anSi 30.01.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Troll karmi się w dużej mierze sam, a finlandia jakoś za bardzo zaangażował się w temat , wspomagając trolla niejako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 30.01.2016 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Szanowny Finlandio ...... wiesz zapewno co oznacza formuła "fake personality" ... czy uważasz, że powinniśmy "spuścić kurtynę milczenia" na kulinarne "dokonania Miszcza" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 31.01.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Witam. Jadę po dorodną porcję befsztyka z dojrzewającej wołowiny .Będę chciał kupić nie polędwicę-ligawę ale może jakiegoś rostbef.Od czasu do czasu bardzo lubimy w domu befsztyki wołowe.Grubo siekane -krwiste i owszem ale befsztyki o grubości min. 3 cm smakują wyśmienicie.Przepis z czarnuszką super czyli w moździerzu robimy ,pieprz trzy rodzaje i czarnuszka.Połączenie odważne i zarazem ciekawe.Teraz będziemy robić tylko befsztyki pół krwiste ponieważ wiemy ,że befsztyk z kolei to stek z wołowiny.Dookreśleniem niech będzie befsztyk-stek chateaubriand grubość imponująca to coś wprost dla mnie. Coś takiego to marzenie ale ponoć i to można ominąć.Zrobimy , a przynajmniej podejmiemy próbę. http://3.bp.blogspot.com/-TWRe1RURZC8/Uizr93RvPXI/AAAAAAAADcc/l5UpNUOoEz8/s1600/chateaubriand1.jpg p.sAutor chyba się nie obrazi jak kiedyś zawitają tu steki rybne , np. z łososia itp.To będą takie befsztyki z grubego łososia. p.s 2 jest befsztyk nie ma miszcza bo jest mistrz np.forumowy mistrz złotej patelni albo laik - mistrz kulinarny FM.Miszcz za to istnieje w środowisku w którym margines posługuje sie slangiem.Żartobliwe ale i drwiące. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.01.2016 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) ...Topic jest o stekach z wołowiny a nie o twoich niewydarzonych pomysłach. Chcesz śmiecić, załóż sobie bloga i tam się produkuj. Różnica pomiędzy befsztykiem a stekiem jest tylko w Polsce. Siekany stek grubości 3 cm:D:D:D Masz coś z głową, niewątpliwie. Zgłosiłem do moderacji te twoje śmieci. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 31.01.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Miszcz za to istnieje w środowisku w którym margines posługuje sie slangiem.Żartobliwe ale i drwiące. Tiaa. Teraz powtarzajcie dzieci, to dla was nowy wierszyk: żaden stary madafaka - kozak , nie podskoczy do Polaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 31.01.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Topic jest o stekach z wołowiny a nie o twoich niewydarzonych pomysłach. Chcesz śmiecić, załóż sobie bloga i tam się produkuj. Różnica pomiędzy befsztykiem a stekiem jest tylko w Polsce. Siekany stek grubości 3 cm:D:D:D Masz coś z głową, niewątpliwie. Zgłosiłem do moderacji te twoje śmieci. Słuchaj nie denerwuj się.Twój topik , twojego autorstwa to steków - befsztyków rybnych nie będę wklejał.Będę wklejał jedno no może dwu zdjęciowe befsztyki z wołowiny.Bez dodatków bo ich nie lubisz.Sam befsztyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.01.2016 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Słuchaj nie denerwuj się.Twój topik , twojego autorstwa to steków - befsztyków rybnych nie będę wklejał.Będę wklejał jedno no może dwu zdjęciowe befsztyki z wołowiny.Bez dodatków bo ich nie lubisz.Sam befsztyk.Tu jest o stekach a nie befsztykach - te są w Polsce powszechnie uważane za robione z mięsa mielonego. Załóż wątek o befsztykach i tam się prezentuj. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 31.01.2016 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Tu jest o stekach a nie befsztykach - te są w Polsce powszechnie uważane za robione z mięsa mielonego. Załóż wątek o befsztykach i tam się prezentuj. Przecież befsztyk i stek to to samo jak mówi Chef Paul. mylisz się befsztyk i stek to to samo z każdego rodzaju mięsa wołowego Nie ma ,że w Polsce itd.Jest befsztyk i jest stek i wytłumaczyłem o co chodzi.Nie rozumiem cię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.01.2016 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Przecież befsztyk i stek to to samo jak mówi Chef Paul. Nie ma ,że w Polsce itd.Jest befsztyk i jest stek i wytłumaczyłem o co chodzi.Nie rozumiem cię.Potocznie w Polsce uważa się, że befsztyk jest z mięsa mielonego. Tylko w Polsce, dlatego Paul pisze, że to to samo i ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 31.01.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) ... p.s Autor chyba się nie obrazi jak kiedyś zawitają tu steki rybne , np. z łososia itp.To będą takie befsztyki z grubego łososia. ... . Nie istnieje nic takiego jak "befsztyk z łososia" ("stek z łososia" i owszem) Befsztyk może być siekany lub mielony, stek nie. Plaster mięsa (wołowego), możemy nazwać również befsztykiem, siekanego lub mielonego, stekiem nazwać nie możemy ps - pomijając polskie regionalizmy językowe, befsztyk będzie tylko z mięsa wołowego (obojętnie czy to siekanego czy plastra w całości), stekiem możemy nazwać różne rodzaje produktu wyjściowego, (wieprzowina, dziczyzna, ryby, itp), befsztykiem nie Edytowane 31 Stycznia 2016 przez Chef Paul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 31.01.2016 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Nie istnieje nic takiego jak "befsztyk z łososia" ("stek z łososia" i owszem) Befsztyk może być siekany lub mielony, stek nie. Plaster mięsa (wołowego), możemy nazwać również befsztykiem, siekanego lub mielonego, stekiem nazwać nie możemy Skoro jaki piszesz Chef : mylisz się befsztyk i stek to to samo z każdego rodzaju mięsa wołowego Każdy stek wołowy, możemy nazywać befsztykiem, (nie tylko z polędwicy). Dlaczego by nie nazwać przekornie czyli niech dookreśleniem będzie stek-befsztyk z łososia jeśli wiesz co to jest dookreślenie. .....Befsztyk może być siekany lub mielony, stek nie............... Przecież o tym pisałem wyżej podając tą różnice to mnie skrytykowałeś.W czym więc rzecz ? Edytowane 31 Stycznia 2016 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.01.2016 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Nie istnieje nic takiego jak "befsztyk z łososia" ("stek z łososia" i owszem) Befsztyk może być siekany lub mielony, stek nie. Plaster mięsa (wołowego), możemy nazwać również befsztykiem, siekanego lub mielonego, stekiem nazwać nie możemy ps - pomijając polskie regionalizmy językowe, befsztyk będzie tylko z mięsa wołowego (obojętnie czy to siekanego czy plastra w całości), stekiem możemy nazwać różne rodzaje produktu wyjściowego, (wieprzowina, dziczyzna, ryby, itp), befsztykiem niePork steak czyli nasz schabowy (choć nie tylko) chyba jest najlepszym przykładem. Beefsteak czyli befsztyk już tylko wołówka na co sama nazw wskazuje. W Polsce stety - niestety befsztyk to mięso mielone. Są w knajpach befsztyki z indyka. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 31.01.2016 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Pork steak czyli nasz schabowy (choć nie tylko) chyba jest najlepszym przykładem. Beefsteak czyli befsztyk już tylko wołówka na co sama nazw wskazuje. W Polsce stety - niestety befsztyk to mięso mielone. Są w knajpach befsztyki z indyka. ... i królik z kurczaka ... a ostatnio nawet "befsztyk" z ryby Niestety w kulinarnej terminologii, usłyszeć można coraz częściej, bełkot nowomowy tworzony na potrzeby ? (czego ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.01.2016 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 ... i królik z kurczaka ... a ostatnio nawet "befsztyk" z ryby Niestety w kulinarnej terminologii, usłyszeć można coraz częściej, bełkot nowomowy tworzony na potrzeby ? (czego ?)"Królik z kurczaka" ciekawie brzmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 31.01.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Nie istnieje nic takiego jak "befsztyk z łososia" ("stek z łososia" i owszem) Befsztyk może być siekany lub mielony, stek nie. Plaster mięsa (wołowego), możemy nazwać również befsztykiem, siekanego lub mielonego, stekiem nazwać nie możemy ps - pomijając polskie regionalizmy językowe, befsztyk będzie tylko z mięsa wołowego (obojętnie czy to siekanego czy plastra w całości), stekiem możemy nazwać różne rodzaje produktu wyjściowego, (wieprzowina, dziczyzna, ryby, itp), befsztykiem nie Umiejętność wyjaśniania czynią cię niepowtarzalnym Mistrzem.Dodane ps.to jest to. http://bi.gazeta.pl/im/5/10163/z10163915Q,Tatar-z-tunczyka.jpg Befsztyk tatarski z łososia.Zawsze będzie befsztykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.01.2016 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Umiejętność wyjaśniania czynią cię niepowtarzalnym Mistrzem.Dodane ps.to jest to. http://bi.gazeta.pl/im/5/10163/z10163915Q,Tatar-z-tunczyka.jpg Befsztyk tatarski z łososia.Zawsze będzie befsztykiem.A to zdjęcie to po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 31.01.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 A to zdjęcie to po co? Przecież Chef napisał: ps - pomijając polskie regionalizmy językowe, befsztyk będzie tylko z mięsa wołowego (obojętnie czy to siekanego czy plastra w całości), stekiem możemy nazwać różne rodzaje produktu wyjściowego, (wieprzowina, dziczyzna, ryby, itp), befsztykiem nie Napisałem że befsztykiem można nazwać i potrawę z ryby.czego tu nie rozumiesz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.01.2016 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Przecież Chef napisał: Napisałem że befsztykiem można nazwać i potrawę z ryby.czego tu nie rozumiesz???Po kiego to zdjęcie? Napisałeś o befsztyku z łososia. Przypuszczasz, że ktoś nie wie co to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 31.01.2016 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) ... Napisałem że befsztykiem można nazwać i potrawę z ryby.czego tu nie rozumiesz??? Czy to tak trudno zrozumieć, że nie ma befsztyków z innego mięsa niż wołowina ? Tatar i befsztyk to nie określenia równoznaczne. Może być tatar (również carpaccio) z ryby, befsztyk tatarski może być tylko z wołowiny. To, że ktoś może sobie to tak nazywać , nie oznacza, że jest to nazewnictwo prawidłowe. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez Chef Paul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 31.01.2016 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Po kiego to zdjęcie? Napisałeś o befsztyku z łososia. Przypuszczasz, że ktoś nie wie co to? Ja nie wiem ... i nigdy wiedział nie będę ... błędne określenia kulinarne są niezmiernie irytujące (przynajmniej dla mnie). Befsztyk = wołowina i tylko wołowina. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez Chef Paul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.