ADAHOR 24.08.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Witam wszystkich forumowiczów jestem nowy na forum lecz mam jeden bardzo poważny problem:-) a mianowicie nie mam pojęcia jak zrobić instalacje ogrzewania tzn. czy dać grzejniki na ścianę lub pod okno z tym że okna mam 190cm od podłogi jest jakieś 50cm, zależy mi na względach estetycznych jak i użytkowych a podłogówki po za łazienką nie chcemy robić. Dodam że piec prawdopodobnie będzie na pellet, powierzchnia parteru ok 70m2 i pełnego piętra 64m2 (dom w nowoczesnym stylu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 24.08.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 komplikować ogrzewanie żeby zrobić podłogówke w jedym małym pomieszczeniu? daj do łazienki drabinkę, ręczniki sobie będziesz suszył.grzejnik się daję pod oknem, żeby nie było czuć chłodu od okna, które jest chłodniejsze niż ściana ale jak nie ma miejsca to trzeba obok, najlepiej na ścianie zewnętrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAHOR 24.08.2014 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 mam jeszcze jeden pomysl... jakby zrobić ogrzewanie podłogowe pod oknami, żeby była cyrkulacja powietrza i nie było czuć chłodu spod okien a oprócz tego na ścianie powiesić grzejniki???? (bo ogrzewanie podłogowe na całości grozi konsekwencjami zdrowotnymi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 24.08.2014 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 ...i do tego krowy mleko przestają dawać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 24.08.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 podłoga chyba tak sie nie nagrzewa zeby zrobic cyrkulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 24.08.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Ze względu na cyrkulację i mniej widoczne jej efekty w postaci zabrudzonych z czasem ścian to lepiej dać pod oknami, o ile wyliczona ilość mocy grzewczej grzejników pozwala je tam zmieścić, gdy nie pozwala to trzeba kombinować inaczej - podłogówka, ogrzewanie podtynkowe, grzejniki podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.08.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) Dodam że piec prawdopodobnie będzie na pellet, powierzchnia parteru ok 70m2 i pełnego piętra 64m2 (dom w nowoczesnym stylu) Jakoś nie widać "nowoczesnego stylu" powiedziałbym,że pachnie PRL-em i trąci myszką... Grzejniki ścienne w nowoczesnym domu ? Paliwo stałe w nowoczesnym domu ? Podłogówka po całości jest jedynym sensownym rozwiązaniem. (bo ogrzewanie podłogowe na całości grozi konsekwencjami zdrowotnymi) Co za bzdura ! Podłoga nagrzana do 25-26st.C jakie to będą konsekwencje zdrowotne dla ludzi ? Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 24.08.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Estetyka, rzecz gustu, ja nie widzę większych estetycznych problemów w grzejnikach, w sypialniach już zupełnie. A na pewno konwekcyjne mają mniejszą bezwładność niż podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.08.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) Estetyka, rzecz gustu, ja nie widzę większych estetycznych problemów w grzejnikach, w sypialniach już zupełnie. A na pewno konwekcyjne mają mniejszą bezwładność niż podłogówka. Bezwładność w nowych domach może być zaletą. W nowych domach wahania dobowe temperatury to max.1,5st.C,nie ma konieczności nagłego podgrzewania pomieszczenia i nie ma nagłego spadku temperatury w pomieszczeniu. Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAHOR 24.08.2014 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Co za bzdura ! Podłoga nagrzana do 25-26st.C jakie to będą konsekwencje zdrowotne dla ludzi ? Jeśli ktoś ma problemy z żylakami na nogach lub obciążony genetycznie na takowe NIE POWINNO SIĘ stosować ogrzewania podłogowego wypowiedz znanego mi profesora zwyczajnego doktora habilitowanego lek medycyny. tyle w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.08.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Jeśli ktoś ma problemy z żylakami na nogach lub obciążony genetycznie na takowe NIE POWINNO SIĘ stosować ogrzewania podłogowego wypowiedz znanego mi profesora zwyczajnego doktora habilitowanego lek medycyny. tyle w tym temacie Czy ten pan profesor wie jaka jest temperatura podłogi przy poprawnie zaprojektowanej podłogówce gdzie temp.zasilania to max.35st.C czyli mniej niż temp.ciała człowieka ? Nie sądzę bo by takich bzdur nie opowiadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.08.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Czy ten pan profesor wie jaka jest temperatura podłogi przy poprawnie zaprojektowanej podłogówce gdzie temp.zasilania to max.35st.C czyli mniej niż temp.ciała człowieka ? dokładnie - to nie te czasy i nie te domy co kiedyś, kiedy sama podłogówka miała za małą moc żeby utrzymać odpowiednią temperaturę w domu, więc stosowano system mieszany. często wtedy ładowano w podłogę wodę o takiej temperaturze, że było nieprzyjemnie ciepło w stopy. dzisiaj przy największych mrozach temperatura podłogi nie przekracza temperatury tej samej podłogi nagrzanej przez okno słońcem w okresie letnim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 24.08.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Grzejniki też mogą stanowić ozdobę pomieszczenia, mogą też być bardzo dyskretne, to już nie muszą być molochy pod każdym oknem i na ścianach. Co kto lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 25.08.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Daj podłogówkę po całości, bo później będziesz żałował. Ja też mam problemy z żylakami ale nawet w te większe mrozy podłoga jest neutralna w dotyku. Co prawda w swoim domu mieszkam dopiero niecałe 2 lata ale w sezonie zimowy nie zauważyłem żadnego dyskomfortu związanego z ogrzewaniem podłogowym. Wręcz przeciwnie, rozkład temperatury jest bardziej równomierny. Co do bezwładności to faktem jest, że długo się nagrzewa i długo stygnie. Dla mnie to akurat zaleta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 26.08.2014 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Witam. ADAHOR,mieszanie podłogówki z grzejnikami to nie dobre rozwiązanie,ponieważ każde grzeje inaczej.Podłogówka przy niskich temp. posadzki do 25 st. to prawie samo promieniowanie cieplne(to samo co Słońce) i przy tak niskich temp. nie jest to dla chorych nóg(też to mam) problem.Grzejniki panelowe znowu są dzisiaj skonstruowane raczej pod konwekcję niż promieniowanie i ogrzewają w ponad 80% powietrze powodując zawirowania kurzu co jest szczególnie dla astmatyków uciążliwe.Pytanie brzmi chodzi ci tylko o estetykę czy koszty,bo podłogówka jest jest o wiele droższa.Ja mam jeszcze inne ogrzewanie,które również prawie w 100% promieniuje bez obawy o zdrowie ponieważ promieniują tylko ściany zewnętrzne.Można je zrobić samemu(podstawa umieć lutować) stopień trudności mniej więcej jak przy grzejnikach,jedyna wada to koszty,na m.kw. powierzchni domu trzeba liczyć 120-150 zł.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 26.08.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 zaletą podłogówki jest to że ma wyższą sprawność przy kotłach kondensacyjnych i może zastosować pompę ciepła pracującą na niskich parametrach, co do estetyki to wg. uznania, może komuś też uda się zagospodarować miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 26.08.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Wadą podłogówki jest to, że jak ktoś chce dębowy parkiet, to podłogówka się po prostu nie nadaje. Wciskacie wszystkim podłogówkę, a wcale to nie jest takie idealne rozwiązanie, bo ogranicza wystrój pomieszczeń . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.08.2014 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Wadą podłogówki jest to, że jak ktoś chce dębowy parkiet, to podłogówka się po prostu nie nadaje. Wciskacie wszystkim podłogówkę, a wcale to nie jest takie idealne rozwiązanie, bo ogranicza wystrój pomieszczeń . Skad takie stwierdzenie, wykonałem juz wiele projektów podłogówki pod parkiet i instalacje wykonane i uzytkowane, nic złego sie z parkietem nie dzieje. Oczywiscie nie kazdy dom sie nadaje, musi miec stosunkowo niskie projektowe obciązenie cieplne budynku tak aby temp zasilania była jak najniższa, ale wiekszosc nowych i nowobudowanych domów spęłnia ten warunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.08.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Wadą podłogówki jest to, że jak ktoś chce dębowy parkiet, to podłogówka się po prostu nie nadaje. Wciskacie wszystkim podłogówkę, a wcale to nie jest takie idealne rozwiązanie, bo ogranicza wystrój pomieszczeń . Malux ma parkiet nad podlogowka i sprawdza mu się doskonale. Podłogówka ogranicza wystrój pomieszczeń ? A ty przepraszam masz jakieś meble pod podłogowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 26.08.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Wadą podłogówki jest to, że jak ktoś chce dębowy parkiet, to podłogówka się po prostu nie nadaje. Wciskacie wszystkim podłogówkę, a wcale to nie jest takie idealne rozwiązanie, bo ogranicza wystrój pomieszczeń . przecież przy podłogówce całą powierzchnie podłogi masz do wykorzystania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts