Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dzialka rolna ponizej 1ha od AWRSP

nugaes

Recommended Posts

A ja mam jeszcze inaczej i tez sie juz gubie:

- dzialka rolna (uprawy polowe) odkupiona od AWRSP (ponad 0,5ha)

- mam wydana decyzje o warunkach zabudowy, wiem gdzie moge postawic dom itp.

- AWRSP zabezpiecza sie, ze musze prowadzic na dzialce dzialalnosc gospodarcza w rolnictwie i nie moge zmieniac jej przeznaczenia, bo w ciagu 5 lat od kupna moga ja odkupic!!!

I komu mam wierzyc? Gminie, ktora wydala warunki zabudowy, ustawie, ktora mowi o siedlisku na ziemi ponad 1ha, ale nie mowi nic o tym, ze nie mozna postawic domu, jesli sie ma ziemi ponizej 1 ha, czy Agencji, ktora obchodzi tylko, zeby nie zmieniac przeznaczenia gruntu???

Jak nie zmienie przeznaczenia - nie moge odrolnic ziemi i postawic domu. Moge to ominac i dokupic czy dodzierzawic brakujaca czesc do 1ha... Ale to ostatnie tylko mi sie wydaje, nigdzie nie znalazlem zapisow na ten temat... Ratunku!

No dobra, ale ja w tym domu chce mieszkac i ja mam te ziemie. Mam napisac, ze stawiam komus dom? Czy raczej, ze chce stawiac dom do tworzenia gospodarstwa rolnego? A co bedzie dalej?

We wniosku o warunki napisalem, ze chce postawic dom, garaz i zabudowania gospodarcze (i reszte infrastruktury oczywiscie) i na to wydali decyzje. Moim zdaniem powinni sie na niej opierac, jak sadzisz? Dzieki za odpowiedz!