hmepg 25.08.2014 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Witam, Chcę zrobić betonowy murek/donicę o długości 20m wysokości 0,5m ponad poziom terenu oraz szerokości około 12-14cm. Przykład murka w pliku. Mój plan to: - wykonać mały fundament wysokości 25cm, zagłębiony 25 cm poniżej terenu - wymurować ściankę z bloczków M-6, ale postawionych w pionie, tak aby szerokość muru wynosiła 12-14 cm. Co jakiś czas wsadzić pręt w spoinę pomiędzy bloczki. - otynkować - od wewnątrz wyłożyć jakąś folią, tak aby wilgoć nie przedostawała się na zewnątrz i nie wychodziły wykwity na tynku. - wsypać ziemie Czy konieczne jest jakieś odprowadzenie wody z tej donicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hmepg 25.08.2014 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Bardziej szczegółowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 25.08.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Przy okazji: jak dla mnie to troszkę za płytko jest to zrobione. Murek będzie pracował i spora szansa, że pękał. Dawniej, jak chciano płytko położyć fundamenty to była specjalna ich konstrukcja zależna od wysokości i tak dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hmepg 25.08.2014 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Teoretycznie powinno się zejść poniżej strefy przemarzania czyli u mnie 80cm. Nie chciałbym jednak, aby to był przerost formy nad treścią. Ława będzie zbrojona 4fi 12 + strzemiona fi6 co 250. W murku, w jedynej środkowej spoinie, również wsadzę pręty. Gdyby nie było to tynkowane to bym się nie bał, ale właśnie chodzi o ten tynk - czy nie będzie pękał. Przy zastosowaniu izolacji obwodowej murku z plastpapy (folia wg mnie się nie sprawdzi bo jest za cieńka i szybko się rozłoży) nie ma mowy o wykwitach na tynku.To ile proponujecie zejść poniżej terenu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalo. 18.05.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Witam ja też robię takie murki ale na tarasie i będą z obu stron, ale też nie jestem pewny jak z odwodnieniem, majster radzi mi żeby wstawić jakąś rurkę do odprowadzania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_sz 21.03.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Witam, Chcę zrobić betonowy murek/donicę o długości 20m wysokości 0,5m ponad poziom terenu oraz szerokości około 12-14cm. Temat stary, ale odgrzebię bo zamierzam zrobić bardzo podobną konstrukcję. @hmepg jak się udało? jaki głęboki fundament zrobiłeś? Zadbałeś o odwodnienie wewnątrz donicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hmepg 06.04.2016 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 No ja jeszcze nie zrobiłem tego murku Minęły dwa lata a tu kicha. Teraz zaczynam go wykonywać. Zmieniłem trochę koncepcję. Nie będę robił bunkra bo to bez sensu. Wykopałem na 40 cm dziurę w ziemi, Tam wrzucę cały gruz jaki mi został po budowie i wszystko zaleję betonem. I to będzie moja ława. Na tym muruje z bloczków betonowych murek. O odwodnienie nie dbam, bo od dołu mam połączenie z gruntem rodzimym - to jest bardziej murek oporowy niż donica. A Ty maciek_sz zrobiłeś już swój? Jak tak to pisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markon33 06.04.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Ja w tamtym roku murowałem żonie murek na kwiaty z kostki betonowej jaka nam została .. wyszło mi cłakiem nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 06.04.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Teoretycznie powinno się zejść poniżej strefy przemarzania czyli u mnie 80cm. Nie chciałbym jednak, aby to był przerost formy nad treścią. Ława będzie zbrojona 4fi 12 + strzemiona fi6 co 250. Praktycznie też tak się powinno robić. Chyba że masz szczęście i pod spodem nie ma gruntów wysadzinowych. W przeciwnym wypadku masz prawie pewne, że prędzej czy później efekty mroźnej zimy będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hmepg 06.04.2016 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 No właśnie. Jak masz grunty wysadzinowe. Od ostatniego wpisu zmieniłem trochę koncepcję. Wykopałem jamę na -0,5m ppt, na spód leci 15-20cm piachu. Na wszystko gruz i zalewany rzadkim betonem, które spenetruje wszystkie luki, dziury, zagłębienie w gruzie. Nie mam niestety betoniarki więc będę mieszał w taczce , dlatego betonowanie będzie bardzo rozwleczone w czasie. . Ława fundamentowa wysokości około 20-25cm. Na to izolacja, bloczki i tynk. Zastanawiam się jednak nad przerwami dylatacyjnymi. Taka konstrukcja to już murek oporowy więc dylatacje powinny być co 5m, no ale zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hmepg 08.04.2016 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Oczywiście, trzeba pamiętać, żeby obsypać ściankę donicy piaskiem, żeby ją dodatkowo zabezpieczyć przed wodą z gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Faron55 11.04.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Ja nawet nie robiłem az takie podmurówki ale jest dobrze wszystko trzyma sie już trzeci rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts