Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile dni podlewa?

Recommended Posts

witam !!!!

w ten poniedziałek zalali mi strop i kazali podlewać. kierownik i wykonawca różnią się w dwóch kwestiach:

1) ile podlewać ?

2) jak długo podlewać ?

wersja wykonawcy: podlewać 4 razy dziennie po jakieś 0,5 h. do murowania ścianek na poddaszu chce już wejść w czwartek (to jutro !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

wersja kierownika: podlewać co najmniej 4 razy dziennie bez jakichkolwiek ograniczeń (niech strop tonie). dalsze prace na stropie można wykonywać po co najmniej 7 dniowej przerwie (czyli najbliższy wtorek).

kto ma rację ???????????????????????

moja działalność: jeżdżę od wczoraj: w południe i około 17 leję wodą co najmniej 1,5 h (wykonawca przyjeżdża rano i około 19).

dodam tylko, że strop ma około 100 m. a z terminami robót jest wszystko okej.

poza tym zauważyłem pęknięcia (może nie liczne ale wczoraj ich liczba wzrosła). wykonawca mówi, że to okej bo wynika to z prętów (według projektu mam pręty 18, 14, 12) według kierownika coś takiego nie powinno się zdarzyć i karze wykonawcy zalać je mleczkiem cementowym (o ile nie pomyliłem się w nazwie).

pozdro; lagerfeld :evil:

Według "Poradnika Majstra Budowalnego" :wink: :D

Aktualizacja z 2003 roku.

...polewa się przez ok. 6 dni (przy temp. pow. 15 st.C) co 3 godziny w dzień i raz w nocy ...

Chyba, że miałeś beton ze specjalnymi dodatkami uplastyczniającymi i spowalniającymi wiązanie. Wtedy nie trzeba polewać, ale za to dłużej wiąże.

Pozdrawiam

Według "Poradnika Majstra Budowalnego" :wink: :D

Aktualizacja z 2003 roku.

...polewa się przez ok. 6 dni (przy temp. pow. 15 st.C) co 3 godziny w dzień i raz w nocy ...

Chyba, że miałeś beton ze specjalnymi dodatkami uplastyczniającymi i spowalniającymi wiązanie. Wtedy nie trzeba polewać, ale za to dłużej wiąże.

Pozdrawiam

hehe - wykonawca pewnie nie czytał ale że mój kierownik (mgr inż z 20 letnim stażem) ma braki to się dziwię.

co do betonu to nie mam takiej wiedzy - jedynie co wiem, to że beton miał oznaczenie b-20 i poszło prawie 3 gruszki !

pzdr: lagerfeld

Nie jest sprawą istotną jak długo leje się wodę na beton i jak często.Istota tkwi w tym,żeby przez te pierwsze dni w miarę możliwości był cały czas wilgotny. Beton w pierwszym etapie twardnienia-w pierwszych dniach pije wodę,co widać i nawet słychać.Widać po tym że woda jest szybko wchłaniana i słychać charakterystyczne syczenie jak jest cicho. Beton nie podlewany ma 50 % wytrzymałości podlewanego-pielęgnowanego.

ha, wróciłem z budowy !

jak przyjechałem przed 17 to beton był całkowicie biały (wcześniej lałem.... wodę o 14) coś mi się wydaje, że coraz więcej tych małych pęknięć i jeszcze jedno: wydaje mi się że na stropie jest coraz więcej bruzd (powierzchnia wygląda jak tarka z kamieni) - czy to normalne w procedurzy schnięcia betonu ???

kierownik stwierdził, że jutro wykonawca może wejść (beton - jego zdaniem ma już 50 % wyschnięcia) oby tylko wykonawca nie stawiał na nim całych palet pustaków.....

qrczę, a tak się fajnie lało ..........................

Nie jest sprawą istotną jak długo leje się wodę na beton i jak często.Istota tkwi w tym,żeby przez te pierwsze dni w miarę możliwości był cały czas wilgotny.

Tak mi się wydaje, że właśnie z ww. opisanej częstotliwości podlewania wynika, że wtedy będzie miał odpowiednią wilogotność. Należałoby to jednak sprawdzić organoleptycznie

:wink: :D

Pozdrawiam

witam,

właśnie wróciłem z budowy. po ostatnim poście bio miałem ciężką noc ale jak dziś byłem strop stoi jak stał (a właściwie leży- chciaż nie wiem jak powinno być prawidłowo) :oops:

z tego co wiem, to jak w poniedziałek zaleli strop to wykonawca go podlewał a ja wkroczyłem dopiero w południe ale we wtorek. co do wypłukania cementu to nie wiem czy tak to jest bo ta tarka jest bardzo zwarta i wręcz trudno jest ułamać (ukruszyć) wystające kamienie (żwir).

od dziś wykonawca stwierdził, że będzie lał z rana i wieczorem a ja mam to robić w samo południe. oznacza to, że na budowę wchodzi dopiero w poniedziałek, ale jak sam mi wczoraj powiedział na mojej budowie "nie mam tyłów"

pozdro innych budujących !!!

:evil:

Będę lał po nidzieli , ale jakoś nie chce mi się jeździć na budowę ( 12 km)

3 lub 4 razy , nie wspominając o nocy. :(

Może by tak zostawić na płycie węża z którego by się trochę sączyła woda ? :-?

ja mam na działkę około 20 km w jedną stronę (jedynie pocieszenie to że mam bdb dojazd z pracy - 20 min. trzypasmówką). we wtorek i środę byłem 2 razy (czyli jakieś 80 km w sumie) a w czwartek raz - i powiem jedno -mam dość - cały dzień rozbity. jeszcze dziś czeka mnie razik i sobota (z domu na budowę mam 1 km w linii prostej).

z tym wężem to u mnie nie wyjdzie bowiem pompę mam niezbyt dużą ale daje 45l. na minutę czyli 2700 l na godzinę i tak dalej i tak dalej .....

chyba spowodowałbym powódź.

a tak przy okazji, nie wiem jak gdzie indziej ale w wawie nie jest aż tak gorąco - ok. 20 stopni i wiaterek.

pozdro: :evil:

witam,

właśnie wróciłem z budowy. po ostatnim poście bio miałem ciężką noc ale jak dziś byłem strop stoi jak stał (a właściwie leży- chciaż nie wiem jak powinno być prawidłowo) :oops:

z tego co wiem, to jak w poniedziałek zaleli strop to wykonawca go podlewał a ja wkroczyłem dopiero w południe ale we wtorek. co do wypłukania cementu to nie wiem czy tak to jest bo ta tarka jest bardzo zwarta i wręcz trudno jest ułamać (ukruszyć) wystające kamienie (żwir).

od dziś wykonawca stwierdził, że będzie lał z rana i wieczorem a ja mam to robić w samo południe. oznacza to, że na budowę wchodzi dopiero w poniedziałek, ale jak sam mi wczoraj powiedział na mojej budowie "nie mam tyłów"

pozdro innych budujących !!!

:evil:

Przykro mi, że z mojego powodu nie spałeś. Z tego co piszesz to faktycznie ten cement został wypłukany, ale wypłukany z wierzchniej warstwy betonu. To nic groźnego. Z ogólnej masy cementu w stropie to jest to jakieś 0,000X%. Takie rzeczy dzieją się np. po deszczu, który niespodziewanie spadnie podczas zalewania lub w chwilę po. Nie ma czym się martwić. :roll:

dzięki bio za posta.

co do stropu to nic się teraz wielkiego nie dzieje tzn. nie ma większej ilości pęknięć ani nie jest bardziej tarkowaty :D

co do tych mikropęknięć które już są to mam pytanie, czy należy wypełnić je np. uni grunt plus albo kerabuild - czy tylko przesadzam i wyolbrzymiam probelm ?

lagerfeld

dzięki bio za posta.

co do tych mikropęknięć które już są to mam pytanie, czy należy wypełnić je np. uni grunt plus albo kerabuild - czy tylko przesadzam i wyolbrzymiam probelm ?

lagerfeld

Chyba jednak przesadzasz. Strop wylano mi tydzień temu i pilnie podlewałem go 3 razy dziennie ogromnymi ilościami wody. Też rozpaczałem na widok każdej szparki. W tym tygodniu wylano wieńce, ponowne lanie i też tragedia na widok każdej ryski. Wczoraj rozszalowano wieńce i powiem ci że uśmiałem się zdrowo. Te ryski sięgają 0,5 do 1 cm wgłąb. Przy 27 cm wieńca i użytym betonie B20 to nie ma kompletnie żadnego znaczenia, podobnie w stropie.