Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga na poddaszu - legary.

setox

Recommended Posts

Witam,

mam do położenia podłogę na poddaszu na legarach na legary będzie kładziona płyta OSB 22mm. Naszły mnie

pewna wątpliwości, czy legary powinno się kłaść tylko w wzdłuż dłuższej ściany z odpowiednim odstępem tak

jak mówi większość publikacji w internecie. Tj. tak jak na zdjęciu:

http://images32.fotosik.pl/444/7adfda19bb7f30edmed.jpg

Czy też zbudować dodatkową obwolutę z kątówek wokół wewnętrznych ścian i do nich mocować legary także wzdłuż

dłuższej ściany z odpowiednim odstępem? Tj. tak jak na zdjęciu:

http://i59.tinypic.com/65xr94.png

Czy te rozwiązanie ma w ogóle sens?

Tak, daj co 60 cm lub koło tej wielkości aby szerokość czy długość płyty była krotnością rozstawu w osiach. Pozdrawiam.

W przeróżnych mądrych bądź nie artykułach było powiedziane że 80-100cm przy 22mm może być. Lecz bardziej sensowna wydaje się Twoja odpowiedź, muszę przemyśleć jeszcze temat dokładnie. Przy 60cm nadal stosować opaskę czy można sobie odpuścić?

Przy rozstawie 60 cm opaska usztywni brzegi podłogi.

Zwróć uwagę, że na prezentowanym przez Ciebie zdjęciu rozstaw legarów jest wielkości około 40 cm ( porównując do kratek na ścianie).

Pozdrawiam.

Zdjęcie jest tylko pokazowe w rzeczywistości jeszcze nie zaczołem, jestem na etapie planowania :) Myślę że zrobię 60 cm odstępu, 1 cm od ścian odstępu a na to OSB 22mm (bo 25 raczej nie ma sensu) oraz odpuszczę sobie opaskę.

Zdjęcie jest tylko pokazowe w rzeczywistości jeszcze nie zaczołem, jestem na etapie planowania :) Myślę że zrobię 60 cm odstępu, 1 cm od ścian odstępu a na to OSB 22mm (bo 25 raczej nie ma sensu) oraz odpuszczę sobie opaskę.

absolutnie wystarczy odległość 60cm. Pamiętaj, że łączenia płyt OSB od czoła muszą znajdować się na legarach. Będziesz musiał dodać legary pod te łączenia.

Aby podłoga była cicha należy unikać kontaktu drewna z drewnem poprzez np. stosowanie kleju elastycznego (PU 1K). Na legary przykleić 3mm piankę samoprzylepną szerokości legara. Unikniesz ten sposób skrzypienia podłogi. Przed klejeniem okładziny podłogowej płyty należy przeszlifować. Usuwasz (wosk) w ten sposób impregnację z płyty, która ma właściwości antyadhezyjne.

absolutnie wystarczy odległość 60cm. Pamiętaj, że łączenia płyt OSB od czoła muszą znajdować się na legarach. Będziesz musiał dodać legary pod te łączenia.

Aby podłoga była cicha należy unikać kontaktu drewna z drewnem poprzez np. stosowanie kleju elastycznego (PU 1K). Na legary przykleić 3mm piankę samoprzylepną szerokości legara. Unikniesz ten sposób skrzypienia podłogi. Przed klejeniem okładziny podłogowej płyty należy przeszlifować. Usuwasz (wosk) w ten sposób impregnację z płyty, która ma właściwości antyadhezyjne.

Więc zacząłem już pracę, podłoże krzywe strasznie, poziomowania co nie miara i ciut ciut - samemu robiąc to nabiegam się co nie miara, ale powoli idzie do przodu :). Pytanie mam kolejne a w gruncie rzeczy dwa pytania, czy można usztywnić konstrukcje poziomującą np. betonem B20 żeby podczas instalacji płyt OSB nie poruszyły się a co gorsza o zgrozo przewróciły? Jaki jest w miarę tani i w miarę dobry klej elastyczny?

Więc zacząłem już pracę, podłoże krzywe strasznie, poziomowania co nie miara i ciut ciut - samemu robiąc to nabiegam się co nie miara, ale powoli idzie do przodu :). Pytanie mam kolejne a w gruncie rzeczy dwa pytania, czy można usztywnić konstrukcje poziomującą np. betonem B20 żeby podczas instalacji płyt OSB nie poruszyły się a co gorsza o zgrozo przewróciły? Jaki jest w miarę tani i w miarę dobry klej elastyczny?

Podbijam temat z tytułu tego iż jestem coraz bliższy instalacji płyt OSB :cool: