Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

 

Kupiłem plastry z udźca wołowego.Posmarowałem oliwą ,posypałem pieprzem i czarnuszką.Odczekałem 1h i położyłem na rozgrzaną patelnię.Smażyłem po 4 min z każdej strony.

http://images77.fotosik.pl/224/67c6fbdc9dc00f57.jpg

 

http://images77.fotosik.pl/224/0972fc2a0f2bc9b6.jpg

 

http://images78.fotosik.pl/224/2b12f9e00089c1b3.jpg

 

http://images75.fotosik.pl/223/9d8f0ed8b8c892af.jpg

 

Wołowina dojrzewająca z udźca wołowego z Sokołowa.Położyłem odrobinę masła i potraktowałem solą himalajską.Smak z czarnuszką ciekawy.Mięso średnio soczyste bardziej idące w kruche.Papryka marynowała jako dodatek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 986
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

podeszwa z udźca :)

Niestety, masz rację (tym bardziej, że ten kawałek mięsa, można było pokrajać na paski, piekąc zdecydowanie krócej, "pod przykryciem", na bardzo gorącej, żelwnej patelni) ...

... na zrazy zawijane, zupełnie przyzwoite mięsko

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę o stekach w Anglii czyli siła tradycji. W przeciwieństwie do Polski można je kupić praktycznie w każdym sieciowym spożywczaku, oraz oczywiście u rzeźnika. W tych najpopularniejszych i dużych sieciówkach czyli Tesco, Sainsbury"s, Lidl, Netto, Aldi czy Asda są w stałej ofercie. Podobnie w mniejszych sieciach takich jak Waitrose i podobne. Wiąże się to z tradycją, bo steaki, w przeciwieństwie do Polski są w stałym jadłospisie Brytyjczyków od wieków. W dużych sieciówkach steki są bardzo podobne. Pochodzenie zwykle UK lub Irlandia, wielkość 150 - 250 g czyli dosyć małe, grubość centymetr(!) góra dwa. Sezonowane 21 dni z reguły na mokro. Marmurek, co trochę dziwi jest raczej niespotykany ale to raczej przez cenę, która w marketach nie przekracza 25 funtów/kg a często jest to 15 - 17 funtów. Stek np z Tesco kosztuje 3 funty

20160120_143946.jpg

mięso wszędzie wygląda bardzo podobnie. marmurka mało albo wcale, grubość podobna. Na tle naszego Lidlowego steka z rozbratla wygląda to trochę blado:

20160120_144304.jpg

Nie ma wielkiego znaczenia gdzie ten stek jest kupiony. Wszystkie wyglądają bardzo podobnie. (wyjątkiem może są mniejsze sieci, bo tam można kupić steki określane mianem 'prime' ale jeszcze na takie nie trafiłem).

Teraz to co najważniejsze. Stek niezależnie od tego gdzie kupiony będzie na pewno bardzo soczysty, bardzo miękki i bardzo kruchy. Nie ma szansy, by trafić na taką podeszwę jak większość steków oferowanych w Polsce. Bez problemów można kroić je widelcem. Smażąc trzeba uważać, bo łatwo się rozpadają. Jest to pewnie efekt i doboru odpowiedniego mięsa i sezonowania. Tradycja i doświadczenie, które ciężko zastąpić książkową wiedzą. Dzięki temu steki zjemy praktycznie w całości. Najlepszy chyba w tej chwili, dostępny w Polsce w sklepie sieciowym stek z rozbratla pozwala zjeść mniej więcej dwie trzecie. Z reszty cieszy się piesek lub kotek. Smak tanich steków angielskich nie powala. Nie są złe ale sezonowanie na mokro robi swoje. Zdarzają się kwaskowate, bywają wątróbkowe, choć trzeba przyznać rzadko. Najlepsze chyba steaki sprzedają w Sainsbury's. Są najdroższe (27 funtów za kg) ale warto wybrać się do nich, tym bardziej, że sprzedają też steki sezonowane na sucho. Krótko podsumowując. W Polsce dalej stekowa wioska. Tradycji brak, rynek mały więc i oferta byle jaka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wizyta w Lidlu ujawniła, że, nie najgorsze steki z rozbratla zostały zastąpione ... stekami z rozbratla. Różnica jest taka, że tekturowa obwoluta jest tym razem jasno-brązowa i nosi, w przeciwieństwie do poprzednich dumny napis "Rzeźnik". Nie wiadomo, czy to producent, czy dystrybutor ale stek jest świetny. Kruchy na tyle, że można kroić go widelcem (poza tłuszczem, którego pogryźć się nie da). Wygląda, w przeciwieństwie do reszty oferty Lidla na sezonowany na sucho i, z racji dużej ilości marmurka jest po prostu smaczny. Smażenie na medium-rare po 1,5min z każdej strony, sól morska i pieprz. Polecam.

 

Zdjęcia nie wysłałeś ale ostatecznie napisałem na FB Lidla dlaczego u nas nie ma tych steków.

U mnie taka posucha że biorę steki Tesco żeby coś zjeść...

Ps. opanowałem kuchenkę indukcyjną by uzyskać temperatury w okolicy 300 stopni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcia nie wysłałeś ale ostatecznie napisałem na FB Lidla dlaczego u nas nie ma tych steków.

U mnie taka posucha że biorę steki Tesco żeby coś zjeść...

Ps. opanowałem kuchenkę indukcyjną by uzyskać temperatury w okolicy 300 stopni.

Nie wysłałem, bo myślałem, że już do twojego Lidla dotarł. Może po prostu nie masz szczęścia na niego trafić? W Szczecinie znikają bardzo szybko. Reszta leży ale nie te. Dziwna to polityka, by w jednym sklepie tej samej sieci były steki a w drugim nie.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sylwor napisz co i jak z indukcja.

 

Kluczowa okazała się odległość patelni nad polem grzewczym.

Zaczynałem stawiając patelnię na kapslach od piwa co skutkowało tym że kuchenka grzała zbyt mocno i patelnia prawie świeciła ;)

Rozwiązaniem było zmniejszenie odległości patelni od pola grzewczego poprzez zastosowanie podkładek gr. około 2mm.

Przydatny w dobieraniu grubości podkładek jest pirometr gdyż każda kuchenka będzie zachowywała się indywidualnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kluczowa okazała się odległość patelni nad polem grzewczym.

Zaczynałem stawiając patelnię na kapslach od piwa co skutkowało tym że kuchenka grzała zbyt mocno i patelnia prawie świeciła ;)

Rozwiązaniem było zmniejszenie odległości patelni od pola grzewczego poprzez zastosowanie podkładek gr. około 2mm.

Przydatny w dobieraniu grubości podkładek jest pirometr gdyż każda kuchenka będzie zachowywała się indywidualnie.

 

Adapter do płyty indukcyjnej.

https://www.youtube.com/watch?v=RjVSP63yCAc

 

Grill do płyty indukcyjnej.Nie rozumiem twoich doświadczeń z kapslami , jak w sieci jest do indukcji masa takich pomocnych urządzeń.

http://www.megamedia.pl/_p/116/naczynia-i-akcesoria-do-gotowania-electrolux-infi-grill-p116819.jpg

 

Wymiana poglądów o adapterach do płyty indukcyjnej

 

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177652-Adapter-na-p%C5%82yt%C4%99-indukcyjn%C4%85

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Adapter do płyty indukcyjnej.

https://www.youtube.com/watch?v=RjVSP63yCAc

 

Grill do płyty indukcyjnej.Nie rozumiem twoich doświadczeń z kapslami , jak w sieci jest do indukcji masa takich pomocnych urządzeń.

http://www.megamedia.pl/_p/116/naczynia-i-akcesoria-do-gotowania-electrolux-infi-grill-p116819.jpg

 

Wymiana poglądów o adapterach do płyty indukcyjnej

 

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177652-Adapter-na-p%C5%82yt%C4%99-indukcyjn%C4%85

A to akurat fajna rzecz. Ciekawe do jakiej temperatury się nagrzewa.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Adapter do płyty indukcyjnej.

https://www.youtube.com/watch?v=RjVSP63yCAc

 

Grill do płyty indukcyjnej.Nie rozumiem twoich doświadczeń z kapslami , jak w sieci jest do indukcji masa takich pomocnych urządzeń.

http://www.megamedia.pl/_p/116/naczynia-i-akcesoria-do-gotowania-electrolux-infi-grill-p116819.jpg

 

Wymiana poglądów o adapterach do płyty indukcyjnej

 

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177652-Adapter-na-p%C5%82yt%C4%99-indukcyjn%C4%85

 

Mniej się wymądrzaj, więcej czytaj ze zrozumieniem.

Problemem było uzyskanie wyższej temperatury niż ta oferowana przez urządzenie.

Sama patelnia jest żeliwna więc żadnych przystawek nie potrzebuje.

Zwykle kuchenki indukcyjne nie pozwalają na uzyskanie temperatury 300 stopni.

Moje doświadczenia dotyczyły oszukania czujników temperatury i zmuszenia urządzenia do nagrzania patelni poza zakres katalogowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sylwor, z czego masz te podkladki ?

 

Jako że moja patelnia jest większa od pola grzewczego i podkładki są rozmieszczone poza nim, zastosowałem zwykłe stalowe.

Najlepiej jednak byłoby zastosować stal kwasoodporną która jest diamagnetyczna i sama nie nagrzewa się w strumieniu pola.

Chodzi głównie o uzyskanie poduszki powietrznej która delikatnie izoluje temperaturę patelni od czujnika w kuchence a jednocześnie nie stanowi izolacji dla pola elektromagnetycznego które powoduje nagrzewanie patelni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mniej się wymądrzaj, więcej czytaj ze zrozumieniem.

Problemem było uzyskanie wyższej temperatury niż ta oferowana przez urządzenie.

Sama patelnia jest żeliwna więc żadnych przystawek nie potrzebuje.

Zwykle kuchenki indukcyjne nie pozwalają na uzyskanie temperatury 300 stopni.

Moje doświadczenia dotyczyły oszukania czujników temperatury i zmuszenia urządzenia do nagrzania patelni poza zakres katalogowy.

 

Trudno wyczytać z kilku twych postów co masz na myśli.Zawsze mnie mierzi jak ktoś kombinuje na silę by osiągnąć coś co przeczy technice co w konsekwencji przerasta ją nad producentem.Do każdego rodzaju biorąc pod uwagę indeks,model ,numer dedykowane są urządzenia.Wybacz ale nie wyobrażam sobie mojej rodzinki podkładającej kapsle lub inne blachy ,blaszki,podkładki w celu podniesienia temp..Chciałeś oszukać czujniki temp. by osiągnąć temp. dla prawidłowego steka. Jeśli nawet ci się udało taki stek usmażyć bo wątek perm jest o tym, nie będzie taki jak z płomieni.Wiem to i w mojej subiektywnej ocenie temp równa 300 stc z kuchni indukcyjnej to nie wszystko i nie to samo.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trudno wyczytać z kilku twych postów co masz na myśli.Zawsze mnie mierzi jak ktoś kombinuje na silę by osiągnąć coś co przeczy technice co w konsekwencji przerasta ją nad producentem.Do każdego rodzaju biorąc pod uwagę indeks,model ,numer dedykowane są urządzenia.Wybacz ale nie wyobrażam sobie mojej rodzinki podkładającej kapsle lub inne blachy ,blaszki,podkładki w celu podniesienia temp..Chciałeś oszukać czujniki temp. by osiągnąć temp. dla prawidłowego steka. Jeśli nawet ci się udało taki stek usmażyć bo wątek perm jest o tym, nie będzie taki jak z płomieni.Wiem to i w mojej subiektywnej ocenie temp równa 300 stc z kuchni indukcyjnej to nie wszystko i nie to samo.

 

Nikt tu nie dyskutował nad tym czy stek z indykcji będzie tak dobry jak z ognia....

Pytanie dotyczyło tego czy osoby posiadające kuchenki indukcyjne mają zapomnieć o stekach.

Ja korzystając z wiedzy o urządzeniach indukcyjnych podałem sposób na uzyskanie wyższej temperatury bez ingerencji w urządzenie.

Gdyby ludzkość miała takie podejście do eksperymentów jak Ty, to do dziś siedzielibyśmy w jaskiniach jedząc surowe steki :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale z majonezem kieleckim i w posypce z bułki tartej z krakersa sypanego z rękawa :)

 

Sylwor - i ta poduszka powietrzna sprawia, że patelnia nagrzewa się do wyższej temperatury ?

Ja byłam, co prawda, w mat-fiz , ale na fizie zwykle matmę odrabiałam.

W ogóle mało mieliśmy o stekach na fizie ;)

Edytowane przez Zochna
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nikt tu nie dyskutował nad tym czy stek z indykcji będzie tak dobry jak z ognia....

Pytanie dotyczyło tego czy osoby posiadające kuchenki indukcyjne mają zapomnieć o stekach.

Ja korzystając z wiedzy o urządzeniach indukcyjnych podałem sposób na uzyskanie wyższej temperatury bez ingerencji w urządzenie.

Gdyby ludzkość miała takie podejście do eksperymentów jak Ty, to do dziś siedzielibyśmy w jaskiniach jedząc surowe steki :D

 

No to nie czytałeś moich o indukcji i nie czytałeś o grillu -steku z indukcji .............,a szkoda.Przepraszam nie zrozumieliśmy się.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sylwor - i ta poduszka powietrzna sprawia, że patelnia nagrzewa się do wyższej temperatury ?

Ja byłam, co prawda, w mat-fiz , ale na fizie zwykle matmę odrabiałam.

W ogóle mało mieliśmy o stekach na fizie ;)

 

Odległość sprawia że do czujnika dociera zaniżona temperatura i kuchenka nadgania różnicę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...