Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 986
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • 3 weeks później...
od rzeźnika ... do talerza

http://www.eater.com/2014/7/7/6196861/the-porterhouse-at-peter-luger-steakhouse-in-new-york-city

... jeden z przykładów na dobry steak :)

 

 

... za linkiem do źródła ...

 

1.2kg i 5.5cm grubości

 

http://s31.postimg.org/jmh43hosb/pniak_4.jpg

 

http://s31.postimg.org/4480p7e7v/pniak_5.jpg

 

http://s31.postimg.org/ysq0jp9h7/pniak_6.jpg

 

http://s31.postimg.org/j8fgp31a3/pniak_7.jpg

Edytowane przez Władca Przysmaków
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Było i super wino z piwniczki, ale w tym temacie rozmawiamy tylko o stekach.
Tak z ciekawości. Jak go przyrządziłeś? Tylko na griddle czy ruszt to, przy tej grubości trochę mało temperatury, bo nie przypuszczam, że zrobiłeś na blue? Chefie, takiego grubego to jak najlepiej potraktować?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak z ciekawości. Jak go przyrządziłeś? Tylko na griddle czy ruszt to, przy tej grubości trochę mało temperatury, bo nie przypuszczam, że zrobiłeś na blue? Chefie, takiego grubego to jak najlepiej potraktować?

 

Na grillu, mój ma podwójne ścianki. Temp. grilla 350C, a steka równe 55C - czyli medium rare.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grube steak'i (powyżej 1 cala), na bardzo rozgrzanej żeliwnej patelni, na grillu z przykryciem, po opieczeniu z obu stron, mięsko przykrywamy aluminiową folią, zmniejszamy temp. i zamykamy grill na kilka minut, (do ostatniej fazy pieczenia można również użyć piekarnika).
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grube steak'i (powyżej 1 cala), na bardzo rozgrzanej żeliwnej patelni, na grillu z przykryciem, po opieczeniu z obu stron, mięsko przykrywamy aluminiową folią, zmniejszamy temp. i zamykamy grill na kilka minut, (do ostatniej fazy pieczenia można również użyć piekarnika).

 

U mnie z pod przykrycia dymiło się jak sam s.....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobry "pairing", choć moim zdaniem troszkę za długo przetrzymałeś w piwniczce :) ... trochę lepsze było dwa lata temu ;)

...

... u mnie następny t-bone, dopiero jutro :) (dziś wieczór meksykański :) na życzenie SM burrrrrrrrrrito ;) )

 

 

Wino dało rade i dotrzymało kroku do jakości steka. No faktycznie, lepiej wchodzą takie jak 2 lata temu, czasami można również coś z innego przedziału 55-60 letnich win... ale nie ma co narzekać.

 

Well done.

http://s32.postimg.org/lfz4vavs5/na_pniu_1.jpg

 

http://s32.postimg.org/ssg44qhyd/na_pniu_2.jpg

 

http://s32.postimg.org/8lhf7xyzp/na_pniu_3.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...