Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przerobienie gniazda siłowego na zwykłe

Recommended Posts

Mam w kuchni na jednej ścianie 2 obwody: gniazdo zwykłe i siłowe. I mam 3 urzadzenia do podpięcia: zmywarkę, piekarnik i płytę gazową z elektryczną zapalarką. Poradźcie proszę czy mozna przerobić gniazdo siłowe na zwykłe podwójne i podpiąć wtedy do tego piekarnik i płytę a zmywarkę do drugiego obwodu (gniazda zwykłego) ? Elektryk jakoś kręcił nosem na przerabianie gniazda siłowego. Czy to wykonalne czy nie ?

Ja u siebie dopiero co dokonałem czegoś podobnego - czyli wyprowadzenia z gniazda siłowego 3 gniazd w potrójnej ramce. Sami zasugerowali to rozwiązanie, ale sam się zastanawiałem, czy to poprawne (pytałem w innym wątku o to).

czy dobrze rozumiem: z gniazda siłowego mozna zrobić 3 gniazda zwykłe ? do dwóch z tych gniazd podłączam piekarnik i panel gazowy z elektrycznym zapalaniem a trzecie gniazdo zostawię nie używane

A rozumiem. Zupełnie inne przewody, inny prąd dostarczany z innej elektrowni. Jak już raz puścisz przewód 5x2,5mm2 to już nigdy nie uzyskasz z niego 240V. Jedyna rada to rozkuć ścianę i obok tego przewodu położyć 3x2,5 i podłączyć go we właściwe miejsce w rozdzielni - czyli tam gdzie zakład energetyczny doprowadził specjalny prąd jednofazowy.

Jezu.....

Kolego i po co te złośliwości? Ja mówię o jedynym poprawnym rozwiązaniu a Ty kolego o rozwiązaniu, które w rzeczywistości będzie działać ale nie jest poprawnym. Z resztą po co robić 10 obwodów w domu jak można puścić jeden trójfazowy w koło chałupy, pozasilać gniazda z różnych faz bo przecież się tak da...

Jakie złośliwości - ja to wszystko rozumiem: rozwiązanie nie jest prawidłowe bo prąd będzie szedł kablem trójfazowym z rozdzielni trójfazowej i będzie to zawsze prąd trójfazowy. I ten prad w żaden sposób, nigdy, prawidłowo nie da się zamienić na prąd jednofazowy bo on od początku był przewidziany jako trójfazowy.

Przerobić się w rozdzielni też nic nie da, bo jak wiadomo przewody zasilające kuchenkę najpierw idą do łazienki gdzie zasilają tokarkę, potem wpadają do salonu gdzie zasilają krajzegę do drewna kominkowego a dopiero potem biegną do kuchni gdzie zasilają kuchenkę. Przekonałeś mnie problem jest nie do rozwiązania.

czy dobrze rozumiem: z gniazda siłowego mozna zrobić 3 gniazda zwykłe ? do dwóch z tych gniazd podłączam piekarnik i panel gazowy z elektrycznym zapalaniem a trzecie gniazdo zostawię nie używane

Z gniazda siłowego możesz zrobić wiele gniazd zwykłych. Ba, nawet z każdej fazy możesz zrobić wiele takich gniazd.

Ze zwykłego gniazda nie zrobisz ani jednego siłowego.