Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pasywny Miś "tymi ręcyma" budowany

Recommended Posts

w 2,5h przyjęliśmy 4 gruchy betonu, potem odpoczynek i polewanie

wylane.jpg

jak widać na powyższym zdjęciu błędem było użycie tak dużej i ciężkiej laty- zostały brzydkie faldy, które będzie trzeba w przyszłości wygładzić

Do polewania użyliśmy wody od sąsiada i ogrodowego zaworu z timerem oraz zraszacza wahadłowego - co 4h po 10min - przez 6dni.

mokro.jpg

timer.jpg

Efekt - ani jednej rysy skurczowej - polecam.

tym razem użyliśmy 2m laty elektrycznej

gotowe.jpg

i zacieraczka na gładko

zacieranie.jpg

płyta gładka i jak stół

lustro.jpg

potem znów polewanie przez 6 dni co 3-4h i tu również brak rys skurczowych

Podsumowanie cenowe etapu fundament - plyta domu ocieplona 107m2 + plyta garazu nieocieplona 45m2:

-koparka 900zl ok 10h

-piasek 2400zl ok 100ton

-Styrodur 15700zl ok 36m3

-siatka na krety 400zl

-kleje do styropianu ok 400zl

-drewno na szalunek garażu 100zl

-kanalizacja 830zl

-przepusty-kable i rurki 200zl

-folia 100zl

-zbrojenie razem 5100zl

-beton z dwóch betoniarni- dom 6250zl, garaz 2920zl

-robocizna- pare skrzynek piwa bo upały były niemiłosierne

-wynajem: zageszczarka 0,5T(chyba 7dni) , wibrator, łaty wibracyjne, zacieraczka 1050zl

Razem: 36,350zl

Edytowane przez kim jest John Galt?

witam,

widzę że sami zalewaliście !! normalnie szok bo ja się boję o płaskość płyty, ale widzę że ta łata 2m plus zacieraczka i wychodzi super. rozumiem że wylewa się beton, wibruje i teraz jak jeździ się tą łatą by uzyskać płaskośc a jednocześnie rozłożyć beton na całej płycie równomiernie?

łatą w dwóch kierunkach? boję się że na jednym rogu będzie niżej a w drugim rogu wyżej (nie płaska płyta) - można to jakoś kontrolować?

to zacieranie płyty po jakim czasie sie robi od ostatniego wyrównania łatą?

pozdrowionka i wpisuje waszą budowę do subskrypcji :)

witam,

widzę że sami zalewaliście !! normalnie szok bo ja się boję o płaskość płyty, ale widzę że ta łata 2m plus zacieraczka i wychodzi super. rozumiem że wylewa się beton, wibruje i teraz jak jeździ się tą łatą by uzyskać płaskośc a jednocześnie rozłożyć beton na całej płycie równomiernie?

łatą w dwóch kierunkach? boję się że na jednym rogu będzie niżej a w drugim rogu wyżej (nie płaska płyta) - można to jakoś kontrolować?

to zacieranie płyty po jakim czasie sie robi od ostatniego wyrównania łatą?

pozdrowionka i wpisuje waszą budowę do subskrypcji :)

Naprawdę nie ma strachu - ciężko coś zepsuć. Jak wcześniej mówiłem polecam zainwestować w Niwelator Optyczny ok 400-500zl- to najlepsze narzędzie pomiarowe na budowie i najczęściej używane. Używałem go podczas niwelowania wykopu, zagęszczania piasku, układania styro i robieniu szalunków, przy kopaniu i robieniu spadku kanalizy,potem przy stawianiu pierwszej warstwy murów, przy kopaniu i niwelowaniu opaski przeciwywsadzinowej i drenażu(grubosc obsypki żwirowej,spadki). Żadna najdłuższa łata/poziomica nie da ci takiej dokładności na tak dużych powierzchniach.

Jak zrobisz szalunki wg niwelatora to wszystkie rogi płyty będą równe. Dodatkowo jeśli masz jakieś slupy(pręty) na środku albo jakieś rury to na nich wyznacz sobie kreda poziom betonu bo trudniej ocenić poziom betonu na środku płyty niż na jej krawędziach.

Odnośnie narzędzi z wypożyczalni przy wylewaniu betonu to obydwa poniższe dadzą 95% efektu:

-Łata wibracyjna ale taka lekka 2m elektryczna robi gładką powierzchnie gdy beton jest płynny i dodatkowo wibruje masę.Można tez użyć takiej łaty/pacy na długim kiju. paca.jpg

Masujesz w każdym kierunku aż będziesz zadowolony z efektu. Mniejsza łatą lepiej się operuje jak masz rożnego rodzaju przeszkody(pręty, kanalizę)

- wibrator do betonu. Nie dość ze dobrze zagęszcza i polepsza strukturę betonu(odpowietrza) to powoduje ze płynny beton dobrze się "rozjeżdża" i "górki" się same niwelują - wybacz nie bardzo wiem jak to opisać- generalnie tez wygładza powierzchnie. Żona tym nieźle operowała -ona wie o co chodzi.

I to by wystarczyło.

Zacieraczka/śmigło jakoś specjalnie nie polecam jeśli nie zamierzasz robić jakiejś posypki utwardzającej powierzchnie betonu. Bo gładkość uzyskasz powyższymi narzędziami. Drugi raz bym nie brał śmigła.Ale możesz się pobawić

Pierwsza u mnie była płyta pod dom i nie wyszła super gładka z powodu ciężkiej łaty spalinowej- ogólnie równa i dobrze zwibrowana, niewielkie odchyłki(parę mm). Zgodnie z poradami producentów posadzek zostawiłem beton do stwardnienia do rana następnego dnia na szlifowanie. Niestety okazało się to za długo i beton był twardy jak kamień(był bardzo ciepły dzień ok 35st i noc). Wyrównam sobie te fale później cienką wylewką.

W przypadku drugiej płyty garażowej poszło lepiej bo już mieliśmy doświadczenie. Wibrowanie i wygładzanie w przeciągu pierwszej godziny potem poszliśmy się napić piwka i dosłownie zdrzemnąć na godzinkę. Jak już dało się chodzić po betonie(jeszcze nie kamień ale taki jak plastelina) to dopiero wtedy zacieraczka/śmigło.

Generalnie samo wylewanie dobrze robić po południu. Nie jest to trudne ale trochę siły trzeba mieć do utrzymania tańczącej rury.

Złożyłem zapytanie ofertowe przez Oferteo na ok 60m3 betonu komórkowego i dostałem dobra ofertę cenową z Bielska na szary beton komórkowy PW

Zapomniałem o tym wspomnieć wcześniej ale również przez ten portal udało mi się załatwić Styrodur w dobrej cenie z Oświęcimia. Generalnie wolałbym specjalnie nie reklamować konkretnych portali ofertowych ale polecam szukanie usług i materiału tą metodą bo się opłaciło. Lokalne składy czy hurtownie nie zaoferowały mi tak niskich cen z transportem.

Wybrałem gęstość 550 24cm pióro i wpust + uchwyt - lambda 0,115

Niestety w nocy przed przyjazdem pierwszego transportu padało i miałem błoto na działce. Ciężarówka ugrzęzła w połowie drogi do płyty i rozładunek nastąpił jakieś 20 m od krawędzi.

hds.jpg

bloczki.jpg

Pierwsza warstwa bloczków na folii - długo się wahałem czy dawać folie izolacyjną czy nie. Przecież to płyta fundamentowa !! Ale nie znalazłem żadnych przekonujących za czy przeciw - no to dałem :)

Teść jeszcze wtedy ważył 90kg ale wkrótce się to zmieniło -1080 bloczków do przenoszenia zrobiło swoje i schudł 10kg :)

folia.jpg

pierwsze bloczki ustawiane i mierzone niwelatorem - potem na zaprawie ciepłochronnej wyrównane wszelkie różnice w wysokości.

wartstwa 1.jpg

a potem już z górki: następne warstwy na spoinę cienkowarstwową 1-2mm nakładane przez moją żonę. Był niezły upał 50st w słońcu - ja natomiast piwko i leżak w cieniu - tak można budować :D

murowanie.jpg