iblis_2 26.08.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Witam (pierwszy post na forum:) ) Posiadam grzejniki aluminiowe ok 30letnie z podłączeniem 5/4 cala. Niestety bardzo często się zapowietrzały, wiec zamówiłem odpowietrzniki w korku 5/4 cala lewe dla grzejników aluminiowych. Zanim zamówienie miało przyjść, to rozciąłem korki (odkręcić się nie dało). po prawie 2 tygodniach sklep stwierdził, że nie mają tych odpowietrzników i ich nie będą mieli (bez komentarza...). Problem się zrobił taki, że nigdzie nie mogę ich znaleźć w necie. Zatem:1) Czy może ktoś widział w jakimś sklepie takie odpowietrzniki: 5/4 cala lewy w korku dla grzejników aluminiowych? Bardzo bym prosil o link, bo zwiedziłem dziesiątki stron z Google i nic nie znalazłem (cena <20zł; nie stać mnie na te włoskie po 40zł)2) Czy może zamontować jakąś przejściówkę, która by nie korodowała na styku z aluminium (miedz/mosiądz odpada)? Prosiłbym o jakieś propozycję (może zwykła ocynkowa przejściowka i calowy odpowietrznik?)3) Znalazłem odpowietrzniki/korki 5/4" żeliwne - można je łączyć z aluminiowym grzejnikiem? Nie ukrywam, że jestem początkującym "hydraulikiem", więc proszę o wyrozumiałość. A właśnie: piec węglowy, układ otwarty, częściowo wymienione rury przy piecu na miedziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.bejrut 31.08.2014 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 najlepiej będzie zamontować przejściówkę żebyś ewentualnie później mógł łatwo dobrać nowe odpowietrzniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makol 31.08.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 za znanym portalu aukcyjnym znalazłam włoskie Giacomini po 26,50. Może to wiecej niż 20 zł ale uwzględniając rozwiązanie z przejściówka pewnie wyjdzie podobnie cenowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts