gxs5 28.08.2014 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Jak w temacie potrzebuję informacji jaki zastosować klej+grunt do klejenia deski litej dębowej o wymiarach 16x120x500-2000. Wylewka betonowa odpowiedniej wilgotności, sezonowane ok 2-3 lata. Trochę poczytałem na ten temat i planowałem zakupić UZIN MK-92 +grunt, ale potrzebuję potwierdzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 28.08.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Potwierdzenie da Ci parkieciarz po ocenie jakości wylewki.Odpowiedzią na forum, można tylko namieszać.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 28.08.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Jak w temacie potrzebuję informacji jaki zastosować klej+grunt do klejenia deski litej dębowej o wymiarach 16x120x500-2000. Wylewka betonowa odpowiedniej wilgotności, sezonowane ok 2-3 lata. Trochę poczytałem na ten temat i planowałem zakupić UZIN MK-92 +grunt, ale potrzebuję potwierdzenia. co to znaczy wylewka betonowa? A może jest to wylewka cementowa? Co to znaczy odpowiedniej wilgotności? Jak jest jej wilgotność i w ilu miejscach mierzona oraz jakim przyrzadem? Jaka jest gruba? Co jest pod spodem? i tak dalej... Zaproś fachowca niech sprawdzi przydatność tej "wylewki..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gxs5 28.08.2014 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 OK...posadzka cementowa, mierzona zgodnie z wieloma dostępnymi poradnikami w internecie tj miernikiem elektronicznym w kilku miejscach, później metodą karbidową, wilgotność wynosiła 1,4%.Posadzka ma ok 5cm grubości, pod nią czarna folia i styropian EPS100 - 10cm, jeszcze niżej płyta betonowa ok12.cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gxs5 03.09.2014 05:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Jeszcze jedno pytanie, chcę ułożyć deskę na powierzchni ok 40m2 (5,5x7m), na posadzce na środku przez środek pomieszczenia biegnie szczelina dylatacyjna czy można w tej sytuacji przystąpić do klejenia desek czy należy np. wypełnić ją odpowiednią masą wypełniającą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 04.09.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Jeszcze jedno pytanie, chcę ułożyć deskę na powierzchni ok 40m2 (5,5x7m), na posadzce na środku przez środek pomieszczenia biegnie szczelina dylatacyjna czy można w tej sytuacji przystąpić do klejenia desek czy należy np. wypełnić ją odpowiednią masą wypełniającą ?[/quote ]jeżeli jest to dylatacja konstrukcyjna (raczej wątpię), to należy ją przenieść w oklaqdzinie podłogowej. Szczelinę przeciwskurczową traktuje się w parkieciarstwie jak pękniecie i należy ją sklamrować kotwami zalanymi żywicą epoksydową, poliestrową lub poliuretanową wymieszaną z suchym piaskiem kwarcowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gxs5 04.09.2014 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 jeżeli jest to dylatacja konstrukcyjna (raczej wątpię), to należy ją przenieść w oklaqdzinie podłogowej. Szczelinę przeciwskurczową traktuje się w parkieciarstwie jak pękniecie i należy ją sklamrować kotwami zalanymi żywicą epoksydową, poliestrową lub poliuretanową wymieszaną z suchym piaskiem kwarcowym. Dziękuję za odpowiedź, zakupiłem w tym celu żywicę Mapei Eporip wraz z klamrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gxs5 06.09.2014 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Spotkałem się dzisiaj z parkieciarzem który obejrzał posadzkę i stwierdził:- wilgotność mierzona metodą karbidową w najwilgotniejszym miejscu(sprawdzone elektronicznym przyrządem) 1,3%- próba rysikiem - wszystko w porządku, linie ostre i równe- próba klejowa przeprowadzona wcześniej, na desce zostało ok 1-2 mm posadzki- podkład raczej niechłonny, 5ml wody wsiąka "odsłoniętą wylewkę" ok 40s, w "nieodsłoniętą" ok70sOgólnie stwierdził że posadzka mocna i można kłaść deski. Jako że sam pracuje na klejach WAKOL i ARTELIT, zaproponował klej Artelit hybrydowy (sam będę kleił i podobno jest również wygodny w użyciu), ale nie dopytałem o konkretne oznaczenie. Czy będzie to dobry wybór ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 06.09.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Spotkałem się dzisiaj z parkieciarzem który obejrzał posadzkę i stwierdził: - wilgotność mierzona metodą karbidową w najwilgotniejszym miejscu(sprawdzone elektronicznym przyrządem) 1,3% - próba rysikiem - wszystko w porządku, linie ostre i równe - próba klejowa przeprowadzona wcześniej, na desce zostało ok 1-2 mm posadzki - podkład raczej niechłonny, 5ml wody wsiąka "odsłoniętą wylewkę" ok 40s, w "nieodsłoniętą" ok70s Ogólnie stwierdził że posadzka mocna i można kłaść deski. Jako że sam pracuje na klejach WAKOL i ARTELIT, zaproponował klej Artelit hybrydowy (sam będę kleił i podobno jest również wygodny w użyciu), ale nie dopytałem o konkretne oznaczenie. Czy będzie to dobry wybór ? Wakol i Arteli to dobry wybór, jeżeli parkieciarz go zalecił to bierz to pod uwagę. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.09.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 próba klejowa przeprowadzona wcześniej, na desce zostało ok 1-2 mm posadzki.Przy takim wyniku próby klejowej byłbym raczej sceptyczny co do określenia powierzchni podłoza jako stabilnej i mocnej. Jestem skłonny do stwierdzenia, że warstwa wierzchnia nie ma tzw. kohezji czyli nie jest zwiazana z podłozem. Tak bywa b, często przy zacieraniu powierzchni swieżo ułozonego podkładu cementowego. Zastosowanie kleju miękkiego o niskiej sile wiązania, pozwala na uniknięcie zerwania warstwy wierzchniej podłoża. Czy aby na pewno sam klej potrafi załatwić problem.Podłoże także według mojej wiedzy należy do chłonnych. Gdyby na nieusuniętej warstwie wierzchniej woda stała powyżej minimum 3 min. wtedy można mówić o niechłonnym czy słabo chłonnym podłozu. Parkieciarz jest na miejscu i wie co należy zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 06.09.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 WitamDla mnie jeszcze pali się "czerwone światło" przed klejeniem: "Litej Deski Dębowej"- CM 1.3 % znamy wartość (tak twierdzi parkieciarz), ja tego pomiaru nie widziałem, nie robiłem-Jaka jest wartość pomiaru, na odrywanie posadzki ??? -Wartość na ścinanie???-Temperatura posadzki ???-Wilgotność Deski???-Wilgotność ścian, i powietrza ??? (Czy w pomieszczeniach były przeprowadzane jakieś prace "mokre" (malarz, glazurnik...) Jak zostaną podane wartości pomiarów, możemy dalej porozmawiać, czy ta "Lita Deska Dębowa" nadaje się do klejenia na tej posadzce. Ewentualnie zaradzimy jak ją przygotować. (np. frezowanie, zastosowanie specjalnego gruntu,mat,... itd.) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 17.09.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 I jak deska już przyklejona ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts