marian68 27.08.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Witam,zbliża się zima, a więc czas zacząć działać. Mam problem w jednym z pokoi w moim domu (pokój od strony północnej) jest bardzo zimno. W zimie są momenty kiedy na ścianach pojawia się wilgoć (głównie w jednym rogu), co lepsza ta wilgoć zamarza i na ścianach mam lód! I teraz pytanie czy to jest złe ocieplenie tego roku, czy co? Nad tym pokojem mamy strych, sprawdzał mąż i wszystko jest idealnie uszczelnione. Pytanie, czy jest sens kuć teraz ścianę i co docieplać? Czy może jest jakaś inna przyczyna. Dodam jeszcze, że w zimie głównie 1 piętro ogrzewane jest kominkiem, a więc w tym pokoju nie jest AŻ TAK ciepło. Mamy centralne, ale piec jest do wymiany bo nie dźwiga ciężaru 2 piętrowego domu. Liczę na jakąś pomoc, pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 27.08.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Jak dzieje sie tak jak piszesz to znaczy że w tym miejscu jest jakaś żelbetowa konstrukcja, która ciągnie zimno. Ale dlaczego tak sie dzieje jak dom ocieplony? Nawet jakbyś miał w tym pokoju z 10 stopni to nie może sie tak dziać że sciana zamarza jak jest ocieplenie. Chyba że to 5cm taniego styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian68 27.08.2014 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Jak dzieje sie tak jak piszesz to znaczy że w tym miejscu jest jakaś żelbetowa konstrukcja, która ciągnie zimno. Ale dlaczego tak sie dzieje jak dom ocieplony? Nawet jakbyś miał w tym pokoju z 10 stopni to nie może sie tak dziać że sciana zamarza jak jest ocieplenie. Chyba że to 5cm taniego styropianu Nie był tani, to po pierwsze. Po drugie był kładziony tak samo jak wszędzie. Pytaniem moim było co zrobić w takiej sytuacji? Rozwalać ścianę i ocieplać? Jest taka opcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ISOVER 28.08.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Dzień dobry, zaczynając od początku, pojawienie się wilgoci na ścianach może być spowodowane nieprawidłową wentylacją pomieszczenia/domu oraz niewystarczają bądź źle wykonaną izolacją. Niestety ale w przypadku gdy przegrody zostały niewłaściwie zaizolowane (niewystarczająca grubość izolacji, przerwy w izolacji, mostki cieplne) wigloć zawarta w powietrzu wykrapla się przy zetknięciu z zimną scianą, a jej dodatkowe zamarzanie jest tylko tego potwierdzeniem. Rozwiązaniem alternatywnym dla kucia ściany może być postawienie przedścianki w systemie suchej zabudowy oraz (bardzo ważne) ułożenie szczelnej warstwy paroizolacji. Do tego celu potrzebna będzie wełna o niskim współczynniku przewodzenia ciepła oraz paroizolacja o wysokim oporze dyfuzyjnym . Rekomenduję wełnę ISOVER Multimax 30 oraz paroizolację ISOVER Stopair.http://www.isover.pl/Nasza-oferta/ISOVER-Multimax-30http://www.isover.pl/Nasza-oferta/Stopair-folia-paroizolacyjna W razie dodatkowych pytań, jestem do dyspozycji. Pozdrawiam,Paweł Stefański ____________________ Online Ekspert ISOVER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian68 28.08.2014 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Dzień dobry, zaczynając od początku, pojawienie się wilgoci na ścianach może być spowodowane nieprawidłową wentylacją pomieszczenia/domu oraz niewystarczają bądź źle wykonaną izolacją. Niestety ale w przypadku gdy przegrody zostały niewłaściwie zaizolowane (niewystarczająca grubość izolacji, przerwy w izolacji, mostki cieplne) wigloć zawarta w powietrzu wykrapla się przy zetknięciu z zimną scianą, a jej dodatkowe zamarzanie jest tylko tego potwierdzeniem. Rozwiązaniem alternatywnym dla kucia ściany może być postawienie przedścianki w systemie suchej zabudowy oraz (bardzo ważne) ułożenie szczelnej warstwy paroizolacji. Do tego celu potrzebna będzie wełna o niskim współczynniku przewodzenia ciepła oraz paroizolacja o wysokim oporze dyfuzyjnym . Rekomenduję wełnę ISOVER Multimax 30 oraz paroizolację ISOVER Stopair. http://www.isover.pl/Nasza-oferta/ISOVER-Multimax-30 http://www.isover.pl/Nasza-oferta/Stopair-folia-paroizolacyjna W razie dodatkowych pytań, jestem do dyspozycji. Pozdrawiam, Paweł Stefański ____________________ Online Ekspert ISOVER A co z niebezpieczeństwem, że między tą przed ścianką, a ścianą właściwą pojawi się grzyb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 28.08.2014 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Witam, zbliża się zima, a więc czas zacząć działać. Mam problem w jednym z pokoi w moim domu (pokój od strony północnej) jest bardzo zimno. W zimie są momenty kiedy na ścianach pojawia się wilgoć (głównie w jednym rogu), co lepsza ta wilgoć zamarza i na ścianach mam lód! I teraz pytanie czy to jest złe ocieplenie tego roku, czy co? Nad tym pokojem mamy strych, sprawdzał mąż i wszystko jest idealnie uszczelnione. Pytanie, czy jest sens kuć teraz ścianę i co docieplać? Czy może jest jakaś inna przyczyna. Dodam jeszcze, że w zimie głównie 1 piętro ogrzewane jest kominkiem, a więc w tym pokoju nie jest AŻ TAK ciepło. Mamy centralne, ale piec jest do wymiany bo nie dźwiga ciężaru 2 piętrowego domu. Liczę na jakąś pomoc, pozdrawiam! Obstawiam nieciągłość izolacji. Przyczynę problemu znajdziesz od strony zewnętrznej. Na bank miejsce jest zamaskowane jakąś podbitką albo jest to jakiś zakamarek. Wrzuć fotki od strony zewnętrznej/zewnętrznej z zaznaczeniem miejsca problemu + rzuty z projektu. Inaczej więcej się nie dowiesz. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ISOVER 28.08.2014 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 A co z niebezpieczeństwem, że między tą przed ścianką, a ścianą właściwą pojawi się grzyb? Jeżeli przedścianka zostanie starannie i szczelnie zabezpieczona folią paroizolacyjną - wigloć nie będzie dostawała się do wnętrza konstrukcji, zatem grzyb się nie powinien pojawić. Pozdrawiam, Paweł Stefański ____________________ Online Ekspert ISOVER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian68 29.08.2014 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Obstawiam nieciągłość izolacji. Przyczynę problemu znajdziesz od strony zewnętrznej. Na bank miejsce jest zamaskowane jakąś podbitką albo jest to jakiś zakamarek. Wrzuć fotki od strony zewnętrznej/zewnętrznej z zaznaczeniem miejsca problemu + rzuty z projektu. Inaczej więcej się nie dowiesz. Pozdrawiam GREGOR Teraz nie mogę zrobić zdjęcia, bo nie ma mnie tam na miejscu. Ale mogę powiedzieć tyle, że jest to róg domu od wschodnio-północnej strony. Jako jedyny z pokoi (jest to drugie piętro) pod nie ma nic. W sensie, że jest ganek do domu. Inne pokoje na górze, mają inne pokoje pod sobą.. To chyba też może wpływać na tą sytuację, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 29.08.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Teraz nie mogę zrobić zdjęcia, bo nie ma mnie tam na miejscu. Ale mogę powiedzieć tyle, że jest to róg domu od wschodnio-północnej strony. Jako jedyny z pokoi (jest to drugie piętro) pod nie ma nic. W sensie, że jest ganek do domu. Inne pokoje na górze, mają inne pokoje pod sobą.. To chyba też może wpływać na tą sytuację, prawda? Takie drobiazgi mają kluczowe znaczenie i z pewnością jest ich więcej. Z doświadczenia powiem, że widziałem otwarte ganki, w których zapomniano ocieplić sufitu, a betonowe łuczki przy wejściu przyozdobiono płytkami ceramicznymi. Jak będziesz przygotowywał plany to nanieś na nie orientacyjne temperatury w kluczowych pomieszczeniach i na zewnątrz. Zanim zaczniesz stawiać przedścianki od wewnątrz, warto poznać problem i zadziałać kierunkowo. