renom111 25.08.2014 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Niestety nadzór budowlany nie przyjmuje anonimowych wniosków. Wiadomo jak będzie później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 25.08.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 OK Panowie zadzwoniłem do starostwa powiatowego gdzie uzyskałem informację ,że w miejscu gdzie w warunkach zabudowy jest zapisany gaz i olej opałowy (czyli ekologiczne nośniki energii). Nie ma możliwości stawiania kominka. Wymaga to zgłoszenia w starostwie a na to jak mi powiedziano starostwo się nie zgodzi. Taka samowola skończyć powinna się grzywną. Chyba nie do końca. Starostwo na 99% w pozwoleniu na budowę wydaje zgodę na postawienie kominka w przypadku gdy głównym źródłem jest gaz, olej, PC czy bezpośrednio prąd. Wystarczy by się zgadzało w papierach. Nie wydają zgody gdy kominek ma być jedynym źródłem ciepła. Zamiana głównego źródła ciepła na kominek po odbiorze /czyli grzanie 90 % kominek, 10% gaz/ jest nie do wyegzekwowania. Sprawdź ponownie w starostwie inaczej formułując pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renom111 25.08.2014 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 (edytowane) Człowiek w starostwie powiedział mi ,że samo zamontowanie kominka wymaga pozwolenia na budowę a wymiana kominka zgłoszenia. Potwierdził mi ,że jeśli w warunkach jest gaz i olej to oni na pewno nie wydadzą pozwolenia na montaż kominka. Warunki zabudowy wykluczają montaż samego kominka. Jestem pewien na 99 % ,że nikt tutaj nie ma pozwolenia na kominek. To ,że kominek nie jest głównym źródłem ogrzewania nie ma nic do tego. Zresztą czym niby miałby się różnić piec opalany drzewem od kominka opalanego drzewem. Jedno by można mieć a drugiego nie ? Przecież tu zero sensu i logiki. Edytowane 25 Sierpnia 2014 przez renom111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 25.08.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Nie jestem, pewna mam świeże pozwolenie z lipca-też mam w warunkach zakaz palenia opałem stałym-w projekcie jest kominek-nikt się nie czepiał-mam pozwolenie na ogrzewanie paliwem gazowym plus kominek-może to że w projekcie jest kominek zastępuje to zgłoszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 25.08.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 O to mi chodziło. W takim przypadku kominek nie jest głównym źródłem ciepła, a fakt wykorzystywania go później do maksimum to inna "para kaloszy". Grzejąc kominkiem codziennie przez 24 godziny używamy go "rekreacyjnie" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renom111 26.08.2014 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 (edytowane) Jednak nie ma czegoś takiego jak kominek rekraacyjny w przepisach . Kominek to kominek. Sam kominek jest niedopuszczalny jako jedyne źródło ciepła. Jako dodatkowe oczywiście pod warunkiem ,że zostanie wydane pozwolenie na jego budowę. A to wydawane jest na podstawie warunków. Bejaro - Podejrzewam ,że skoro w projekcie był kominek i otrzymałaś pozwolenie to już twoje szczęście. Ludzie popełniają błędy Edytowane 26 Sierpnia 2014 przez renom111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 26.08.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Jednak nie ma czegoś takiego jak kominek rekraacyjny w przepisach . Kominek to kominek. Sam kominek jest niedopuszczalny jako jedyne źródło ciepła. Jako dodatkowe oczywiście pod warunkiem ,że zostanie wydane pozwolenie na jego budowę. A to wydawane jest na podstawie warunków. Bejaro - Podejrzewam ,że skoro w projekcie był kominek i otrzymałaś pozwolenie to już twoje szczęście. Ludzie popełniają błędy Piszesz że to osiedle bliźniaków-każdy ma osobne pozwolenie i projekt czy jest jedno pozwolenie na dewelopera .Sprawdź czy w projekcie Twojego domu jest kominek jeżeli wszyscy na osiedlu mają takie same papiery (projekt) to już będzie jasne.Budowa kominka to dodatkowy komin ciężko to zrobić po wybudowaniu.Raczej trudno zmienić to przed odebraniem budynku-miałam podobny problem,chciałam w czasie budowy dostawić drugi garaż(szeregowiec narożny-nie dało się bo wymagało to przeprojektowania całego osiedla.Po odebraniu domu bez problemu załatwiłam papiery i garaż stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renom111 26.08.2014 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Nie ma takiej opcji ,żeby w projektach były kominki. Wszystkie powstałe kominki były zamontowane kilka lat po wybudowaniu domu. Zazwyczaj podłączenie kominka jest do tego samego komina co ten gazowy tylko do kanału obok. Często też są wykorzystywane kominy wentylacyjne. Wszystkie te kominki to samowolka podłączona podczas pierwszego remontu (wiadomo posiadanie kominka to czysty prestiż dla niektórych, więc jak jeden zamontował to ruszyło domino. A oszczędności takie na tym drzewie mają ,że praktycznie za darmo (tak z opowiadań słyszę). Jestem przekonany ,że nikt nie miał pozwolenia na kominek. Teraz tylko sprawa jak można to po ludzku załatwić. No bo w budowlance każdy wie ,że są postawione kominki bez zezwolenia ale bez wniosku nie ruszą. Wniosek musi być imienny. Jak bedzie wniosek imienny to już każdy będzie wiedział kto zgłosił. Oni mnie przecież zabiją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.08.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Nie ma takiej opcji ,żeby w projektach były kominki. W Jeśli domy nie miały przygotowanych SPECJALNIE dla kominka przewodów spalinowy (każdy dom WŁASNY) to nie ma mowy aby podłączyć kominek. Kominek wytwarza dużo wyższą temp spalin której nie wytrzymają kanały wentylacyjne ani kanały spalinowe dla kotła gazowego ... To co zrobili grozi zatruciem czadem ludzi i sąsiadów oraz pożarem. Pisać donos i dokładnie opisać , że żaden dom nie ma żadnego komina spalinowego i ludzie podłączyli kominki pod przewody wentylacyjne co grozi zaczadzeniem CAŁEGO budynku , pożarem i ŚMIERCIĄ ... Sądzę że po takim "donosie" będzie inspektor , nadzór budowlany , kominiarz i itd ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 26.08.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 jak z wentylacji zrobili spalinowy to kolejne problemy i tak cie zabijaja tylko powoli dymem zawsze można sąsiadów poinformować że sie wybudowałeś dla czystego powietrza jak będa syfić to to zgłosisz bo nie stac cie na przeprowadzkę, daj im do zrozumienia że to będzie ich wina. jak urząd daleko to może się nie dowiedza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.08.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 jak z wentylacji zrobili spalinowy to kolejne problemy i tak cie zabijaja tylko powoli dymem zawsze można sąsiadów poinformować że sie wybudowałeś dla czystego powietrza jak będa syfić to to zgłosisz bo nie stac cie na przeprowadzkę, daj im do zrozumienia że to będzie ich wina. jak urząd daleko to może się nie dowiedza? Tu nie ma co "informować" tylko zgłaszać i pisać że ludzie podłączyli nielegalnie kominki to przewodów wentylacyjnych i do istniejąch mieszanych przewodów spalinowych co grozi pożarem całego domu i śmiercią wszystkich mieszkańców. Dodatkowo istnieje olbrzymie prawdopodobieństwo że te kanały wentylacyjne używane do kominków są już całkowicie zniszczone przez wysoką temperaturę i grozi mieszkańcom zaczadzenie , pożar (sadzy) . Dodatkowo mogą być wykwity przez palenie mokrym opałem a kreozyt czy jak to się zwie jest bbbbardzo szkodliwy dla zdrowia (jego wydychanie) ... Polecam iść do jakiegoś prawnika , zapłacić z 50zł za konsultacje i napisać tak pismo aby już następnego dnia przyjechała komisja z całą brygadą Przykro ale z głupotą ludzką trzeba walczyć !!!! Nie może być tak że jak ktoś chce "zaoszczędzić" kilkaset złotych naraża życie i zdrowie innych !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.08.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Nie może być tak że jak ktoś chce "zaoszczędzić" kilkaset złotych naraża życie i zdrowie innych !!! To powinni drukowac na kazdym kotle na wegiel, tak samo jak sa nadruki o szkodliwosci na paczkach papierosow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.08.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Kominki w gęstej zabudowie powinny być całkowicie zakazane, to jest jeden wielki smród i dymówa.Jakiś kretyn pseudoekolog wymyślił sobie,że palenie w ognisku z szybką drewnem jest czyste, bo drzewo w lesie rosło..... a tymczasem to jest jedna wieśniacka dymówaGrzejesz prądem czy gazem czy olejem, to grzej a nie kominki stawiaj niby dla klimatu. Skoro ten gaz/prąd taki tani - to kiego grzyba taki mądry zasmradza wszystkich na około w celu obniżenia rachunków? Ma być klimat- są kominki na prąd wyglądające jak te prawdziwe. Do spalania drewna do celów grzewczych są kotły gazujące drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.08.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 (edytowane) OK Panowie zadzwoniłem do starostwa powiatowego gdzie uzyskałem informację ,że w miejscu gdzie w warunkach zabudowy jest zapisany gaz i olej opałowy (czyli ekologiczne nośniki energii). Nie ma możliwości stawiania kominka. Wymaga to zgłoszenia w starostwie a na to jak mi powiedziano starostwo się nie zgodzi. Taka samowola skończyć powinna się grzywną. Tak więc NEFER mylisz się i to bardzo. Przeszkadza to nie tylko mi. Pytanie teraz jak wymusić na inspektorze budowlanym skontrolowanie 40 obiektów anonimowo tak ,żeby nie stracić wszystkich szyb w domu. Powtórzę jeszcze raz : jeśli na terenie jest zakaz używania kominka to jest zakaz. Jak widzę czytasz to co chcesz czytać Więc u Ciebie jest zakaz i możesz teraz egzekwować prawo. Jak rozumiem wszystkie te domu zostały postawione na podstawie PnB, którego częścią był projekt. Ciekawa jestem jak urzędnicy teraz zamierzają wybrnąć z faktu, że wydali pozwolenia na budowę domów z kominkami - KTORE BYŁY W PROJEKCIE, a obecnie zamierzają zabronić ich używać LOL. Osobiście - życzę dobrego adwokata Za cholerę nie znajduję tu samowoli budowlanej, którą mógłby się zająć inspektor, jeśli w projekcie były kominki, ale ok. Cóż tak to jest,że jak sie chce zgłosić coś do PINB to trzeba podać nazwisko. Ja wiem, że najbardziej bohaterscy jesteśmy pod swoimi nickami a nie nazwiskiem Jesteś odważny w necie - będziesz i w realu, dasz radę P.s. raz piszesz o PnB na budowę kominka, raz o zgłoszeniu, twierdzisz, że znasz projekty wszystkich 40 domów - dla mnie, sorry, ale to wygląda jak teoria spiskowa Edytowane 26 Sierpnia 2014 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.08.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Ma być klimat- są kominki na prąd wyglądające jak te prawdziwe. Gadasz jak milosnik "zdziwionych" dmuchanych lalek. Jesli ktos ma kominek dla klimatu, to nie pali w nim mokrym drewnem, bo stsac go na lepszy opal, i nie pali caly czas, tylko czasami w jakis weekendowy wieczor. Tacy ludzie nie stanowia problemu w nawet gestej zabudowie. Jesli juz mam byc jakis zakaz, to na WSZYSTKIE paliwa stale - to moge zrozumiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renom111 26.08.2014 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Powtórzę jeszcze raz : jeśli na terenie jest zakaz używania kominka to jest zakaz. Jak widzę czytasz to co chcesz czytać Więc u Ciebie jest zakaz i możesz teraz egzekwować prawo. Jak rozumiem wszystkie te domu zostały postawione na podstawie PnB, którego częścią był projekt. Ciekawa jestem jak urzędnicy teraz zamierzają wybrnąć z faktu, że wydali pozwolenia na budowę domów z kominkami - KTORE BYŁY W PROJEKCIE, a obecnie zamierzają zabronić ich używać LOL. Osobiście - życzę dobrego adwokata Za cholerę nie znajduję tu samowoli budowlanej, którą mógłby się zająć inspektor, jeśli w projekcie były kominki, ale ok. Cóż tak to jest,że jak sie chce zgłosić coś do PINB to trzeba podać nazwisko. Ja wiem, że najbardziej bohaterscy jesteśmy pod swoimi nickami a nie nazwiskiem Jesteś odważny w necie - będziesz i w realu, dasz radę A ty nadal widzę nie rozumiesz tego co napisałem wyżej. Nikt tutaj nie ma w projekcie kominka to raz. Wszystkie te kominki to samoróby. W starostwie powiedziano mi jasno ,że na tym obszarze gdzie mieszkam nie wydano by pozwolenia na kominek (chyba ,że popełniono by wielki błąd). Jednak jak stwierdził jest to mało prawdopodobne bo wszystko sprawdzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 26.08.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 A co z okresowymi obowiązkowymi przeglądami kominiarskimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.08.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Jesli juz mam byc jakis zakaz, to na WSZYSTKIE paliwa stale - to moge zrozumiec. Problem w tym,że nie rozumiesz, a pitolisz od rzeczy. Chodzi o odpowiednie technologie spalania do danego paliwa - tylko tyle i aż tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.08.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 swoją drogą ludzie nie potrafią palić ani drewnem ani węglem. U mnie kominek nie dymi i nie śmierdzi. W drugim domu przerobiłem piec na węgiel w taki sposób że spala o połowe mniej wegla i też jest bezdymny. Ot taka mała dygresja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.08.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Problem w tym,że nie rozumiesz, a pitolisz od rzeczy. Chodzi o odpowiednie technologie spalania do danego paliwa - tylko tyle i aż tyle. Technologia spalania ma tu malo do znaczenia, jesli ktos spala 7kg suchutkiego brykietu raz na 2 tygodnie. Wielorotnie bardziej zanieczyscisz powietrze grzejac zima z rana autko przed domem w ciagu tych 2 tygodni. Czy sugerujesz, ze mam sobie zamiast kominka postawic kociol zagazowujacy? To jest dla mnie pittolenie od rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts