abra06 24.08.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Mam w kuchni na jednej ścianie 2 obwody: gniazdo zwykłe i siłowe. I mam 3 urzadzenia do podpięcia: zmywarkę, piekarnik i płytę gazową z elektryczną zapalarką. Poradźcie proszę czy mozna przerobić gniazdo siłowe na zwykłe podwójne i podpiąć wtedy do tego piekarnik i płytę a zmywarkę do drugiego obwodu (gniazda zwykłego) ? Elektryk jakoś kręcił nosem na przerabianie gniazda siłowego. Czy to wykonalne czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 24.08.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 [.....] Elektryk jakoś kręcił nosem na przerabianie gniazda siłowego. Czy to wykonalne czy nie ? Jest to bez problemu możliwe. Proszę zmienić do tej operacji elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 24.08.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Elektryk ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esdoen 25.08.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Ja u siebie dopiero co dokonałem czegoś podobnego - czyli wyprowadzenia z gniazda siłowego 3 gniazd w potrójnej ramce. Sami zasugerowali to rozwiązanie, ale sam się zastanawiałem, czy to poprawne (pytałem w innym wątku o to). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.08.2014 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Elektryk ma rację. bo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 25.08.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Bo jest elektrykiem który wie co robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mt-instalacje 26.08.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Jest to tak banalne że aż śmieszne, a Ci którzy piszą że się nie da to albo się śmieją z Twojego elektryka, albo są kompletnie zieloni w tej branży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 26.08.2014 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 A kto mówi że się nie da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abra06 27.08.2014 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 czyli z gniazda siłowego mozna zrobić np. 2 czy 3 zwykłe gniazda 230V ? i do jednego gniazda podłączyć mogę piekarnik a do drugiego panel gazowy z elektrycznym zasilaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abra06 27.08.2014 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Ja u siebie dopiero co dokonałem czegoś podobnego - czyli wyprowadzenia z gniazda siłowego 3 gniazd w potrójnej ramce. Sami zasugerowali to rozwiązanie, ale sam się zastanawiałem, czy to poprawne (pytałem w innym wątku o to). czy dobrze rozumiem: z gniazda siłowego mozna zrobić 3 gniazda zwykłe ? do dwóch z tych gniazd podłączam piekarnik i panel gazowy z elektrycznym zapalaniem a trzecie gniazdo zostawię nie używane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.08.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 da się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 27.08.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 da się. Ale jest to złe rozwiązanie i tak nie powinno się robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.08.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 BO??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 27.08.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Bo do gniazd jednofazowych są obwody jednofazowe a do obwodów trójfazowych są obwody trójfazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.08.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 A rozumiem. Zupełnie inne przewody, inny prąd dostarczany z innej elektrowni. Jak już raz puścisz przewód 5x2,5mm2 to już nigdy nie uzyskasz z niego 240V. Jedyna rada to rozkuć ścianę i obok tego przewodu położyć 3x2,5 i podłączyć go we właściwe miejsce w rozdzielni - czyli tam gdzie zakład energetyczny doprowadził specjalny prąd jednofazowy. Jezu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.08.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 A! Zapomniałem dodać że trzeba wziąć tez innego elektryka - bo ten co robi obwody trójfazowe nie zechce zająć się obwodem jednofazowym. I na odwrót też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 27.08.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Kolego i po co te złośliwości? Ja mówię o jedynym poprawnym rozwiązaniu a Ty kolego o rozwiązaniu, które w rzeczywistości będzie działać ale nie jest poprawnym. Z resztą po co robić 10 obwodów w domu jak można puścić jeden trójfazowy w koło chałupy, pozasilać gniazda z różnych faz bo przecież się tak da... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.08.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Jakie złośliwości - ja to wszystko rozumiem: rozwiązanie nie jest prawidłowe bo prąd będzie szedł kablem trójfazowym z rozdzielni trójfazowej i będzie to zawsze prąd trójfazowy. I ten prad w żaden sposób, nigdy, prawidłowo nie da się zamienić na prąd jednofazowy bo on od początku był przewidziany jako trójfazowy. Przerobić się w rozdzielni też nic nie da, bo jak wiadomo przewody zasilające kuchenkę najpierw idą do łazienki gdzie zasilają tokarkę, potem wpadają do salonu gdzie zasilają krajzegę do drewna kominkowego a dopiero potem biegną do kuchni gdzie zasilają kuchenkę. Przekonałeś mnie problem jest nie do rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 28.08.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Widzę że się nie do końca rozumiemy. No ale cóż. Jeśli dla kolegi najważniejsze jest to że działa no to trudno. Nie mój problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mt-instalacje 28.08.2014 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 czy dobrze rozumiem: z gniazda siłowego mozna zrobić 3 gniazda zwykłe ? do dwóch z tych gniazd podłączam piekarnik i panel gazowy z elektrycznym zapalaniem a trzecie gniazdo zostawię nie używane Z gniazda siłowego możesz zrobić wiele gniazd zwykłych. Ba, nawet z każdej fazy możesz zrobić wiele takich gniazd. Ze zwykłego gniazda nie zrobisz ani jednego siłowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts