Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

murki z ytonga

Recommended Posts

zapytałam na ogrodach ale wątpię żeby tam się znali na budowaniu ;)

chciałabym w ogrodzie kilka takich murków

najprostszym sposobem wydaje mi się wymurowanie ich z bloczka ytong 11,5 cm, co tym myślicie ? murek ma byc wysokości ok. 50 cm, ocieplony styro, wyłożony folią i do tego nasypana ziemia,

czyli coś w rodzaju donicy murowanej ale bez dna

http://ogrodniktomek.pl/2014/02/bial...biale-rosliny/

dziękuję za informację i wskazówki, nie wiem jak to chłonie wodę etc. czy da radę ? jeśli wylejemy dość płytki fundament , folia - to na co przykleić pierwszą warstwę ?

Nie chce mi się nikogo do niczego przekonywać. Ale to material bardzo nasiąkliwy, taki murek narażony na opady i na mróz zwyczajnie sie rozleci po zimie lub kilku zimach, porownanie do domu zupelnie chybione. Ściany w domu nie nasiąkają wodą i nie są narażone na mróz.

Katia, a o rozszerzalności wody po zamarznięciu, na fizyce nieuważłosiem? To jest dopiero siła. Nie z lichym ytongiem sobie poradzi, ale ze skałą granitową. Murków z kamienia czy cegły, jak nie zabezpieczysz przed nasiąkaniem, też długo się nimi nie pocieszysz. Chyba, że układane bez zaprawy...

Czytaj ze zrozumieniem a nie wkółko jedno pytanie

rzadko o coś pytam na tym forum bo - niestety- uprzejmość użytkowników mocno tu kuleje, a czym większa ilość postów u użytkownika - tym mniej uprzejmie, otóż zdarza się że komuś siły fizyczne w budownictwie są obce - np, mnie - dlatego pytam. Nie wszyscy są ze wszystkiego tak świetni - podobnie jak ty masz, być może nikłe pojęcie o ściegach w maszynie do haftu lub o tym że można dodać liść dębu do słoika gdy kisisz ogórki bo wtedy też zachodzi pewna reakcja chemiczna. No niestety - niektórym trzeba o niektórych sprawach - jak krowie na rowie. Mnie czasem tak trzeba - jeśli nie masz chęci/cierpliwości tłumaczyć - podstawowych - wg ciebie ewidentnych rzeczy - to nie odpowiadaj na takie posty .

Bardzo dziękuję wszystkim za informację.

rzadko o coś pytam na tym forum bo - niestety- uprzejmość użytkowników mocno tu kuleje, a czym większa ilość postów u użytkownika - tym mniej uprzejmie, otóż zdarza się że komuś siły fizyczne w budownictwie są obce - np, mnie - dlatego pytam. Nie wszyscy są ze wszystkiego tak świetni - podobnie jak ty masz, być może nikłe pojęcie o ściegach w maszynie do haftu lub o tym że można dodać liść dębu do słoika gdy kisisz ogórki bo wtedy też zachodzi pewna reakcja chemiczna. No niestety - niektórym trzeba o niektórych sprawach - jak krowie na rowie. Mnie czasem tak trzeba - jeśli nie masz chęci/cierpliwości tłumaczyć - podstawowych - wg ciebie ewidentnych rzeczy - to nie odpowiadaj na takie posty .

Nie rozpędzaj się tak, sam będe decydował na co odpowiadam, nie potrzbuje na to niczyjej zgody ani wskazówek.

Zadałąś pytanie napisałem i podąłem przyczyne a Ty powtórzyłaś to samo pytanie, zachowując sie tym samym jak przedszkolak który tupie nogą i woła kolejną zabawke.

Jak to jest że najłatwiej zawsze o wszystko posądzać odpowadających - to oni są źli. A nie kolejny pytający zadający to samo pytanie (nawet nie sprawdzialaś że obok toczy sie identyczna dyskusja) na temat murków ogrodowych gdzie są nawet przekroje i rysunki z opisami z czeg to lepić. Łatwiej jak papuga pisać swoje pytanie i marudzić że mi nie wytłumaczyli.

już któraś osoba wysuwa argument nasiąkliwości, spoko - rozumiem z tym przekonywaniem na siłę, ja tez nie chcę ich murować na siłę ale ciekawa jestem dlaczego nie, dziękuję za info,.

drogi jajmar - trochę nie do końca zrozumiałeś intencje mojej wypowiedzi w tym poście - ja tu nie zadaję ponownie pytania i również w tej wypowiedzi nie umieszczam znaku zapytania, chciałam się niejako wytłumaczyć dlaczego cisnę , chodziło o to że proszę o jakiś argument bo chcę zrozumieć dlaczego nie mogę tego materiału użyć, dałeś mi argument a ja go przyjęłam do wiadomości. Powinnam w moim poście napisać " ja też nie chcę z nich murować na siłę, jedynie BYŁAM ciekawa dlaczego nie " wtedy wykluczałoby to opcję zadania pytania.

Ale dajmy już spokój tej dyskusji - uważam ze wyniknęła wskutek nieporozumienia .

Bardzo tobie i innym dziękuję za informację, rozumiem co się może stać gdy ten materiał zastosuję i raczej go nie wykorzystam.