luka1234 26.08.2014 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 witam już tyle przepatrzyłem tematów i sam już nie wiem który wybrać a każdy z producentów inny i niby inna technika spalania a jakby to samo. piec powinienem mieć z wyliczeń charakterystyki cieplnej 9 kw plus woda 3kw daje nam 12 kw więc chyba piece będą ok.kamen NG 13 z miarkownikiem ciągu niby dolne spalanie a ruszt prosty i wodny połączony z żeliwnym ruchomym przegrzebywaczem , a z drugiej strony Viadrus herkules U26 15 kw chcę palić jak większość jak najtaniej zarabiam średnio jak tu u nas ludzie więc na palenie węglem mnie nie stać cały czas paliłem mułem i zdarzało się również i flotem na okres grzewczy w starym piecu szło około 4 tony mułu i chce aby nowy piec palił podobnie a mam nadzieje ze mniej co w końcu wybrać pomocy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka1234 26.08.2014 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 tak się rozpisałem a zapomniałem dodać ważną uwagę ten viadrus jest z 2008 roku i chyba tyle stał w sklepie czy on będzie dalej po tylu latach jak nowy? to jest stary ale nowy- bo nie używany. i sprzedawca mówił ze ma 10 lat gwarancji na wymiennik ciepła a znów kamen tego roczny a gwarancja tylko cztery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka1234 26.08.2014 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 nowy komin czeka na nowy piec:hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 26.08.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 jeśli to są bez podajnika to nie kupuj większego niż 10 kW a najlepiej z 8 kW, jak 3 dni dogrzejesz prądem to i tak wyjdziesz na plus, bo będziesz miał wyższą sprawność kotłaa już najlepiej to jak dołożysz bufor, chociaż cenowo wyjdzie jak podajnikowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka1234 26.08.2014 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 są bez podajnika zresztą łatwo sprawdzić po nazwie , a prąd w ogrzewaniu najdroższy takie są statystyki a do czego tu bufor nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka1234 26.08.2014 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 czekam na roztropniejsze propozycje i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka1234 28.09.2014 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 witam i nikt nie pomógł ostatecznie zdecydowałem się na inny piec stalowy 14 kw metal-fach o nazwie sokół. Jutro zabieram się za montaż myślę że wyrobie się w dwa dni a jeszcze trzeba wyciąć starą stalową instalację i połączyć się z poddaszem które jest już w miedzi .A wyrobić się będzie ciężko bo komin wysoko a kotłownia w piwnicy niska zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.09.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Który model? Z podajnikiem? Górniak? Czy mieszany DS/GS? Przypuszczam że GS. Zerknij do podpiętego tematu o ekonomicznym spalaniu węgla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka1234 05.10.2014 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Tak górniak a wybrałem temu ze kotłownia mała i dolniak by się nie zmieścił albo za wysoki albo za długi albo kombinacja z wylotem komina. Naszczeście udało mi się go już troszkę ogarnąć i trochę poskładać. co sądzicie o tej mojej instalacji? :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka1234 05.10.2014 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 rurki miedziane góra na grzejniki a dół to powrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.10.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 dobrze widzę że to ocynk? do ogrzewania? mieszanka ocynku i czarne? i w połączeniu z miedzia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka1234 05.10.2014 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 no tak dobrze widać mieszanka niby nie wolno ocynku do miedzi ale co jak w sklepie niema z skąd wziąć? piszą również ze i tak ocynk z czasem wypłuka więc niema chyba tak źle. dzięki za spostrzeżenie a coś poza tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.10.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 tak piszę bo widzialem instalację gdzie nie działała cyrkulacja i się okazało że na zbiorniku nakręcona była ksztaltka z ocynkiem a za nią mosiądz/miedz na styku zrobil się taki kamień że nie było przepływu a kamień usuwałem wkrętakiem i młotkiem bo nie szło ruszyć, na szczęście na CO kamień raz się wytrąci i po klopocie. ocynk szybciej skoroduje niż czarna a ocynk chyba pójdzie w instalację, na szczęście są to powolne procesy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka1234 06.10.2014 04:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 witam też tak słyszałem ze powstaje kamień ale tak jak mówisz powolne są to procesy więc chyba można. Dziś znów po pracy pójdę się bawić w hydraulika do mojej kotłowni bo w domu już od jakiegoś czasu zimno i trzeba grzać elektrycznie a piecyk by się już przydał . a rozbierając starą instalację z osiemdziesiątegoktóregoś roku nie było na niej ani kawałka osadu co prawda były to rury spawane i gięte i duże średnice bo grawitacja wiec liczę ze te moje też tak wytrzymają a trochę tego ocynku im nie zaszkodzi bo woda będzie gorąca a kamień ponoć nie lubi ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka1234 12.10.2014 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 i kociołek i instalacja prawie gotowa męczyłem się pół soboty. Jeszcze tylko podłączyć bojler z wodą i będzie myślę: hulać jak się patrzy.:) a to lutowanie miedzi nie takie proste jak myślałem kilka lutów po zalaniu instalacji przeciekało jeszcze w takich trudnych miejscach ale wylutowałem wyczyściłem i zlutowałem na nowo i gra. znów nowy tydzień się zaczyna i będe się bawił po pracy z instalacją cwo miłej niedzieli hej.!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka1234 25.10.2014 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 No witam instalacja gotowa!!:no: działa już ponad tydzień . Jestem zadowolony i dodaje zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka1234 25.10.2014 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 czekam na opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts