Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenia dachu-lambda w wełnie mineralnej

mnowak355

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam się nad wyborem wełny do ocieplenia poddasza. rozeznałem trochę temat i z cen które otrzymałem wynika że 15 cm wełny w zależności o współczynnika przenikania ciepła może być w cenie ok. 6,50zł/m2 dla wełny o lambda 0,044 do 20zł/m2 przy lambda 0,036.

Z wyliczeń jakie wykonałem wychodzi mi że:

-Lambda dla 15 centymetrowej warstwy wełny 0,033 =1,56

-lambda dla 15 centymetrowej warstwy wełny 0,044= 1,76

Jeśli chciałbym dać 30cm warstwę ocieplenia to z najtańszej wełny wyszło by mi 13zł/m2 i dało by mi to lambdę 1.1. Aby uzyskać tą samą wartość kupując najdroższą wełnę musiał bym dać warstwę 26cm, czyli niewiele miejsca bym zyskał a ocieplenie wyszło by prawie trzykrotnie droższe.

Robił ktoś podobne wyliczenie? czy moje rachunki są prawidłowe?

Proszę o sugestie.

Pozdrawiam

Jeśli chcesz do tego podejść matematycznie, to od razu odrzuć wełnę o lambdzie 0,044.

U dla 30cm takiej wełny (uwzględniając ew. krokwie i średnią jakość ułożenia) będzie na granicy 0,2.

Najnowsze przepisy zalecają dla dachów U<=0,2.

Druga sprawa to jakość samej wełny.

Kup sobie 2 rolki wełny, taką 0,04 i taką 0,033.

Odpakuj, rozwiń i poczekaj aż się rozprężą. Różnicę widać od razu.

Trzecia sprawa to jakość/dokładność ułożenia wełny i szczelność paroizolacji - niedoceniana.

Można mieć najlepszą izolację, ale jak przy okazji mamy masę dziur w powłoce szczelnej, to można zapomnieć o deklarowanych parametrach wełny i energooszczędności.

Tematem szczelności budynków zajmuję się na co dzień - dzwoń pogadamy.

Co do samej lambdy, musisz iść na kompromis lambda-cena.

Pozdrawiam

GREGOR

Edytowane przez xmsg