Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana operatora energii elektrycznej-porady i opinie

Recommended Posts

Witam. Nie wiem czy w dobrym miejscu zaczynam wątek, jeśli nie to proszę moderatora o przeniesienie we właściwe miejsce. Już od dłuższego czasu myślę o zmianie operatora energii, ale jakoś nie mogę się do tego zabrać. Może macie jakieś doświadczenia na tym polu i chcieli byście się podzielić ze wszystkimi. Może powiecie na co zwrócić szczególna uwagę, czego się wystrzegać. Jak to jest z tymi rachunkami , czy mimo zmiany operatora i tak trzeba coś płacić dystrybutorowi i jakie to są kwoty? Czy oszczędność nie jest pozorna bo z zysku należy zapłacić za dystrybucję i wtedy para w gwizdek? Proszę o opinię.

Witaj, akurat dzisiaj zgłębiałem "TEMAT", wygląda to tak, przynajmniej tego się dowiedziałem, za dystrybucję płacimy jednakowe stawki firmie której są "kabelki" dostarczające prąd, sprzedawca może mieć tzw. opłatę handlową najczęściej kilka do 10 zł netto/m-c, ważna sprawa to zwrócić uwagę w umowie na dodatkową ofertę np. ubezpieczenie itp., koszt upomnień za np. zaległość wysłany sms-em może sięgać kilkudziesięciu zł, koszty dystrybucji dla danych firm można podglądnąć w kalkulatorze na: http://ure.gov.pl/ftp/ure-kalkulator/ure/formularz_kalkulator_html.php

Jeśli ktoś może sprostować, czy wnieść nowe uwagi, ja również jak marsik32 proszę oopinię

• 1 month później...
Ludzie często nie wiedza, że moga zmienić dostawce, duże firmy na tym żerują i narzucają wielkie marże, a ludzie płacą jak za zboże. Ostatnio pojawiła sie apka do porównywania ofert dostawców na smartfony LepszaOferta, robi się nią zdjęcie rachunku a ona porównuje oferty. I tak od pewnego czasu zamierzam dostawce, sprawdziłem i wychodzi na to, że bede placic 800zl mniej rocznie, a jak będzie, to zobaczymy. Dam znać.

• 1 year później...