Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachówka Płaska, którą wybrać do tego typu dachu ( fotografia wwatku)

grohu

Recommended Posts

Witam

Mam zamiar budować dom jak w wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?229754-ARKLOW-z-Gara%C5%BCem-DOM-PASJA&p=6591209#post6591209

Pewnego razu jechałem gdzieś w Polsce autem i przejeżdzałem obok pewnego nowego osiedla.

Zaciekawił mnie pomysł ułozenia dachówek jak w czerwonym kwadracie.

dach edycja 2.JPG

Intersejue mnie to która dachówka płaska bedzie najlepsza, tzn taka w której moment załamania nie bedzie miał za dużo "rzeźbienia z blachy".

Zależy aby przejscie z dachu na ściane było jak najmniej widoczne, żeby przerwa w dachówkach była jak najmniejsza.

"syberia" dzięki za miłe słowa ale moja wiedza wiedza jest ograniczona. Wracając do meritum to bardzo ciekawe rozwiązanie i ładnie wykonane. Myślę, że każda dachówka płaska będzie odpowiednia. Przy perfekcyjnym wykonaniu można się pokusić aby pierwszy rząd dachówek z połaci nachodził na dachówki stanowiące elewację. Można też taką elewację wykonać płytkami ceramicznymi. Takie plytki ma w ofercie np. firma Meyer-Hosen. Pozdrawiam.

Piękną dachówkę płaską wypuścił ostatnio Koramic. Nazywa się Orea. Są to czarne, w pełni matowe prostokąty. Na połaci wyglądają jak klawisze fortepianu :)

Co do układania pionowo, to z tego co się orientuję prawie każda dachówka się do tego nadaje. Oczywiście kluczowe jest tu bardzo staranne wykonanie i zabezpieczenie krawędzi, ale to oczywista oczywistość :)

Z tego co wiem to Nelskamp robi dachówki mansardowe,

na stronie Nelskamp-> w linku jest prospekt pdf -> na 4 stronie pod nazwą "mansardstein"

http://www.nelskamp.de/fileadmin/media/temp/produkte/dachstein/planumLonglifeMatt_prospektDe.pdf

to jedyna firma, której się chciało takie coś zrobić- na krawędź przełamania