Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

silikon, akryl - co zrobic, zeby nie zasychal w tubie?

dorcze

Recommended Posts

A dokładniej, nie tyle w tubie, co w tym ryjku do dozowania. Bo niby zakładam kapturek, ale i tak wysycha, a nie mam szans na zużycie całej tuby od razu. Często są to odstępy miesięczne, a po tym czasie w ryjku jest tylko miękka masa, która się nie chce przecisnąć przez otwór... Jak to szybko wyczyścić? Są jakieś środki, że nie będzie trzeba mozolnie wydłubywać? Gdzieś kiedyś słyszałam o mieszance denaturatu i octu - to prawda?

Wiem, że są specjalne preparaty do usuwania silikonu, ale czy one są uniwerslane i poradzą sobie również z akrylem? Bo cenowo to dość drogi interes no i jak by tu je zaaplikować?

Nie ma szans i nie ma środka. Ja sobie z tym radzę tak, że po krótszych okresach nieużywania po prostu wydłubuję czymś szpiczastym zaschniętą końcówkę, a jeśli silikon stoi dłużej, odkręcam szpic i za pomocą pręta o średnicy pasującej do wylotu wypycham to, co zaschnięte drugą stroną.

W przypadku akrylu jakoś jak dotąd całkowicie mi wystarcza zakrętka na szpicy, mam w domu akryl zużywany po trochu do różnych zaprawek już chyba drugi rok i jeszcze nigdy nie miałem z nim problemu, po prostu odkręcam i używam.

Środku do rozpuszczania silikonu działają na cienką warstwę, one są może i skuteczne (bo dla mnie jest to tez dyskusyjne) do usuwania resztek silikonu odciętego mechanicznie, do rozpuszczenia zaschniętego czopa - nigdy w życiu.

...ja wkrecam srubke w koncowke. W zaleznosci jak jest ucieta to uzywam srubek od M3 do M6. Dziala bez ograniczen czasowych... :) Zaleta gwintu jest to, ze silikon nie wypycha jej z koncowki zaraz po uzyciu. Niemniej jednak, jesli zdazy sie zaschnac uzywam drut do tiga, jest on dlugi i sztywny i idealnie nadaje sie do "wyciecia i wypchania" gumy...