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian68 09.09.2014 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Takie drobiazgi mają kluczowe znaczenie i z pewnością jest ich więcej. Z doświadczenia powiem, że widziałem otwarte ganki, w których zapomniano ocieplić sufitu, a betonowe łuczki przy wejściu przyozdobiono płytkami ceramicznymi. Jak będziesz przygotowywał plany to nanieś na nie orientacyjne temperatury w kluczowych pomieszczeniach i na zewnątrz. Zanim zaczniesz stawiać przedścianki od wewnątrz, warto poznać problem i zadziałać kierunkowo. Pozdrawiam GREGOR Trochę mnie martwi, że w sumie wszystko zostało zrobione tak jak powinno być, a i tak nie ma zadowalającego efektu.. Tutaj Pan z Isovera mówi, że alternatywą dla kucia.. nie mogę sobie pozwolić na ocieplenie od wewnątrz bo zmniejszy mi to powierzchnie, której i tak nie chce już zmniejszać. Zatrudnię do tego specjalistę, to na pewno, ale generalnie chodzi o to, że po prostu kujemy ścianę wykładamy materiałem w zależności od wyboru i potem stawiamy nową ścianę? Dobrze rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ISOVER 10.09.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Trochę mnie martwi, że w sumie wszystko zostało zrobione tak jak powinno być, a i tak nie ma zadowalającego efektu.. Tutaj Pan z Isovera mówi, że alternatywą dla kucia.. nie mogę sobie pozwolić na ocieplenie od wewnątrz bo zmniejszy mi to powierzchnie, której i tak nie chce już zmniejszać. Zatrudnię do tego specjalistę, to na pewno, ale generalnie chodzi o to, że po prostu kujemy ścianę wykładamy materiałem w zależności od wyboru i potem stawiamy nową ścianę? Dobrze rozumiem? Witam, Poniekąd tak. Jednak decydując się na ocieplenie ścian od wewnątrz, należy zrobić odpowiednie obliczenia, ponieważ każdy przypadek ocieplenia od środka jest inny i wymaga indywidualnego podejścia. Po dołożeniu izolacji termicznej zmieni się bowiem rozkład parametrów cieplno-wilgotnościowych w przegrodzie. W tej sprawie proponuję kontakt z konsultantami technicznymi Isover ( ✆ 800 163 121 ✉ [email protected]). W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji. Pozdrawiam Paweł Stefański ____________________ Online Ekspert ISOVER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian68 10.09.2014 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Tak myślałem,że to będzie znacznie trudniejsze niż sądziłem. Dziękuję za kontakt, najlepiej będzie jak wyjaśnię wszystkie kwestie z konsultantem, ale i tak dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejewsky 23.10.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Przez to ocieplenie od wewnątrz zmniejsza się powierzchnia pomieszczenia,ale musze dogrzać się.Jak użyję rwełnę mineralną koniecznie muszę przykrywać folią paroizolacyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ISOVER 26.10.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Przez to ocieplenie od wewnątrz zmniejsza się powierzchnia pomieszczenia,ale musze dogrzać się.Jak użyję rwełnę mineralną koniecznie muszę przykrywać folią paroizolacyjną? Dokładnie tak, najistotniejszą rolę we właściwej konstrukcji przegrody z izolacją od wewnątrz pełni szczelna paroizolacja. Powinna mieć wysoki opór dyfuzyjny. Należy zachować szczególną uwagę, aby podczas jej układania wszystkie połączenia były uszczelnione za pomocą taśmy dwustronnie klejącej lub specjalnych klejów. Poniżej podaję linki do produktów które idealnie nadają się do wymienionych prac: http://www.isover.pl/Nasza-oferta/Stopair-folia-paroizolacyjna http://www.isover.pl/Nasza-oferta/ISOVER-Vario-DoubleFit-uszczelnienie-paroizolacji http://www.isover.pl/Nasza-oferta/ISOVER-Vario-Multitape-uszczelnienie-paroizolacji Pozdrawiam, Paweł Stefański ____________________ Online Ekspert ISOVER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts