andrzej1984 25.08.2014 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Witam, Chciałbym wykonać izolacje pionową fundamentów w domu z lat 60 2 ściany mam wykonany drenaż fundamenty pomalowane dysperbitem i na to folia kubełkowa 2 ściany nie ruszone Moje pytania. 1 .Czy muszę te ściany 2 które są pomalowane, również odkopać i dać styropian XPS2. Czy prawidłowo będzie wykopać najpierw część fundamentu zabezpieczy(ć za izolować) , zasypać i dalej kopać 3. Jak głęboko mam wykopać, ponieważ brak ławy. By nie narobić szkody 4.Jakie materiały użyć 5 Fundament jest z kamienia czy mam go najpierw op tynkować Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.08.2014 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Ad1. Obowiązku nie ma ale warto ze względu na straty ciepła.Ad2. Odkopywanie fundamentów zawsze wykonuje sie odcinakmi, często nawet ściany nie odkopuje sie całej. Ad3. Nie możesz głębiej niz jest posadowiony budynek - max to na równoAd4 tu sporo zależy od warunków w gruncie, woda czy wilgoć, jak wyskoa woda its itpAd4. Aby izlolacja była skuteczna oczyścic, i zarapować (otynkować) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1984 25.08.2014 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Dziękuje za tak szybką odpowiedź, Fundament mam zamiar odkopywać co 3m Czy po zasypaniu mogę zacząć kopać dalej cz muszę odczekać aż ziemia osiądzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 25.08.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Dziękuje za tak szybką odpowiedź, Fundament mam zamiar odkopywać co 3m Czy po zasypaniu mogę zacząć kopać dalej cz muszę odczekać aż ziemia osiądzie Nie musisz czekać, ale raczej dobrze by było zagęścić zagęszczarką, jeśli wykop będzie głęboki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1984 31.08.2014 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Jakie czynności mam po kolei wykonać 1 Odkopanie wiadomo 2Posmarowanie dysperbitem 3przyklejenie styropianu 4Pomalowanie ponownie dysperbitem 5 Folia kubełkowa 6 Zasypanie i zagęszczenie Czy na styropian już nie malować tylko klejem zaciągnąć Cały styropian mam klejem zaciągnąć czy tylko część wystającą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.bejrut 31.08.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 na styropian zaciągnij klej po całości żeby jednolita sztywniejsza bryła była przynajmniej podczas zaspywania nic z nim się nie stanie styro nie siąknie wody to zbędne jest jego smarowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 31.08.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 (...) styro nie siąknie wody to zbędne jest jego smarowanie ...a to ciekawa nowosc.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1984 31.08.2014 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 A jakim klejem kleić styropian do dysperbitu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 31.08.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 A jakim klejem kleić styropian do dysperbitu ?? Dysperbit rozcieńczasz wodą? Tym czymś chcesz zabezpieczyć przed wodą? Jeśli już chcesz robić to dobrze, to albo izohan, albo botazit 2 składnikowy. Z drugiej strony, jaki sens ma ocieplanie ściany fundamentowej i zabezpieczenie jej drogim środkiem przeciw wilgodnościowym lub przeciw wodnym (dysperbit to lipa)? Nie masz piwnicy, parter nad gruntem. Po co to robić? Dom masz starszy, pewnie grzejesz węglem lub czym równie tanim, po co robić takie zabiegi? Opisz dokładniej swój dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1984 01.09.2014 05:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Witaj, Myślałem o dysperbicie, bo takim czymś smarowali mi przy drenażu i dlatego myślałem, że takim czymś smarować. Teraz już wiem że coś innego muszę kupić Dom w 1/4 podpiwniczony, ale piwnica zamurowana, wieć jakby jej nie byłoDom od gruntu 50cm Dom 60letni z cegły pełnej. Grzeje eko groszkeim Uważasz żeby tylko ocieplić część fundamentu np na głębokość 60cm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.09.2014 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 (edytowane) Nie jestem inż z budownictwa. Nie wiem jak wykonany jest fundament z kamienia. Z cegły widziałem i ok. Z kamienia, dopytaj. Jeśli nie będziesz pewien, nie odkopywać. Można narobić szkód jeśli kamienie nie są związane jakąś zaprawą. Poczekaj na opinie innych XPS w ziemi nie musi być niczym zabezpieczony. Jeśli ścianę masz pomalowaną środkiem przeciw wilgodnościowym lub przeciw wodnym, nie kołkować. Kołki robią dziury w izolacji. Edytowane 2 Września 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1984 03.09.2014 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 ok, dzięki za zainteresowanie się Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts