Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament w starym budynku, drenaż, pytanie co dalej...

piotrek88

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z tego to nic ! ponieważ grunt pod domem nie może wyjść na boki, ok jest prowizorka z zagęszczeniem od zewnątrz.

Ale co od środka ? przecież dodatkowy bonus w postaci naporu gruntu od zewnątrz.

to tylko dodaje smaczku całej sprawie.

Jeśli w środku grunt może "wyjechać" z pod fundamentu + obsypanie z zewnątrz = źle :(

Z tego co wiadomo, to budynek zaczyna harce.

Pisałem parę postów, rób powoli... metr po metrze. :(

Edytowane przez מרכבה

Błędem było chyba wybrnie ziemi w środku budynku ?

Od zewnątrz to chyba i tak trzeba było odkopać bo woda się lała między kamienienie przez ścianę.

Choć i tak mam pewne wątpliwości co do tej hydroizolacji czy zadziała.

U nas w okolicy wszyscy sami odkopują, już 3ci dom w tym roku w promieniu 1km

Jednak nasz fundament był najbardziej nierówny i najwięcej kamieni.

Sąsiad kopał 2m w spód, ale ile miał jeszcze do końca fundamentu to nie wiem i nie ruszali od środka tylko z zewnątrz, my zaś zaczęli od wewnątrz i potem z zewnątrz.

Ja osobiście myślałem że po wybraniu ziemii w środku 30cm, będzie jeszcze z 50cm fundamentu a tu zonk.

No ale gdbym to ja zaczął kopać najpierw bym kontrolnie wykopał pod ścianą ile tego fundmentu jest, wtedy się zastanowił co robić dalej, no ale tak zostało zrobione i tego nie cofnie.

Chciałem to po odkopaniu wzmocnić ten namoknięty grunt pod fundamentem ale ojciec nie dał dojść do działania.

Można było wybrać 10cm ziemi dać na ziemię styropian 5cm i beton 5cm

A nie podsypka 5-10cm, beton 3cm, styropian 10cm, beton 5cm.

Więc trzeba było wybrać 27cm ziemi, a jeszcze z 10cm żeby obniżyć, więc 37cm ziemi zostało podebrane.

Ojciec nie uznaje podbijania fundamentu bo twierdzi że każdy świeży beton siada, więc jak można podbić starą ścianę nowym betonem od spodu który będzie miał tendencje do osiadania ?

Co Ci będzie siadać? :-D Niby z jakiego powodu? Wybiera się do gruntu, który jest stabilny i tam robi wylewkę. Ziemia nie siada, więc beton tym bardziej nie będzie.

I o czym Ty piszesz? jakie 3 cm czy 5 cm? :-o

Myślałem o normalnym fundamencie minimum 40 cm wysokości i szerokości chociaż z 80 cm, a nie jakieś delikatne bzdury. 3 cm to możesz sobie położyć jako elewację, a nie jako fundament. :-)

Trzeba było zrobić tak.. wybrać od środka 1m pod fundamentem ... zalać ławę 30x60cm dać zbrojenie rozproszone.

i tak co 4 odcinek czyli za 5m następny 1m i podbicie. 2 tygodnie i cały dom stoi na ławach i odcina od razu w poziomie podciąganie kapilarne.

Plus widocznie jest woda pod ciśnieniem i wylewkę trzeba odizolować i połączyć z zakładem z izolacją ław.

ławy można było by grubsze np na 50cm ... aby mieć 2,2m np w pomieszczeniach.

Twoje prawnuki by kwiatki na grób przynosiły że pradziad takie za je fundamenty zrobił ..

Jeżeli zaczyna pękac znaczy siada. Jeszcze możesz go ratować podbijaniem fundamentu zacznij od naroży i jazda jak tu pisali po kawałku. Jak są juz napręzenia w budynku to trochę jeszcze pęknie pomimo podbicia ale nie ulegnie zniszczeniu bo siadzie na nowej ławie.

A ojca zamknij w ciemnej piwnicy.

Detal ława fu.jpg metr po metrze co czwarty odcinek i jak Kolega pisał narożniki pierwsze.

Jak by to było "po mszy" że Kolega piał co zrobić ok .. nabroili.

Ale pisało się przed faktem co trzeba zrobić aby się trzymało.

No ale ojciec "nie wierzy" w internety... bez wiedzy budowlanej = opłakańskie skutki.

Edytowane przez מרכבה

Tyle że ojciec nie da się przekonać, ja osobiście bym tak robił, a jeśli już nie podbijając to wybrał bym przynajmniej błoto z pod fundamentu i zalał betonem, no ale i na to ojciec nie przystał. Po odkopaniu fundamentów z zewnątrz, ubytki i sypiące się kamienie bym zatarł mocną zaprawą i potem malował.

No a tak desperbit pomalowany na ziemię bo ścianę ojciec nie chciał dokładnie czyścić żeby kamienie nie wyopadły wszystkie z fundamentu, a i jak było odkopane ze środka to błoto też niestety zostało pod fundamentem.

A ojciec wcale nie uważa że to przez odkopanie powstały te pęknięcia parapetów i płyty tylko od wibracji które generowała maszyna obujając grunt przed położeniem asfaltu, tylko teraz te pęknięcia zauważył.

Dzisiaj po pierwszych deszczach w jedym miejscu jakby ze ściany delikatnie zaczęła się przesanczać woda, mamy więc od środka zastosować desperbit aby uniknąć zalewania pod styropian, i ten beton 3cm zostaje, ojciec chce czym prędzej otynkować ściany i dać styropian na ten betonik i zalać 5cm na wierzch.

Teraz sobie tak myślę i żałuję, mogłem to błoto spod fundamentu w nocy wybrać i zalać betonem, ojciec gdyby widział zrobione to by chyba nie kuł tego betonu. No ale czas minął.

Jak dom waży 500ton to nacisk na 1m muru to 12,5t, na 10cm - 1,25t ?

Wymiary domu 9,5/12m

Na prostokącie 10x40cm nacisk 1,25t ?

Chyba że dom waży więcej niż 500ton ?

To jak to na tym błocie to stoi.

Chyba że trzyma jeszcze to co my nie odkopali, a jak za rok się odkopie to wtedy jeszcze szybciej zacznie siadać?

Ojciec cały czas chce dalej kopać, gdyby pogoda była lepsza to by i w tym roku odkopał.

Czarno to widzę. Nie dość że grunt plastyczny od wody się robi, to jeszcze ma możliwość ucieczki z pod fundamentu.

Ojciec nie może sobie ot tak szaleć ... ponieważ to już zagraża bezpieczeństwu.

Tylko podbicie profi fundamentu i złączenie murów ściągani da pewność że dom będzie stał.

http://demotywatory.pl/4403577/Kazdemu-zdarzylo-sie-zrobic-cos-glupiego-w-zyciu-ale-te-pomysly-ciezko-bedzie-przebic#obrazek-6 tak to widzę ...

Edytowane przez מרכבה

• 2 weeks później...