Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 986
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

 

Jadę po dorodną porcję befsztyka z dojrzewającej wołowiny .Będę chciał kupić nie polędwicę-ligawę ale może jakiegoś rostbef.Od czasu do czasu bardzo lubimy w domu befsztyki wołowe.Grubo siekane -krwiste i owszem ale befsztyki o grubości min. 3 cm smakują wyśmienicie.Przepis z czarnuszką super czyli w moździerzu robimy ,pieprz trzy rodzaje i czarnuszka.Połączenie odważne i zarazem ciekawe.Teraz będziemy robić tylko befsztyki pół krwiste ponieważ wiemy ,że befsztyk z kolei to stek z wołowiny.Dookreśleniem niech będzie befsztyk-stek chateaubriand grubość imponująca to coś wprost dla mnie.

Coś takiego to marzenie ale ponoć i to można ominąć.Zrobimy , a przynajmniej podejmiemy próbę.

 

http://3.bp.blogspot.com/-TWRe1RURZC8/Uizr93RvPXI/AAAAAAAADcc/l5UpNUOoEz8/s1600/chateaubriand1.jpg

 

p.s

Autor chyba się nie obrazi jak kiedyś zawitają tu steki rybne , np. z łososia itp.To będą takie befsztyki z grubego łososia.

 

p.s 2

 

jest befsztyk nie ma miszcza bo jest mistrz np.forumowy mistrz złotej patelni albo laik - mistrz kulinarny FM.Miszcz za to istnieje w środowisku w którym margines posługuje sie slangiem.Żartobliwe ale i drwiące.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...
Topic jest o stekach z wołowiny a nie o twoich niewydarzonych pomysłach. Chcesz śmiecić, załóż sobie bloga i tam się produkuj. Różnica pomiędzy befsztykiem a stekiem jest tylko w Polsce. Siekany stek grubości 3 cm:D:D:D Masz coś z głową, niewątpliwie. Zgłosiłem do moderacji te twoje śmieci. Edytowane przez perm
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Topic jest o stekach z wołowiny a nie o twoich niewydarzonych pomysłach. Chcesz śmiecić, załóż sobie bloga i tam się produkuj. Różnica pomiędzy befsztykiem a stekiem jest tylko w Polsce. Siekany stek grubości 3 cm:D:D:D Masz coś z głową, niewątpliwie. Zgłosiłem do moderacji te twoje śmieci.

 

Słuchaj nie denerwuj się.Twój topik , twojego autorstwa to steków - befsztyków rybnych nie będę wklejał.Będę wklejał jedno no może dwu zdjęciowe befsztyki z wołowiny.Bez dodatków bo ich nie lubisz.Sam befsztyk.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słuchaj nie denerwuj się.Twój topik , twojego autorstwa to steków - befsztyków rybnych nie będę wklejał.Będę wklejał jedno no może dwu zdjęciowe befsztyki z wołowiny.Bez dodatków bo ich nie lubisz.Sam befsztyk.
Tu jest o stekach a nie befsztykach - te są w Polsce powszechnie uważane za robione z mięsa mielonego. Załóż wątek o befsztykach i tam się prezentuj. Edytowane przez perm
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu jest o stekach a nie befsztykach - te są w Polsce powszechnie uważane za robione z mięsa mielonego. Załóż wątek o befsztykach i tam się prezentuj.

 

Przecież befsztyk i stek to to samo jak mówi Chef Paul.

 

mylisz się :)

befsztyk i stek to to samo z każdego rodzaju mięsa wołowego

Nie ma ,że w Polsce itd.Jest befsztyk i jest stek i wytłumaczyłem o co chodzi.Nie rozumiem cię.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przecież befsztyk i stek to to samo jak mówi Chef Paul.

 

 

Nie ma ,że w Polsce itd.Jest befsztyk i jest stek i wytłumaczyłem o co chodzi.Nie rozumiem cię.

Potocznie w Polsce uważa się, że befsztyk jest z mięsa mielonego. Tylko w Polsce, dlatego Paul pisze, że to to samo i ma rację.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

p.s

Autor chyba się nie obrazi jak kiedyś zawitają tu steki rybne , np. z łososia itp.To będą takie befsztyki z grubego łososia.

...

.

Nie istnieje nic takiego jak "befsztyk z łososia" ("stek z łososia" i owszem) :)

Befsztyk może być siekany lub mielony, stek nie.

Plaster mięsa (wołowego), możemy nazwać również befsztykiem, siekanego lub mielonego, stekiem nazwać nie możemy

 

ps - pomijając polskie regionalizmy językowe, befsztyk będzie tylko z mięsa wołowego (obojętnie czy to siekanego czy plastra w całości), stekiem możemy nazwać różne rodzaje produktu wyjściowego, (wieprzowina, dziczyzna, ryby, itp), befsztykiem nie

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie istnieje nic takiego jak "befsztyk z łososia" ("stek z łososia" i owszem) :)

Befsztyk może być siekany lub mielony, stek nie.

Plaster mięsa (wołowego), możemy nazwać również befsztykiem, siekanego lub mielonego, stekiem nazwać nie możemy

 

Skoro jaki piszesz Chef :

 

mylisz się :)

 

befsztyk i stek to to samo z każdego rodzaju mięsa wołowego

Każdy stek wołowy, możemy nazywać befsztykiem, (nie tylko z polędwicy).

 

Dlaczego by nie nazwać przekornie czyli niech dookreśleniem będzie stek-befsztyk z łososia jeśli wiesz co to jest dookreślenie.

 

.....Befsztyk może być siekany lub mielony, stek nie...............

 

Przecież o tym pisałem wyżej podając tą różnice to mnie skrytykowałeś.W czym więc rzecz ?

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie istnieje nic takiego jak "befsztyk z łososia" ("stek z łososia" i owszem) :)

Befsztyk może być siekany lub mielony, stek nie.

Plaster mięsa (wołowego), możemy nazwać również befsztykiem, siekanego lub mielonego, stekiem nazwać nie możemy

 

ps - pomijając polskie regionalizmy językowe, befsztyk będzie tylko z mięsa wołowego (obojętnie czy to siekanego czy plastra w całości), stekiem możemy nazwać różne rodzaje produktu wyjściowego, (wieprzowina, dziczyzna, ryby, itp), befsztykiem nie

Pork steak czyli nasz schabowy (choć nie tylko) chyba jest najlepszym przykładem. Beefsteak czyli befsztyk już tylko wołówka na co sama nazw wskazuje. W Polsce stety - niestety befsztyk to mięso mielone. Są w knajpach befsztyki z indyka. :) Edytowane przez perm
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pork steak czyli nasz schabowy (choć nie tylko) chyba jest najlepszym przykładem. Beefsteak czyli befsztyk już tylko wołówka na co sama nazw wskazuje. W Polsce stety - niestety befsztyk to mięso mielone. Są w knajpach befsztyki z indyka. :)

... i królik z kurczaka :) ... a ostatnio nawet "befsztyk" z ryby

 

Niestety w kulinarnej terminologii, usłyszeć można coraz częściej, bełkot nowomowy tworzony na potrzeby ? (czego ?)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie istnieje nic takiego jak "befsztyk z łososia" ("stek z łososia" i owszem) :)

Befsztyk może być siekany lub mielony, stek nie.

Plaster mięsa (wołowego), możemy nazwać również befsztykiem, siekanego lub mielonego, stekiem nazwać nie możemy

 

ps - pomijając polskie regionalizmy językowe, befsztyk będzie tylko z mięsa wołowego (obojętnie czy to siekanego czy plastra w całości), stekiem możemy nazwać różne rodzaje produktu wyjściowego, (wieprzowina, dziczyzna, ryby, itp), befsztykiem nie

 

Umiejętność wyjaśniania czynią cię niepowtarzalnym Mistrzem.Dodane ps.to jest to.

 

http://bi.gazeta.pl/im/5/10163/z10163915Q,Tatar-z-tunczyka.jpg

 

Befsztyk tatarski z łososia.Zawsze będzie befsztykiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to zdjęcie to po co?

 

Przecież Chef napisał:

ps - pomijając polskie regionalizmy językowe, befsztyk będzie tylko z mięsa wołowego (obojętnie czy to siekanego czy plastra w całości), stekiem możemy nazwać różne rodzaje produktu wyjściowego, (wieprzowina, dziczyzna, ryby, itp), befsztykiem nie

Napisałem że befsztykiem można nazwać i potrawę z ryby.czego tu nie rozumiesz???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

 

Napisałem że befsztykiem można nazwać i potrawę z ryby.czego tu nie rozumiesz???

Czy to tak trudno zrozumieć, że nie ma befsztyków z innego mięsa niż wołowina ?

Tatar i befsztyk to nie określenia równoznaczne.

Może być tatar (również carpaccio) z ryby, befsztyk tatarski może być tylko z wołowiny.

To, że ktoś może sobie to tak nazywać , nie oznacza, że jest to nazewnictwo prawidłowe.

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po kiego to zdjęcie? Napisałeś o befsztyku z łososia. Przypuszczasz, że ktoś nie wie co to?

Ja nie wiem ... i nigdy wiedział nie będę ... błędne określenia kulinarne są niezmiernie irytujące (przynajmniej dla mnie).

 

Befsztyk = wołowina i tylko wołowina.

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...