Bruxenka 23.08.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam, obudowałam wanne elastyczną obudową schedpol (steropian). Niestety dałam chyba za dużo pianki montażowej bo w niektórych miejscach wypchneło mi troche steropian przez co powstawły nierówności na złączach. W instrukcji napisane jest aby na obudowe położyć klej, a potem płytki. Czy można najpierw położyć gładź (aby wyrównać), gładź zagruntować i dopiero położyć klej i płytki? Wydaje mi się, że nie powinno być problemu ale wolałabym się upewnić bo nie chce zmarnować dość kosztownych dla mnie materiałów. Wdzięczna będę za pomoc Ps: i jeszcze jedno pytanie. Czy uda mi się na zwykły silikon do łazienki przykleić mozaikę szklaną (w plastrze) do maskownicy (ocyknowanej) czy musze mieć inny specjalny klej a jeśli tak to jaki? Czy np. klej w nagrzewanym pistolecie wystarczy? Edytowane 23 Sierpnia 2014 przez Bruxenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruxenka 23.08.2014 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) Jeszcze jedno... czy w miejscach na brzegach gdzie znajduje się pianka montażowa i steropianowe kliny (co 20cm) gładź się będzie trzymać? Poważnie? Ponad 100 odsłon i nikt się nie wypowie?... Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez Bruxenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 24.08.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Ta obudowa styropianowa ma to do siebie , ze nie jest doskonała . Wyrównaj jej powierzchnie klejem do płytek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruxenka 24.08.2014 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) Dziękuje za odpowiedź (nareszcie!). Nie jest doskonała bo koledze, który nam pomagał "trochę" się ucieło za dużo bo ciął na oko i musiałam kombinowac aby ją z jednej strony wyrównać. Pytanie w takim razie takie: jaka grubość kleju do płytek (sporo biały f455) m może być położona maksymalnie i czy jeśli warstwa będzie gruba to mozaika mi się nie powciska przy przyklejaniu jej? Nie kleiłam jeszcze płytek i nie wiem jaką twardość ma klej i jak się z nim obchodzić. Będę zobowiązana za odpowiedź Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez Bruxenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.08.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 (edytowane) Styyyropian, nie steropian, prooszę! Co do pytania - broń boże gładzią, gładź w okolicach wanny to kiepski pomysł. Do wyszpachlowania tego dużo lepszy będzie klej do płytek, jak kolega wyżej pisze. Warstwa tak gruba, jak w instrukcji od konkretnego kleju pozwalają, a jeśli potrzebna jest naprawdę gruba, to zamiast kleju użyj "Zaprawy Wyrównującej". W ten sposób wyprowadź powierzchnię obudowy na równo, zwłaszcza jeśli to ma być pod mozaikę, musi to być naprawdę równa powierzchnia. Dopiero jak wyschnie, kleisz na to mozaikę, normalnym klejem elastycznym, nakładanym bardzo cienko, pacą z malutkimi (np. 5mm) zębami. Grubiej nie można (dlatego odpada równanie nierówności klejem w trakcie klejenia mozaiki), ponieważ klej wypłynie między kwadracikami mozaiki i zamęczysz się czyszcząc to potem do fugowania. Na maskownicy - klej na gorąco powinien być ok, ale wymaga klejenia po kawałku, a mozaika zwykle jest w arkuszach. Spróbowałbym raczej dobrego kleju montażowego. A i jeszcze jedno: jeśli jeszcze nigdy nie kleiłaś płytek, to nie zaczynaj od mozaiki, tyle powiem. Mozaika jest... trudna, łatwo ją schrzanić Zacznij od normalnych płytek (na grzebieniu 8-10mm), mozaikę zostaw na koniec. Edytowane 25 Sierpnia 2014 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruxenka 25.08.2014 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Styropian oczywiście! Jeśli dobrze zrozumiałam. Równam klejem, który ma wyschnąć i dopiero na to znowu klej i płytki lub zaprawa wyrównująca ( http://www.atlas.com.pl/pl/produkty/grupa/148/17/90/463/ZAPRAWA_WYR%C3%93WNUJ%C4%84CA_ATLAS np. taka? Czy zaprawa wyrównująca musi być z przeznaczeniem do łazienek?) i na to klej i płytki. Musze położyc mozaikę bo to w niższych cenach nie ma nic co pasowało by do granatowych cegiełek w łaziencie. Mieszkanie nie jest moje lecz wynajmowanie. Staram się doprowadzić do stanu używalności. Wczesniej w łaziencie były zielone tapety, które zerwalam. Potem usuwalam farbę olejną, kładłam gładź i białą farbe do łazienek. Wanna była zabudowana derwnianą deską, która nie była uszczelniona więc woda wpływała pod wanne. Dlatego wybrałam obudowe styropianową bo była łatwa w montażu (dużo nierowności, różne poziomy podłogi na wysokości rantu wanny bo kafelki podłogowe połozono na innych kafelkach ale do wysokosci rantu wanny). Ot opisałam całość gdybym wcześniej coś źle opisała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.08.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Tak, taka zaprawa może być. Ona jest do 15mm grubości (przy czym w praktyce ciężko się kładzie grubiej, niż centymetr), więc jeśli gdzieś jest grubiej potrzebne, to rób na dwa razy (oczywiście po wyschnięciu pierwszej warstwy dopiero druga). Ważna sprawa przy tego typu zaprawach: tego nie można za długo głaskać. Nałożyć, wyrównać i zostawić, jeśli nierówno wyszło, to trudno, najwyżej potem drugą warstwą cienko kładzioną się poprawi. Jeśli będziesz głaskać, wyrównywać, wciąż od nowa poprawiać, to po paru takich poprawkach całość się odparzy i zacznie odpadać. Równanie klejem do płytek jest łatwiejsze, jego dość długo można formować, da się wyciągnąć gładką warstwę. Tylko nie można zbyt grubo, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruxenka 25.08.2014 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Dziękuje bardzo za tak obszerną wypowiedź! Teraz już wszystko wiem z wyjątkiem jednej rzeczy: jesli równam klejem to mam położyć najpierw jedną warstwę która ma wyschnąć i dopiero potem na nią drugą na którą będe już kleić> Czy mogę zrobić tak: połozyć 1cm zaprawy wyrównującej, jak wyschnie dorównam klejem i jak ten wyschnie położej klej i płytki. Tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.08.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Pod mozaikę możesz zrobić tak jak piszesz. Pod większe płytki wystarczyłaby ta zaprawa wyrównująca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts