setox 26.08.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Witam, mam do położenia podłogę na poddaszu na legarach na legary będzie kładziona płyta OSB 22mm. Naszły mnie pewna wątpliwości, czy legary powinno się kłaść tylko w wzdłuż dłuższej ściany z odpowiednim odstępem tak jak mówi większość publikacji w internecie. Tj. tak jak na zdjęciu: http://images32.fotosik.pl/444/7adfda19bb7f30edmed.jpg Czy też zbudować dodatkową obwolutę z kątówek wokół wewnętrznych ścian i do nich mocować legary także wzdłuż dłuższej ściany z odpowiednim odstępem? Tj. tak jak na zdjęciu: http://i59.tinypic.com/65xr94.png Czy te rozwiązanie ma w ogóle sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 26.08.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Przy takim rozstawie legarów, zakładam 40 cm i płycie OSB gr. 22 mm, nie ma potrzeby stosowania "obwoluty" jak to określiłeś. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
setox 26.08.2014 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 (edytowane) Legar będzie 8x4, płyta OSB rozstaw odpowiedni do płyty 80-100cm - jeszcze nie ustalone do końca. Co w tej sytuacji? Oraz jak nazwać tą "obwolutę" fachowo. Edytowane 26 Sierpnia 2014 przez setox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 26.08.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Przy rozstawie 80 - 100 cm (dużo) powinna być opaska, Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
setox 26.08.2014 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Myślisz że za duży rozstaw? Pewnie zrobię z opaską, tak mi się wydawało solidniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 26.08.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Myślisz że za duży rozstaw? Pewnie zrobię z opaską, tak mi się wydawało solidniej Tak, daj co 60 cm lub koło tej wielkości aby szerokość czy długość płyty była krotnością rozstawu w osiach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
setox 26.08.2014 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Tak, daj co 60 cm lub koło tej wielkości aby szerokość czy długość płyty była krotnością rozstawu w osiach. Pozdrawiam. W przeróżnych mądrych bądź nie artykułach było powiedziane że 80-100cm przy 22mm może być. Lecz bardziej sensowna wydaje się Twoja odpowiedź, muszę przemyśleć jeszcze temat dokładnie. Przy 60cm nadal stosować opaskę czy można sobie odpuścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 27.08.2014 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 (edytowane) Przy rozstawie 60 cm opaska usztywni brzegi podłogi. Zwróć uwagę, że na prezentowanym przez Ciebie zdjęciu rozstaw legarów jest wielkości około 40 cm ( porównując do kratek na ścianie).Pozdrawiam. Edytowane 27 Sierpnia 2014 przez Parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
setox 27.08.2014 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Przy rozstawie 60 cm opaska usztywni brzegi podłogi. Zwróć uwagę, że na prezentowanym przez Ciebie zdjęciu rozstaw legarów jest wielkości około 40 cm ( porównując do kratek na ścianie). Pozdrawiam. Zdjęcie jest tylko pokazowe w rzeczywistości jeszcze nie zaczołem, jestem na etapie planowania Myślę że zrobię 60 cm odstępu, 1 cm od ścian odstępu a na to OSB 22mm (bo 25 raczej nie ma sensu) oraz odpuszczę sobie opaskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 27.08.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
setox 27.08.2014 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Powodzenia. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 27.08.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Zdjęcie jest tylko pokazowe w rzeczywistości jeszcze nie zaczołem, jestem na etapie planowania Myślę że zrobię 60 cm odstępu, 1 cm od ścian odstępu a na to OSB 22mm (bo 25 raczej nie ma sensu) oraz odpuszczę sobie opaskę. absolutnie wystarczy odległość 60cm. Pamiętaj, że łączenia płyt OSB od czoła muszą znajdować się na legarach. Będziesz musiał dodać legary pod te łączenia. Aby podłoga była cicha należy unikać kontaktu drewna z drewnem poprzez np. stosowanie kleju elastycznego (PU 1K). Na legary przykleić 3mm piankę samoprzylepną szerokości legara. Unikniesz ten sposób skrzypienia podłogi. Przed klejeniem okładziny podłogowej płyty należy przeszlifować. Usuwasz (wosk) w ten sposób impregnację z płyty, która ma właściwości antyadhezyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
setox 31.08.2014 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 absolutnie wystarczy odległość 60cm. Pamiętaj, że łączenia płyt OSB od czoła muszą znajdować się na legarach. Będziesz musiał dodać legary pod te łączenia. Aby podłoga była cicha należy unikać kontaktu drewna z drewnem poprzez np. stosowanie kleju elastycznego (PU 1K). Na legary przykleić 3mm piankę samoprzylepną szerokości legara. Unikniesz ten sposób skrzypienia podłogi. Przed klejeniem okładziny podłogowej płyty należy przeszlifować. Usuwasz (wosk) w ten sposób impregnację z płyty, która ma właściwości antyadhezyjne. Więc zacząłem już pracę, podłoże krzywe strasznie, poziomowania co nie miara i ciut ciut - samemu robiąc to nabiegam się co nie miara, ale powoli idzie do przodu . Pytanie mam kolejne a w gruncie rzeczy dwa pytania, czy można usztywnić konstrukcje poziomującą np. betonem B20 żeby podczas instalacji płyt OSB nie poruszyły się a co gorsza o zgrozo przewróciły? Jaki jest w miarę tani i w miarę dobry klej elastyczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
setox 02.09.2014 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Więc zacząłem już pracę, podłoże krzywe strasznie, poziomowania co nie miara i ciut ciut - samemu robiąc to nabiegam się co nie miara, ale powoli idzie do przodu . Pytanie mam kolejne a w gruncie rzeczy dwa pytania, czy można usztywnić konstrukcje poziomującą np. betonem B20 żeby podczas instalacji płyt OSB nie poruszyły się a co gorsza o zgrozo przewróciły? Jaki jest w miarę tani i w miarę dobry klej elastyczny? Podbijam temat z tytułu tego iż jestem coraz bliższy instalacji płyt OSB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts