Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

proszę o poradę - którego Vaillanta wybrać

maaradv

Recommended Posts

Z racji małej przestrzeni na ustawienie pieca i kotłowni zdecydowałem się na zakup urządzenia serii ecoCompact tzw lodówka.

Kocioł kondensacyjny ustawiony nad warstwowym zasobnikiem wody. Dom ma 2 spadowy dach i dostawiony z boku garaż z płaskim dachem, pow mieszkalna 250 mkw +49 garaż. ocieplony grafitowym styropianem 20 cm. Cały parter łącznie z garażem podłogówka. w sumie 3 łazienki (1 wanna 400 litrów i 3 prysznice) dodatkowo w salonie kominek z DGP na całe poddasze. Kubatura domu 1400 m3

Mam dylemat dotyczący wyboru mocy pieca i wielkości zasobnika. Dzwoniłem dzisiaj do doradcy Vaillant i wskazał na

Vaillant VSC 206/4-5 150 (wersja z zasobnikiem warstwowym 150) Moc nominalna 20kW/24kW c.w.u. wydatek c.w.u. 329 l/10min:

twierdzi że przy nowym budownictwie można już teraz przyjmować zapotrzebowanie na poziomie 50W/m2 czy tak faktycznie jest ?

a przed chwilą dostałem z Vaillant Polska odpowiedź na moje wczorajsze zapytanie gdzie inny doradca zdecydowanie wskazuje na

Vaillant VSC 306/4-5 150 (wersja z zasobnikiem warstwowym 150l) Moc nominalna 30kW/34 kW c.w.u. wydatek c.w.u. 379 l/10min:

alternatywnie do tych kotłów można wybrać zasobnik o pojemności 90 l

różnica w cenie urządzeń mała, ale nie chciałbym przestrzelić z mocą kotła jak również wybrać zbyt słaby

20 kW ma spory zapas

czyli uważasz że uciągnie ogrzewanie ?

z drugiej strony patrząc po ostatniej zimie, klimat u nas nie jest ostry i naprawdę zimnych dni gdzie temperatura spada do -20 jest max 2-3 tygodnie w roku

macie jakieś doświadczenie w używaniu warstwowych zasobników ? ja skłaniam się bardziej ku 150 l różnica w cenie zakupu to 500 zł względem 90 l a koszty użytkowania myślę że nieznacznie wyższe.

normowe piętrowe budynki potrzebują 60W/m2 20 cm styro to ponad normowy, myślę że reszte też dobrze ociepliłeś

nagrzanie 90 litrów zajmuje 15-20 minut

dach 30 cm wełny okien dużo ale ciepłe ramy i pakiet 3 szybowy

posadzki 10 cm styropianu

Edytowane przez maaradv