Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykonanie uziomu szpilkowego

Recommended Posts

Witam posiadam stary kilkudziesięcio letni dom ktory posiada instalacje TN-C

Chcial bym wykonac uziom szpilkowy i doprowadzic go do rozdzielni i tam rozdzielic PEN na PE i N.

Zrobic siec TN-S.

Z racji tego ze dom stoi nie wykonam otokowego uziomu w ławie dlatego chyba najlepier wykonac uziom szpilkowy.

W przyszłym roku wykonywac bede wylewki z styrobetonu w piwnicy. Dzisiaj posadzka w piwnicy to cegły mogl bym kilka wyciagnac i tam wbic szpilke.

Czy poziom na ktorym wbije szpilke -2m oraz jej dlugosc ok 1,5m ma szanse spelnic wymagania co do rezystancji?

Wiem zeto wszystko zalezy od rodzaju gruntu, głębokosci ale czy to co chce zrobic ma szanse powodzenia?

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Układ sieci nie ma żadnego znaczenia.

I na pewno nie jest to układ TN-C. Jest to instalacja z zerowaniem.

Ale mniejsza i nomenklaturę.

Sama szpilka uziemiająca PEN czy PE nie jest sednem ochrony przeciwporażeniowej. Nie zapewni nam ona ekwipotencjalizacji powierzchni w pomieszczeniach przyziemnych.

Ponadto obligatoryjne jest wykonanie połączeń wyrównawczych głównych.

Rezystancja uziemienia szyny PE nie ma żadnego znaczenia dla ochrony przeciwporażeniowej, więc jedna szpilka w zupełności wystarczy.

Ale skoro jest to budynek istniejący to pomysł masz dobry adekwatny do możliwości technicznych.

Bardzo dziekuje za wszelkie odpowiedzi.

Glownie chodzi o wykonanie rozdzialu na PE i N.

Chce wymienic instalacje 1F na 3F 13,8kW

Chce zastosowac róznicowki.

Zamiast szpilki "lepiej" by moze było wbic na glebokosc 2m pret zbrojeniowy fi20?

Na wszelki wypadek wbił bym 2 prety fi20 (2m) w piwnicy ktora ma 2m wysokosci.

Po wbiciu s

Pretow byly by one 4m ponizej poziomu gruntu.

Obie "szpilki" bym połączył ze soba.

Wbił bym je ponizej poziomu podłogi w piwnicy koniec pretow bym przyspawał do bednarki ( miejsce spawania zabezpieczył bym antykorozyjnie) a bednarke wyprowadził bym na elewacje ok 1m nad ziemia zrobił bym puszke "pomiarowo-kontrolną" i w niej bylo by przejscie na linke PE 16mm2 ktora byla by doprowadzona do rozdzielki.

W piwnicy z tej bednarki bym jeszcze zrobił rozdzielke w której była by szyna GSW na ktora bym podłączył instalacje wodna i C.O

w celu wyrównania potencjałów.

Czy to co chce zrobić ma sens?

Witam

Wykonałem uziom szpilkowy za pomoca pretów zbrojeniowych fi20 2 metry dlugie.

Wbiłem 2 prety zespawałem ze soba i dokonałem miernikiem sonel mzc303 pomiar i wyszło 11,5ohm

Chcac wykorzystac zabezp. przepieciowe w nowej instalacji chcialem zejsc z rezystancja ponizej 10ohm.

Jednak po wbiciu 3 preta i zespawaniu ich ze soba pomiar oststecznie wychodzi 10,34-10,5ohm.

Taki uziom na pewno pozwoli rozdzielic przewod PEN na PE i N a PE uziemic do tego uziomu-czy mam racje?

Czy majac taki uziom moge wykorzystac zabezp. przepieciowe montujac je w obwodach RTV/komp?

Dziekuje za informacje

Witam

Wykonałem uziom szpilkowy za pomoca pretów zbrojeniowych fi20 2 metry dlugie.

Wbiłem 2 prety zespawałem ze soba i dokonałem miernikiem sonel mzc303 pomiar i wyszło 11,5ohm

Chcac wykorzystac zabezp. przepieciowe w nowej instalacji chcialem zejsc z rezystancja ponizej 10ohm.

Jednak po wbiciu 3 preta i zespawaniu ich ze soba pomiar oststecznie wychodzi 10,34-10,5ohm.

Taki uziom na pewno pozwoli rozdzielic przewod PEN na PE i N a PE uziemic do tego uziomu-czy mam racje?

Czy majac taki uziom moge wykorzystac zabezp. przepieciowe montujac je w obwodach RTV/komp?

Dziekuje za informacje

1 - Sonel MZC303 to miernik impedancji pętli zwarcia. Przy pomiarze N - rozdzielone PE, dowiadujemy się jaka jest rezystancja pomiędzy naszym uziomem a najbliższym uziomem PEN + śladowy opór przewodu. Nie jest to faktyczna rezystancja uziemienia.

2 - Pręt zbrojeniowy nawet fi20 po jakimś czasie zacznie rdzewieć a rezystancja uziemienia rosnąć. Do tego celu stosuje się pręty ocynkowane lub pomiedziowane.

3 - Do rozdziału PEN na N i PE nie jest potrzebne ŻADNE uziemienie. Za to uziemić nalezy GSU a tą łączy się z szyną PE w RG.

4 - 10ohm to rezystancja maksymalna ogólnie zalecana a nie bezwzględnie wymagana do tego aby przepięciówka zadziałała. Przy max 10 ohm Re nie trzeba brać pod uwagę długości uziomu. To i tak dotyczy głównie odgromówki.

Tym miernikiem mierzyłem pomiedzy L 230VAC a wykonanym uziomem

Ogladalem na stronie sonela i ten miernik jaki mam to raczej mzc 303e jesli to ma jakies znaczenie

Jak bys mogl jeszce eozwinac mysl z pkt 3.

Chodzi o RG moja w sensie domowa czy od ZE?

Linia napowietrzna zasilajaca moj dom ma tylko 4 przewody L1 L2 L3 N brak PE.

Jesli ZE nie daje mi PE a trzeba uziemic GSU tocmusze zrobic uziom czy on musi miec jakis konkretna rezystancje?

Laczenie bolca z N tez ma wady w razie upalenia potencjalu N brak ochrony. Dlatego zaleca sie chyba wykonannie uziomu i stosowanie RCD?

Edytowane przez iskra99

Wiem o co mi chodzi i chodzi o TN-C-S

Uprawnienia elektryczne mam.

Przeraza mnie jak ktos pisze ze nie potrzebny jest uziom dla.przewodu PE.

Co jak bedzie pzerwa w potencjale N wtedy zamykasz L do ziemi przez cialo.

Masz rację - skoro miałeś sieć TN-C to oczywiście teraz będziesz mieć TN-C-S

Punkt rozdziału PEN na PE i N jest uziemiony tak samo jak GSU. To praktycznie ten sam punkt i nie ma się co nad tym rozwodzić.

Jak bedzie przerwa w N to prąd nie popłynie, chyba że pojemnościowy - nieszkodliwy. Oczywiście w życiu sprawa jest bardziej skomplikowana bo obwód pewnie zamknie się przez ziemię szczególnie jeśli będzie mokra podłoga.

Jak sama nazwa wakazuje tak.

Elektryka sie nie zajmuje na tyle by robic instalacje domowe.

Nie mniej jednak 7 lat pracy na stanowisku elektronika i 2 w zawodzie elektryka o nap. powyzej 1kV, obsluga zesp. pradotworczych powyzej 50kW itd itd

pokazalo jak wazny jest przewod PE.

Zwlaszcza ze w pracy pracuje w sieci IT.

Mimo ze nie jestem praktykiem elektrykiem jesli chodzi o sieci domowe wiem niestety jaki jest poziom wiedzy pomiedzy elektrykami posiadajacymi nieraz wszelkie uprawnienia w tym dozorowe dlatego chcialem zaglebic temat sam.

Wracajac do sprawy

Od transformatora ida do domu 4 przewody L1, L2, L3 i PEN.

Nalezy dokonac rozdzialu PEN w rozdzielni budynku a miejsce rozdzialu uziemic do uziomu ktorego rezystancja jest jak najnizsza.

Ale to jest dyskusyjne na politechnice slaskiej jest grono prafesorow ktore uwaza ze uziemic sie powinno ale sa rez tacy co uwazaja ze nie trzeba po przeciez N jest uziemione.

Niby nigdy nie powinna nastapic przerwa w N np. pezez upalenie dlatego powinno sie stosowac odpowiednie zabezp nadpradowe i przekroje kabli ro w przypadku sieci TN-C PEN to jedyna ochrona.

Jesli jednak nastapi przerwa w przewodzie N to nie mamy zabezp i mozna zostac porazonym.

Dlatego sadze ze wazne uziemienie jest przewodu PEN w miejsxu rozdzialu na PE i N. do uziomu o odpowiednio niskiej rezystancji.

Oczywiscie odpowiedni przekroj z uziomu do szyny PE.