Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

proszę o opinię - więźba dachowa

forester2504

Recommended Posts

dach.jpg

Witam, proszę o poradę odnośnie więźby dachowej. W wersji finalnej, po adaptacji projektu i konsultacji z kierownikiem budowy , moja więźba wygląda jak na rysunku powyżej. Dach o rozpiętości 8.4 m, długości 11 m, nachylenie około 40 stopni, pokrycie dachówką ceramiczną (40 kg/m2), rozstaw krokwi 90 cm. Mam wątpliwości związane z brakiem słupów podpierających płatwie pośrednie w projekcie. Zdaniem KB jest ok, a nawet lepiej bo po co dodatkowo obciążać strop (teriva). Proszę o opinie, najlepiej wynikające z praktyki, za wszelkie rady typu zwróć się do projektanta i KB z góry dziękuję, bo tę drogę już wyczerpałem. Może ktoś ma/miał podobny projekt? pozdrawiam

dach.jpg

Jeśli Cię stać na materiały to zainwestuj w jakość np. kup drewno klasy C40, a zamiast się martwić przeczytaj poniższy pdf:

http://www.kunow.pl/upload/specremiza.pdf

Konstrukcje więźb dachowych (płatwiowo-kleszczowe) stosowane są głównie na dachach do 12 m. Przy większych rozpiętościach sugeruje się wiązary kratowe lub konstrukcje metalowe.

Mam podobny przeliczony pod dachówkę nie mamy żadnego słupka podpierającego. Co więcej te płatwie w dachu krokrwiowo- jętkowym występują po to aby zrobić okap

mam też okap nad schodami zewnętrznymi, tam krokwie mają długość około 8.5 m, ale podparte są na końcach na dodatkowej belce położonej na słupach,

jakiego gatunku drewno macie na więźbę? Mój wykonawca zaproponował, że może zamówić więźbę w górach z drewna świerkowego i jodłowego

Więźba dachowa krokwiowo jętkowa ze ścianą kolankową musi tworzyć właściwie zaprojektowany układ jako całość . To znaczy konstrukcja drewniana dachu wraz z właściwie zaprojektowaną ścianką kolankową żelbetową. Albo dawniej drewniana ścianka kolankowa. Bardzo ważne jest też : właściwe średnice i rozmieszczenie kotew do murłat itd.

A tutaj pokazałeś tylko część konstrukcji dachu. Aby to ocenić musisz pokazać całość. Było już wiele postów o rozjeżdżających się murłatach.

Moim skromnym zdaniem masz bardzo dobrze zaprojektowaną więzbe,i jeżeli architekt i kierbud mówią że ok. to ok.

U mnie było tak jak u Ciebie. Nie miałem tylko płatwi, ponieważ nie mam okapu. U mnie tylko szły 2 tężniki 10x10. Mój kierownik i tak powiedział że to przesada, ale wykonawca z kolei odparł że i tak zrobi zgodnie z planem, czyli tężniki zostały:bye: