wygląda to trochę blado: Nie ma wielkiego znaczenia gdzie ten stek jest kupiony. Wszystkie wyglądają bardzo podobnie. (wyjątkiem może są mniejsze sieci, bo tam można kupić steki określane mianem 'prime' ale jeszcze na takie nie trafiłem). Teraz to co najważniejsze. Stek niezależnie od tego gdzie kupiony będzie na pewno bardzo soczysty, bardzo miękki i bardzo kruchy. Nie ma szansy, by trafić na taką podeszwę jak większość steków oferowanych w Polsce. Bez problemów można kroić je widelcem. Smażąc trzeba uważać, bo łatwo się rozpadają. Jest to pewnie efekt i doboru odpowiedniego mięsa i sezonowania. Tradycja i doświadczenie, które ciężko zastąpić książkową wiedzą. Dzięki temu steki zjemy praktycznie w całości. Najlepszy chyba w tej chwili, dostępny w Polsce w sklepie sieciowym stek z rozbratla pozwala zjeść mniej więcej dwie trzecie. Z reszty cieszy się piesek lub kotek. Smak tanich steków angielskich nie powala. Nie są złe ale sezonowanie na mokro robi swoje. Zdarzają się kwaskowate, bywają wątróbkowe, choć trzeba przyznać rzadko. Najlepsze chyba steaki sprzedają w Sainsbury's. Są najdroższe (27 funtów za kg) ale warto wybrać się do nich, tym bardziej, że sprzedają też steki sezonowane na sucho. Krótko podsumowując. W Polsce dalej stekowa wioska. Tradycji brak, rynek mały więc i oferta byle jaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwor 23.01.2016 01:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Wizyta w Lidlu ujawniła, że, nie najgorsze steki z rozbratla zostały zastąpione ... stekami z rozbratla. Różnica jest taka, że tekturowa obwoluta jest tym razem jasno-brązowa i nosi, w przeciwieństwie do poprzednich dumny napis "Rzeźnik". Nie wiadomo, czy to producent, czy dystrybutor ale stek jest świetny. Kruchy na tyle, że można kroić go widelcem (poza tłuszczem, którego pogryźć się nie da). Wygląda, w przeciwieństwie do reszty oferty Lidla na sezonowany na sucho i, z racji dużej ilości marmurka jest po prostu smaczny. Smażenie na medium-rare po 1,5min z każdej strony, sól morska i pieprz. Polecam. Zdjęcia nie wysłałeś ale ostatecznie napisałem na FB Lidla dlaczego u nas nie ma tych steków. U mnie taka posucha że biorę steki Tesco żeby coś zjeść... Ps. opanowałem kuchenkę indukcyjną by uzyskać temperatury w okolicy 300 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.01.2016 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Zdjęcia nie wysłałeś ale ostatecznie napisałem na FB Lidla dlaczego u nas nie ma tych steków. U mnie taka posucha że biorę steki Tesco żeby coś zjeść... Ps. opanowałem kuchenkę indukcyjną by uzyskać temperatury w okolicy 300 stopni.Nie wysłałem, bo myślałem, że już do twojego Lidla dotarł. Może po prostu nie masz szczęścia na niego trafić? W Szczecinie znikają bardzo szybko. Reszta leży ale nie te. Dziwna to polityka, by w jednym sklepie tej samej sieci były steki a w drugim nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 24.01.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Sylwor napisz co i jak z indukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 24.01.2016 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Podpinam się do pytania o indukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwor 24.01.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Sylwor napisz co i jak z indukcja. Kluczowa okazała się odległość patelni nad polem grzewczym. Zaczynałem stawiając patelnię na kapslach od piwa co skutkowało tym że kuchenka grzała zbyt mocno i patelnia prawie świeciła Rozwiązaniem było zmniejszenie odległości patelni od pola grzewczego poprzez zastosowanie podkładek gr. około 2mm. Przydatny w dobieraniu grubości podkładek jest pirometr gdyż każda kuchenka będzie zachowywała się indywidualnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.01.2016 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Kluczowa okazała się odległość patelni nad polem grzewczym. Zaczynałem stawiając patelnię na kapslach od piwa co skutkowało tym że kuchenka grzała zbyt mocno i patelnia prawie świeciła Rozwiązaniem było zmniejszenie odległości patelni od pola grzewczego poprzez zastosowanie podkładek gr. około 2mm. Przydatny w dobieraniu grubości podkładek jest pirometr gdyż każda kuchenka będzie zachowywała się indywidualnie. Adapter do płyty indukcyjnej. https://www.youtube.com/watch?v=RjVSP63yCAc Grill do płyty indukcyjnej.Nie rozumiem twoich doświadczeń z kapslami , jak w sieci jest do indukcji masa takich pomocnych urządzeń. http://www.megamedia.pl/_p/116/naczynia-i-akcesoria-do-gotowania-electrolux-infi-grill-p116819.jpg Wymiana poglądów o adapterach do płyty indukcyjnej http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177652-Adapter-na-p%C5%82yt%C4%99-indukcyjn%C4%85 Edytowane 25 Stycznia 2016 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.01.2016 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Adapter do płyty indukcyjnej. https://www.youtube.com/watch?v=RjVSP63yCAc Grill do płyty indukcyjnej.Nie rozumiem twoich doświadczeń z kapslami , jak w sieci jest do indukcji masa takich pomocnych urządzeń. http://www.megamedia.pl/_p/116/naczynia-i-akcesoria-do-gotowania-electrolux-infi-grill-p116819.jpg Wymiana poglądów o adapterach do płyty indukcyjnej http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177652-Adapter-na-p%C5%82yt%C4%99-indukcyjn%C4%85A to akurat fajna rzecz. Ciekawe do jakiej temperatury się nagrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwor 25.01.2016 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Adapter do płyty indukcyjnej. https://www.youtube.com/watch?v=RjVSP63yCAc Grill do płyty indukcyjnej.Nie rozumiem twoich doświadczeń z kapslami , jak w sieci jest do indukcji masa takich pomocnych urządzeń. http://www.megamedia.pl/_p/116/naczynia-i-akcesoria-do-gotowania-electrolux-infi-grill-p116819.jpg Wymiana poglądów o adapterach do płyty indukcyjnej http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177652-Adapter-na-p%C5%82yt%C4%99-indukcyjn%C4%85 Mniej się wymądrzaj, więcej czytaj ze zrozumieniem. Problemem było uzyskanie wyższej temperatury niż ta oferowana przez urządzenie. Sama patelnia jest żeliwna więc żadnych przystawek nie potrzebuje. Zwykle kuchenki indukcyjne nie pozwalają na uzyskanie temperatury 300 stopni. Moje doświadczenia dotyczyły oszukania czujników temperatury i zmuszenia urządzenia do nagrzania patelni poza zakres katalogowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 25.01.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Sylwor, z czego masz te podkladki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwor 25.01.2016 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Sylwor, z czego masz te podkladki ? Jako że moja patelnia jest większa od pola grzewczego i podkładki są rozmieszczone poza nim, zastosowałem zwykłe stalowe. Najlepiej jednak byłoby zastosować stal kwasoodporną która jest diamagnetyczna i sama nie nagrzewa się w strumieniu pola. Chodzi głównie o uzyskanie poduszki powietrznej która delikatnie izoluje temperaturę patelni od czujnika w kuchence a jednocześnie nie stanowi izolacji dla pola elektromagnetycznego które powoduje nagrzewanie patelni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.01.2016 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Mniej się wymądrzaj, więcej czytaj ze zrozumieniem. Problemem było uzyskanie wyższej temperatury niż ta oferowana przez urządzenie. Sama patelnia jest żeliwna więc żadnych przystawek nie potrzebuje. Zwykle kuchenki indukcyjne nie pozwalają na uzyskanie temperatury 300 stopni. Moje doświadczenia dotyczyły oszukania czujników temperatury i zmuszenia urządzenia do nagrzania patelni poza zakres katalogowy. Trudno wyczytać z kilku twych postów co masz na myśli.Zawsze mnie mierzi jak ktoś kombinuje na silę by osiągnąć coś co przeczy technice co w konsekwencji przerasta ją nad producentem.Do każdego rodzaju biorąc pod uwagę indeks,model ,numer dedykowane są urządzenia.Wybacz ale nie wyobrażam sobie mojej rodzinki podkładającej kapsle lub inne blachy ,blaszki,podkładki w celu podniesienia temp..Chciałeś oszukać czujniki temp. by osiągnąć temp. dla prawidłowego steka. Jeśli nawet ci się udało taki stek usmażyć bo wątek perm jest o tym, nie będzie taki jak z płomieni.Wiem to i w mojej subiektywnej ocenie temp równa 300 stc z kuchni indukcyjnej to nie wszystko i nie to samo. Edytowane 25 Stycznia 2016 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwor 25.01.2016 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Trudno wyczytać z kilku twych postów co masz na myśli.Zawsze mnie mierzi jak ktoś kombinuje na silę by osiągnąć coś co przeczy technice co w konsekwencji przerasta ją nad producentem.Do każdego rodzaju biorąc pod uwagę indeks,model ,numer dedykowane są urządzenia.Wybacz ale nie wyobrażam sobie mojej rodzinki podkładającej kapsle lub inne blachy ,blaszki,podkładki w celu podniesienia temp..Chciałeś oszukać czujniki temp. by osiągnąć temp. dla prawidłowego steka. Jeśli nawet ci się udało taki stek usmażyć bo wątek perm jest o tym, nie będzie taki jak z płomieni.Wiem to i w mojej subiektywnej ocenie temp równa 300 stc z kuchni indukcyjnej to nie wszystko i nie to samo. Nikt tu nie dyskutował nad tym czy stek z indykcji będzie tak dobry jak z ognia.... Pytanie dotyczyło tego czy osoby posiadające kuchenki indukcyjne mają zapomnieć o stekach. Ja korzystając z wiedzy o urządzeniach indukcyjnych podałem sposób na uzyskanie wyższej temperatury bez ingerencji w urządzenie. Gdyby ludzkość miała takie podejście do eksperymentów jak Ty, to do dziś siedzielibyśmy w jaskiniach jedząc surowe steki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 25.01.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 (edytowane) ale z majonezem kieleckim i w posypce z bułki tartej z krakersa sypanego z rękawa Sylwor - i ta poduszka powietrzna sprawia, że patelnia nagrzewa się do wyższej temperatury ? Ja byłam, co prawda, w mat-fiz , ale na fizie zwykle matmę odrabiałam. W ogóle mało mieliśmy o stekach na fizie Edytowane 25 Stycznia 2016 przez Zochna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.01.2016 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Nikt tu nie dyskutował nad tym czy stek z indykcji będzie tak dobry jak z ognia.... Pytanie dotyczyło tego czy osoby posiadające kuchenki indukcyjne mają zapomnieć o stekach. Ja korzystając z wiedzy o urządzeniach indukcyjnych podałem sposób na uzyskanie wyższej temperatury bez ingerencji w urządzenie. Gdyby ludzkość miała takie podejście do eksperymentów jak Ty, to do dziś siedzielibyśmy w jaskiniach jedząc surowe steki No to nie czytałeś moich o indukcji i nie czytałeś o grillu -steku z indukcji .............,a szkoda.Przepraszam nie zrozumieliśmy się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwor 25.01.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Sylwor - i ta poduszka powietrzna sprawia, że patelnia nagrzewa się do wyższej temperatury ? Ja byłam, co prawda, w mat-fiz , ale na fizie zwykle matmę odrabiałam. W ogóle mało mieliśmy o stekach na fizie Odległość sprawia że do czujnika dociera zaniżona temperatura i kuchenka nadgania różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.