Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie wiedziałam, iż jest tak wiele rodzai steków. Teraz widzę jak wiele jeszcze przede mną :) Ślinka leci jak się patrzy na to mięcho :)

Nie bierz do serca tego co pisze ten jegomość.On tylko pisze i jest anty do wołowiny befsztykowej w Polsce.Na dodatek wkleja coś surowego na talerzu nigdy nie podpierając przykładem z domowych realizacji.Wszystko jest dla niego, złe niedobre, niesmaczne bez wyrazu.:yes:

• Odpowiedzi 986
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie bierz do serca tego co pisze ten jegomość.On tylko pisze i jest anty do wołowiny befsztykowej w Polsce.Na dodatek wkleja coś surowego na talerzu nigdy nie podpierając przykładem z domowych realizacji.Wszystko jest dla niego, złe niedobre, niesmaczne bez wyrazu.:yes:

Powiedział ekspert w tej materii :)

Zjadłeś stek? Nici z seksu. Jedzenie, które osłabia libido .Mężczyźni, którzy jedzą dużą ilość czerwonego mięsa, mogą mieć niski poziom hormonów płciowych, co tłumi ich pożądanie seksualne.

Nie zapominajmy o tym.:yes::yes::yes::cool: .Nie dotyczy to zimnych ............:yes:.Krwiste steki to porażka dla .............wiadomo czego.Zdrowe odżywianie.Kochajmy się .:yes:

:)

Violeet .

Stek zawsze odpowiednio wysmażony i w odpowiedniej ilości np. w całomiesięcznej diecie. Nie surowica krwista ale zawsze taki o odpowiednim stopniu wysmażenia i obowiązkowo z dodatkami warzywa na parze(mam thermomix) i zawsze z masłem przed ...........konsumpcją.Zawsze marynuje go w odrobinie oleju i grubo mielonego pieprzu ,najlepiej trzech jego rodzai.Szachownica na befsztyku tłumaczy stopień jego wysmażenia czyli ,że leżał dłużej by nie był za krwisty.

http://images77.fotosik.pl/439/d78cff4a005ae3a0.jpg

http://images75.fotosik.pl/438/cc3078f990c4c6a0.jpg

http://images77.fotosik.pl/439/c50afb66cc75d722.jpg

http://images77.fotosik.pl/439/eaaa4034683391b3.jpg

pozdrawiam.

Violeet .

Stek zawsze odpowiednio wysmażony i w odpowiedniej ilości np. w całomiesięcznej diecie. Nie surowica krwista ale zawsze taki o odpowiednim stopniu wysmażenia i obowiązkowo z dodatkami warzywa na parze(mam thermomix) i zawsze z masłem przed ...........konsumpcją.Zawsze marynuje go w odrobinie oleju i grubo mielonego pieprzu ,najlepiej trzech jego rodzai.Szachownica na befsztyku tłumaczy stopień jego wysmażenia czyli ,że leżał dłużej by nie był za pozdrawiam.

Dokładnie odwrotnie należy robić, by stek był smaczny. Takie mocno wysmażone steki wypaćkane nie wiadomo czym, co zabija smak to specjalność ludzi, którzy nie mają o gotowaniu pojęcia, jak ten wyżej.

Zjadłem stek Kettyle. Dziwny. Zaraz napiszę czemu. Nie był specjalnie kruchy, choć miękki, soczystość taka sobie. Gruby dosyć więc na rare po dwie minuty z każdej strony. Chciałem wpierw obsmażyć z każdej ale w końcu zrobiłem tradycyjnie. Smak... dziwny. Nic podobnego jeszcze nie jadłem. Nie był zły, nie był dobry. Specyficzny. Taki posmak którego nie potrafię do końca opisać. Trochę orzechowy, trochę rodzynkowy (tak, tak!). Wydaje mi się, że to efekt patentu Kettyle czyli "Salt Moss Aging Cave" jak to określają. Na czym to polega nie wiem. Tak mnie to zaciekawiło, że zadzwoniłem do firmy ale nie chcieli zdradzić na czym to polega. Oczywiście jest jakas mała szansa, że coś nie zadziałało i tego posmaku nie powinno być. Sprawdzę jak będę w UK, bo tu szkoda mi pieniędzy. Zachwycony nie byłem. Podsumowując, chyba wolę tradycyjne steki.

To ciekawe. Ale może to aż tak wpłynąć na smak?

chyba coś źle poszło, to bardzo dobry sposób na dojrzewanie (powiedział bym nawet najlepszy) ... jeżeli następny był by taki jak opisujesz, to być może producent wysyła swoje "odrzuty", na polski rynek (na moim rynku, produkt mniej udany, wędruje do tanich dyskontów)

chyba coś źle poszło, to bardzo dobry sposób na dojrzewanie (powiedział bym nawet najlepszy) ... jeżeli następny był by taki jak opisujesz, to być może producent wysyła swoje "odrzuty", na polski rynek (na moim rynku, produkt mniej udany, wędruje do tanich dyskontów)
To już by było kurewstwo czyste jako, że ten stek kosztował 250 zł/kg. Takie same są w UK po 20 funtów czyli połowę tego. Sprawdzę przy następnej wizycie w UK ale podejrzewam, że jest jak piszesz. Smak dosyć dziwny. Raczej samo sezonowanie nie powinno dodać tego dodatkowego posmaku.

Coś nie tak z tym Kettyle. Proces dojrzewania z wykorzystaniem bloków z soli i wodorostów. Marka jest bardzo znana i ceniona więc trudno uwierzyć, by pozwolili sobie na jakąś wpadkę. Być może jednak te steki mają taki specyficzny smak.

Dodane:

Jednak coś jest nie tak z Kettyle. Znikły te steki z Tesco, znikły z Marks and Spencer, pojawiły się w Polsce. Wniosek jest jeden. Wciskają coś, co ma wady i to za kosmiczne pieniądze. Ja już na pewno nie kupię. Nie przypadł mi ten smak do gustu.

Edytowane przez perm

Coś nie tak z tym Kettyle. Proces dojrzewania z wykorzystaniem bloków z soli i wodorostów. Marka jest bardzo znana i ceniona więc trudno uwierzyć, by pozwolili sobie na jakąś wpadkę. Być może jednak te steki mają taki specyficzny smak.

...

Być może ten specyficzny smak (o którym piszesz), pochodzi właśnie od tej "wodorostowej innowacji" :) ... nie wiem, nigdy czegoś takiego nie jadłem :)

Naturalnym środowiskiem do dojrzewania wołowiny "na sucho" jest tylko sól i odpowiednia temperatura (oraz oczywiście czas dojrzewania w środowisku suchym) ... dojrzewające mięso "traci na wadze" oddając wodę, między innymi również dlatego, jego cena wzrasta.

ps - "moss" to mech (potrzebuje sporo wilgoci do wegetacji) ... może im to mięcho spleśniało w tym innowacyjnym procesie dojrzewania :)

ps2 - postu NS-a, (tego powyżej) szkoda nawet komentować :)

Edytowane przez Chef Paul

Być może ten specyficzny smak (o którym piszesz), pochodzi właśnie od tej "wodorostowej innowacji" :) ... nie wiem, nigdy czegoś takiego nie jadłem :)

Naturalnym środowiskiem do dojrzewania wołowiny "na sucho" jest tylko sól i odpowiednia temperatura (oraz oczywiście czas dojrzewania w środowisku suchym) ... dojrzewające mięso "traci na wadze" oddając wodę, między innymi również dlatego, jego cena wzrasta.

ps - "moss" to mech (potrzebuje sporo wilgoci do wegetacji) ... może im to mięcho spleśniało w tym innowacyjnym procesie dojrzewania :)

ps2 - postu NS-a, (tego powyżej) szkoda nawet komentować :)

Jak gdzieś tam wyczytałem sezonowanie z blokami soli zmniejsza utratę wody więc mięso jest bardziej soczyste. Stek Kettyle nie był bardzo soczysty. Smak dziwny więc więcej nie chcę.

Ciekawe co piszecie o tej soli... Sol ma taka wlasciwosc, ze utrzymuje stabilna wilgotnosc 75% w zamknietej przestrzeni. Oczywisciue musi jej byc odpowiednio duzo do kubatury, by byla w stanie pochlanac nadmiar wody w powietrzu.

jonizacja :)

brak flory bakteryjnej i naturalna konserwacja

Edytowane przez Chef Paul

od rzeźnika ... do talerza

http://www.eater.com/2014/7/7/6196861/the-porterhouse-at-peter-luger-steakhouse-in-new-york-city

... jeden z przykładów na dobry steak :)

Suuuper reportaż. Wydawałoby się, że stek to stek, bierzemy kawał mięcha, smażymy i tyle. :) Temperatura smażenia - 450oC Całkiem nieźle ale też kawałki do małych nie należą. Niestety już na początku wiaderko zimnej wody dla polskich konsumentów (przynajmniej niektórych):

"It's really just about buying the best product that's out there and simply preparing it."