krzcel 09.09.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 (edytowane) dwuklik się zrobił - do usunięcia Edytowane 9 Września 2014 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 09.09.2014 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Napisałeś wyraźnie. Połącz z GSU: 1. Gaz 2. Wodę 3. Odgromówkę 4. Listwę PE z rozdzielni głównej Więc napisałeś bzdurę. Kolega iskra99 zrezygnował z połączenia szyny PE (którą ma uziemioną gdzieś tam na słupie) do GSU: Zrezygnował??? A kto mu głupoty do głowy ładuje zamiast tłumaczyć, że tak nie wolno? Ponadto on nie ma nic na słupie uziemionego. Tam jest tylko uziemiony PEN i jemu nic do tego, gdyż ów słup, linia napowietrzna i ten uziom są własnością ZE. A psim obowiązkiem autora wątku jest uziemić szynę PE w rozdzielni głównej obiektu. To wszystko. Czy to tak trudno pojąć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 09.09.2014 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Dobra czas konczyc te wymysły.Ja od samego poczatku pisze ze chce wykonac uziom szpilkowy na potrzeby uziemienia PE.Tylko pytałem o rezystancje tego uziomu a Wy wymyslacie cuda.Dziekuje za wszelkie posty.Prosze administratora o zamkniecie tematu bo w zasadzie nic on nie wnosi tylko jak juz jeden kolega napisał staje się on do bicia piany dla osób które po prostu muszą to robić.Widzę ze wszystkowiedzący już nawet są na forum muratora. No nic trzeba się pogodzić z faktem że i tacy ludzie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 09.09.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Widzisz kolego obrażasz się gdyż wykazuje się Twój błędny tok myślenia. Ja z uporem chcę jednak wskazać Ci gdzie leży błąd i jakie mogą być jego skutki. Podstawowym błędem jest podział PEN gdzieś na słupie w miejscu poza wszelką kontrolą. Swego czasu opisałem pewną sytuacje podobną do Twojej. Więc wysil wyobraźnie i znajdź wspólny mianownik pomiędzy opisem a tym co zrobiłeś. Złącze kablowe, zamontowany licznik a za nim wyłącznik RCD. Trzydzieści metrów w.l.z. 5x10 do budynku. Budynek już zamieszkały. RCD obok licznika to wprawdzie pozostałość po zasilaniu placu budowy. Budynek posiada uziom otokowy o rezystancji ok 6 omów, GSW i połączenia wyrównawcze. Woda i gaz doprowadzone przyłączami metalowymi co wpływa na poprawę rezystancji uziemienia szyny PE w rozdzielni. W budynku trwają drobne prace wykończeniowe i równie drobne przeróbki wykonywane samodzielnie przez inwestora. W efekcie tych prac dochodzi do częstych zadziałań wyłączników w RCD w rozdzielni i siłą rzeczy również i tego za licznikiem. Jest to niewątpliwie upierdliwa sytuacja. Inwestor prosi znajomego elektryka (mojego przyjaciela) by jakoś temu zaradził. Decyzja może być tylko jedna. Zastąpienie wyłącznika RCD rozłącznikiem FR (trójtorowym) i zaciskiem do połączenia przewodu N. Kolega otwiera ZK, wyjmuje BM-y, demontuje RCD, montuje ZUG-a i montuje FR. Prosta robota stówka przed samym Sylwestrem wpadnie. Jednak życie jest brutalne. Po załączeniu napięcia straty w sprzęcie AGD i audio-video wynoszą kilka tysięcy złotych. Okazało się, że powodem był niedokręcona żyła N na listwie zaciskowej licznika. W trakcie odpinania jej od RCD i przyłączania do ZUG-a wyskoczyła ona całkowicie z zacisku licznika. Jest to autentyczna sytuacja z końcówki poprzedniego roku. I pytanie: Czy gdyby owa w.l.z. była wykonana z kompletnym lekceważeniem prawa (czterożyłowa) to doszło by do takich strat? Odpowiesz na pytanie??? A co do rezystancji uziemienia GSW to ani w 5-54, ani w 4-41 nie znajdziesz żadnych minimalnych ani maksymalnych wartości jej dotyczących, gdyż jej wartość nie ma znaczenia dla ochrony przeciwporażeniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 10.09.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Więc napisałeś bzdurę. Tak. Bzdura że aż w oczy kłuje. Przepraszam. Miało być uziom "szpilkowy", który iskra chciał użyć tylko na odgromówkę a nie odgromówka. Piszę z mobila i nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts