katiaXX 25.08.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 zapytałam na ogrodach ale wątpię żeby tam się znali na budowaniu chciałabym w ogrodzie kilka takich murków najprostszym sposobem wydaje mi się wymurowanie ich z bloczka ytong 11,5 cm, co tym myślicie ? murek ma byc wysokości ok. 50 cm, ocieplony styro, wyłożony folią i do tego nasypana ziemia, czyli coś w rodzaju donicy murowanej ale bez dna http://ogrodniktomek.pl/2014/02/bial...biale-rosliny/ dziękuję za informację i wskazówki, nie wiem jak to chłonie wodę etc. czy da radę ? jeśli wylejemy dość płytki fundament , folia - to na co przykleić pierwszą warstwę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.08.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Kiepski pomysł. Do takiego czegos tylko beton lub kamień naturalny, inne materialy rozpadną się po 2-5 sezonach zimowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katiaXX 26.08.2014 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 dlaczego tak uważasz ? przecież stoją z tego domy, nie rozumiem dlaczego ma się rozpaść murek wysokości 50 cm ? argumenta potrzebuję jakiegoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.08.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Nie chce mi się nikogo do niczego przekonywać. Ale to material bardzo nasiąkliwy, taki murek narażony na opady i na mróz zwyczajnie sie rozleci po zimie lub kilku zimach, porownanie do domu zupelnie chybione. Ściany w domu nie nasiąkają wodą i nie są narażone na mróz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katiaXX 26.08.2014 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 już któraś osoba wysuwa argument nasiąkliwości, spoko - rozumiem z tym przekonywaniem na siłę, ja tez nie chcę ich murować na siłę ale ciekawa jestem dlaczego nie, dziękuję za info,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.08.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Katia, a o rozszerzalności wody po zamarznięciu, na fizyce nieuważłosiem? To jest dopiero siła. Nie z lichym ytongiem sobie poradzi, ale ze skałą granitową. Murków z kamienia czy cegły, jak nie zabezpieczysz przed nasiąkaniem, też długo się nimi nie pocieszysz. Chyba, że układane bez zaprawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 26.08.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 najlepiej by było zaszalować murki z płyty (np MFP) i zalać z betonu. Można dodać jakiś środek żeby beton mniej chłonął wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.08.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Czytaj ze zrozumieniem a nie wkółko jedno pytanie ciekawa jestem dlaczego nie, taki murek narażony na opady i na mróz zwyczajnie sie rozleci po zimie lub kilku zimach, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katiaXX 26.08.2014 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Czytaj ze zrozumieniem a nie wkółko jedno pytanie rzadko o coś pytam na tym forum bo - niestety- uprzejmość użytkowników mocno tu kuleje, a czym większa ilość postów u użytkownika - tym mniej uprzejmie, otóż zdarza się że komuś siły fizyczne w budownictwie są obce - np, mnie - dlatego pytam. Nie wszyscy są ze wszystkiego tak świetni - podobnie jak ty masz, być może nikłe pojęcie o ściegach w maszynie do haftu lub o tym że można dodać liść dębu do słoika gdy kisisz ogórki bo wtedy też zachodzi pewna reakcja chemiczna. No niestety - niektórym trzeba o niektórych sprawach - jak krowie na rowie. Mnie czasem tak trzeba - jeśli nie masz chęci/cierpliwości tłumaczyć - podstawowych - wg ciebie ewidentnych rzeczy - to nie odpowiadaj na takie posty . Bardzo dziękuję wszystkim za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.08.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 rzadko o coś pytam na tym forum bo - niestety- uprzejmość użytkowników mocno tu kuleje, a czym większa ilość postów u użytkownika - tym mniej uprzejmie, otóż zdarza się że komuś siły fizyczne w budownictwie są obce - np, mnie - dlatego pytam. Nie wszyscy są ze wszystkiego tak świetni - podobnie jak ty masz, być może nikłe pojęcie o ściegach w maszynie do haftu lub o tym że można dodać liść dębu do słoika gdy kisisz ogórki bo wtedy też zachodzi pewna reakcja chemiczna. No niestety - niektórym trzeba o niektórych sprawach - jak krowie na rowie. Mnie czasem tak trzeba - jeśli nie masz chęci/cierpliwości tłumaczyć - podstawowych - wg ciebie ewidentnych rzeczy - to nie odpowiadaj na takie posty . Nie rozpędzaj się tak, sam będe decydował na co odpowiadam, nie potrzbuje na to niczyjej zgody ani wskazówek. Zadałąś pytanie napisałem i podąłem przyczyne a Ty powtórzyłaś to samo pytanie, zachowując sie tym samym jak przedszkolak który tupie nogą i woła kolejną zabawke. Jak to jest że najłatwiej zawsze o wszystko posądzać odpowadających - to oni są źli. A nie kolejny pytający zadający to samo pytanie (nawet nie sprawdzialaś że obok toczy sie identyczna dyskusja) na temat murków ogrodowych gdzie są nawet przekroje i rysunki z opisami z czeg to lepić. Łatwiej jak papuga pisać swoje pytanie i marudzić że mi nie wytłumaczyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katiaXX 26.08.2014 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 już któraś osoba wysuwa argument nasiąkliwości, spoko - rozumiem z tym przekonywaniem na siłę, ja tez nie chcę ich murować na siłę ale ciekawa jestem dlaczego nie, dziękuję za info,. drogi jajmar - trochę nie do końca zrozumiałeś intencje mojej wypowiedzi w tym poście - ja tu nie zadaję ponownie pytania i również w tej wypowiedzi nie umieszczam znaku zapytania, chciałam się niejako wytłumaczyć dlaczego cisnę , chodziło o to że proszę o jakiś argument bo chcę zrozumieć dlaczego nie mogę tego materiału użyć, dałeś mi argument a ja go przyjęłam do wiadomości. Powinnam w moim poście napisać " ja też nie chcę z nich murować na siłę, jedynie BYŁAM ciekawa dlaczego nie " wtedy wykluczałoby to opcję zadania pytania. Ale dajmy już spokój tej dyskusji - uważam ze wyniknęła wskutek nieporozumienia . Bardzo tobie i innym dziękuję za informację, rozumiem co się może stać gdy ten materiał zastosuję i raczej go nie wykorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts