azahra 25.08.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Forumowicze pomóżcie! Mam a łazience prysznic z brodzikiem i wyłożonymi kafelkami ścianami. Między brodzikiem a ścianą jest jeszcze jeden pasek ułożony z kafelków.Jedna ze ścian prysznica jest jednocześnie ścianą pokoju gościnnego z drugiej strony i właśnie na tej ścianie przy podłodze rośnie mi grzyb. Nie ma wody pod brodzikiem (który jest na nóżkach, więc łatwo to sprawdzić), prysznic na podłodze jest zasilikowany (wydaje się że szczelnie i dokładnie). Mieszkam na parterze więc sąsiedzi też mnie nie zalewają. Skąd ta woda? Czy może przenikać przez płytki? czy należy wymienić silikon? zaimpregnować płytki w jakikolwiek sposób? Czy może coś zostało źle położone?Zaznaczam, że łazienka jest raptem 2 lata po generalnym remoncie a problem grzyba pojawił się już po raz drugi. Czy ktoś miał taki problem? Z góry dziękuję za odpowiedź ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 25.08.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 fachowo, to ściana pod płytkami powinna być zaizolowana odpowiednim środkiem., Różnie się to robi, ato jakieś szkło w płynie a to inne specyfiki - ja mam np. izolację mapelastic. Narożnik pomiędzy glazurą a terakotą powinien być wykonany specjalną folią izolacyjną (dowiesz się w składach budowlanych) Do tego najlepiej, jeśli fuga jest epoksydowa, wtedy nie chłonie wilgoci. U ciebie gdzieś na pewno cieknie, ale gdzie to trudno stwierdzić bez oględzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.08.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 U mnie jest taki brodzik od 3 lat....w domu wcześniej był 9 lat w bloku( w tym podłoga z płytek z odpływem liniowym). Błąd jest taki, że zapewne kolega myśli, że płytki są szczelne bo z ceramiki, a tak niestety nie jest Aby wykonać prawidłową konstrukcję takiej kabiny-brodzika trzeba niestety wykonać szczelną membranę na całej powierzchni ściany pod płytkami. W Twoim przypadku podejrzewał styk brodzika ze ściana, otwory na baterie, nieszczelne fugi. Czym to naprawić? Oczyść wszystkie połączenia brodzika ze ścianą i wymień sylikonowe uszczelnienia. Wszystkie fugi do poziomu 1,5m usuń i wypełnij fugą epoksydową. Wysusz dokładnie ścianę i usuń starą powlokę malarską pokoju gościnnego. Zmień mocowanie prysznica tak, aby woda nie lała się po tej ścianie-bezpośrednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azahra 25.08.2014 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Z tego co kojarzę w trakcie remontu panowie smarowali ściany i podłogi "czymś" co miało zapobiegać właśnie takim sytuacjom, ale niestety nie znam się na takich sprawach i może dlatego trochę ich niedopilnowalam. Fakt faktem płytki już dawno położone więc zostaje mi jedynie naprawiać szkody i zapobiegać następnym. Postaram się zmienić fugi na te epoksydowe, ale czy nie łatwiej pokryć łączenia płytek silikonem? do jakiegoś wyższego poziomu? czy fuga epoksydowa i poprawa silikonu na poziomie "podłogi" i brodzika wystarczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.08.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Wymiana fugi powinna pomóc, poprawienie uszczelnienia styku również, jednak najmniej optymistycznie trzeba będzie to naprawić czyli wymienić, skuć płytki, uszczelnić wszystko folią w płynie, zaprawą do tego typu urządzeń. Zrobisz tak jak pisałem wcześniej, osuszysz ścianę- być może nie widzisz braków w fudze które powodują tą nieszczelność, woda może znaleźć sobie niewielki otworek i z czasem dochodzi do zawilgocenia.Bardzo często "otworem" nieszczelności jest mocowanie śrub samej obudowy brodzika! Dewastacja kabiny to ostatecznośćPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_tu 25.08.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Może smarowanie nie wystarczy. Potrzebna jakaś dobra izolacja. Ale weź może zaproś do siebie jakiegoś fachowca, który obejrzy to i może temu zaradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azahra 25.08.2014 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Za miesiąc zaczynam remont mieszkania więc przy okazji "wyremontuję" swoje fugi i silikony zgonie z Waszą poradą. Mam nadzieję że to zadziała, bo zbijanie płytek to naprawdę dla mnie ostateczność :/ w każdym razie dziękuję za pomoc! Przy kolejnym remoncie już bardziej przypilnuję swoich "fachowców" Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 25.08.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Jest taki preparat Ceresit CT-10 . Dostępny w LM , np . Kosztuje kilkanaście zl za opakowanie . Wetrzyj go w kafelki i fugi . Powinno pomoc , o ile nie masz przecieku na jakiejś rurze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.bejrut 30.08.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 u moich rodziców jest to samo. Nie pomoże smarowanie płytek i fug niestety przerabialiśmy to już, taki urok prysznica z kafelek zwłaszcza jak płytki były kładzione na płyty g-k. Moim zdaniem trzeba zaizolować ścianę odpowiednimi preparatami dopiero na to ewentualnie płyta i płytki na dobrym kleju i fugach. Bo to na pewno nie przez dobrze położony sylikon przechodzi woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts