Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna 3 szybowe drutex

Recommended Posts

Temat okien wałkowany wielokrotnie, ja ma jedno szybkie pytanie do was (nie znam sie całkowicie na oknach)

Jutro idę zamawiać okna i niestety mam niewielki budżet i tu moje pytanie bo dostałem dwie oferty a że się nie znam to Was pytam żebyście mi doradzili

okna 2 szybowe z tzw ciepłą ramką oraz pełnym wzmocnieniem czy 3 szybowe bez tej ramki również z pełnym wzmocnieniem ( tak mam w ofercie)

Okna będą wstawiane w bloku świeżo ocieplonym zaś mieszkanie znajduje się na ostatnim piętrze jeżeli ma to jakieś znaczenie.

Pozdrawiam i dziękuję za szybką odpowiedź

Temat okien wałkowany wielokrotnie, ja ma jedno szybkie pytanie do was (nie znam sie całkowicie na oknach)

Jutro idę zamawiać okna i niestety mam niewielki budżet i tu moje pytanie bo dostałem dwie oferty a że się nie znam to Was pytam żebyście mi doradzili

okna 2 szybowe z tzw ciepłą ramką oraz pełnym wzmocnieniem czy 3 szybowe bez tej ramki również z pełnym wzmocnieniem ( tak mam w ofercie)

Okna będą wstawiane w bloku świeżo ocieplonym zaś mieszkanie znajduje się na ostatnim piętrze jeżeli ma to jakieś znaczenie.

Pozdrawiam i dziękuję za szybką odpowiedź

Na początek ważniejsze od pełnego wzmocnienia jest ustalenie, jaki współczynnik przenikania ciepła będzie miał ten pakiet 3-szybowy!

Na określeniu "pakiet 3-szybowy", który może mieć Ug w przedziale 0,5 do pewnie 0,9 (z jednym termoflotem) jest ostatnio najwięcej spotykanych manipulacji i wałków.

Zapytaj o ten współczynnik, jeżeli masz wydruk z programu to sprawdź, przy ilu szybach masz dopisek TMP.

a co oznacza skrót CRU przy opisie szklenia: Szklenie: 4T/18 Ar/4/18 Ar/4T;CRU; 70/49; Ug=0,5 (EN673)

Trzeba było zapytać sprzedawcę, bowiem często można spotkać określenia czy nazwy własne danego producenta.

Ja obstawiam, że CRU oznacza ciepła ramka Ultimate, Lt=70%, g=49%. ale któż to wie?