dorcze 24.08.2014 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 A dokładniej, nie tyle w tubie, co w tym ryjku do dozowania. Bo niby zakładam kapturek, ale i tak wysycha, a nie mam szans na zużycie całej tuby od razu. Często są to odstępy miesięczne, a po tym czasie w ryjku jest tylko miękka masa, która się nie chce przecisnąć przez otwór... Jak to szybko wyczyścić? Są jakieś środki, że nie będzie trzeba mozolnie wydłubywać? Gdzieś kiedyś słyszałam o mieszance denaturatu i octu - to prawda?Wiem, że są specjalne preparaty do usuwania silikonu, ale czy one są uniwerslane i poradzą sobie również z akrylem? Bo cenowo to dość drogi interes no i jak by tu je zaaplikować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.08.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Nie ma szans i nie ma środka. Ja sobie z tym radzę tak, że po krótszych okresach nieużywania po prostu wydłubuję czymś szpiczastym zaschniętą końcówkę, a jeśli silikon stoi dłużej, odkręcam szpic i za pomocą pręta o średnicy pasującej do wylotu wypycham to, co zaschnięte drugą stroną. W przypadku akrylu jakoś jak dotąd całkowicie mi wystarcza zakrętka na szpicy, mam w domu akryl zużywany po trochu do różnych zaprawek już chyba drugi rok i jeszcze nigdy nie miałem z nim problemu, po prostu odkręcam i używam. Środku do rozpuszczania silikonu działają na cienką warstwę, one są może i skuteczne (bo dla mnie jest to tez dyskusyjne) do usuwania resztek silikonu odciętego mechanicznie, do rozpuszczenia zaschniętego czopa - nigdy w życiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.bejrut 30.08.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 najlepiej nie używać końcówki, można sobie tak przyciąć sam dziubek żeby się dobrze rozprowadzał po powierzchni. Czyszczenie końcówki po sylikonie najlepiej jest zrobić tak jak przedmówca zaschniętą wypchnąć od strony węższej prętem w stronę szerszą i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 30.08.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie precyzyjnego dozowania silikonu (i, nie y) wylotem samego kartusza, bez końcówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 30.08.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 ...ja wkrecam srubke w koncowke. W zaleznosci jak jest ucieta to uzywam srubek od M3 do M6. Dziala bez ograniczen czasowych... Zaleta gwintu jest to, ze silikon nie wypycha jej z koncowki zaraz po uzyciu. Niemniej jednak, jesli zdazy sie zaschnac uzywam drut do tiga, jest on dlugi i sztywny i idealnie nadaje sie do "wyciecia i wypchania" gumy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts